De teama pestei porcine, sătenii din Brăila și-au tăiat animalele înainte să vină DSVSA

Ultimul update: Joi 09 August 2018 13:40
Data publicarii: Joi 09 August 2018 12:54
Categorie: Actualitate

În judeţul Brăila, de teama pestei porcine, sătenii şi-au tăiat animalele şi au pus carnea în lăzi frigorifice şi congelatoare, când au auzit că autorităţile vin să le ia porcii.

În localitatea Valea Cânepii, de exemplu, primarul a reuşit să îi ţină în loc trei zile pe cei de la Direcţia Sanitar Veterinară, pe motiv că nu respectau întocmai procedurile legale. În acest timp, spiritul Ignatului pare că a cuprins tot satul. Abia joi dimineaţă au fost primiţi cu militarii şi jandarmii în curţi, dar cele mai multe coteţe erau deja goale.

Primarul comunei Unirea, din judeţul Brăila, medic veterinar de profesie, a reuşit să întârzie trei zile intervenţia autorităţilor sanitare pentru sacrificarea porcilor. Motivul: nu era stabilită comisia de evaluare a greutăţii animalelor.

Ioan Ungureanu, primar comuna Unirea: "E supărare pentru că, normal, din pierdere câştig n-ai să faci niciodată, dar au înţeles şi ne conformăm, dar ne conformăm măcar civilizat. Facem act, ştie omul cu ce pleacă, ştie omul ce va primi."

Joi dimineaţă, când toate au fost în regulă din punct de vedere legal, localnicii i-au lăsat pe cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară să le intre în curţi.

"Duminica am apucat de-am tăiat un porc. N-a fost bolnav, nu nimica. Majoritatea la lume a tăiat. Ne-a dat voie, adică zvonit, aşa, nu că ne-a dat voie. Pentru ce mai trăim la ţară, dacă n-avem şi noi un porc?"

Congelatoarele oamenilor din Valea Cânepii sunt pline, cei mai mulţi şi-au sacrificat deja porcii înainte de a veni autorităţile să îi asomeze, aşa cum spune ordinul prefectului în legătură cu Pesta Porcină Africană.

Aşa au procedat cei mai mulţi localnici din satul Valea Cânepii. Supăraţi că a venit Crăciunul în plină vară, au preferat să îşi taie porcii, decât să îi dea autorităţilor, chiar dacă li s-a promis că vor fi despăgubiţi.

"Doi am avut, doi am tăiat. Ce să facem? De Crăciun ce mai tăiem, ca tot omul?"

"A mai avut din ăia mari, la 100 de kilograme, dar pe aia i-a tăiat şi i-a băgat în ladă."

Un localnic stabilit în Belgia a filmat cum sunt sacrificaţi porcii din curţile oamenilor hotărât să le arate şi europarlamentarilor ce se întâmplă în România.

Dumitru Mureș: "Sunt mari ferme aici pe care vor să le protejeze şi le protejează în continuare, ca să îi distrugă pe ăştia. Aducem din export şi pe ăştia îi masacrăm. Filmez pentru mine şi mă duc la Bruxelles."

Autorităţile atrag atenţia că porcii tăiaţi în zona de siguranță ar putea să fie purtătorii ai pestei porcine africane, iar virusul este extrem de rezistent.

Gicu Drăgan, director DSVSA Brăila: "Omul nu se îmbolnăvește, dar îl bagă în lada congelatorului, da? Peste trei luni de zile îl scoate, face friptură sau ce face acolo şi aruncă oasele la câini. Câinele s-a dus mai departe şi, peste şase luni, ne trezim iar cu acest virus. Pentru că el rezistă la congelat şase luni."

Între timp, au fost confirmate alte două focare de pestă porcină africană în judeţul Brăila, unul dintre acestea în Însurăței, primul oraş din România în care este confirmată prezenţa virusului.

Criza pestei porcine se poate agrava. ”Noi am tras semnale încă de acum 2 ani”
Criza pestei porcine se poate agrava. ”Noi am tras semnale încă de acum 2 ani”
VIDEO PROTVPLUS.RO
referendum pentru familie 2018
CCR discută azi validarea rezultatelor referendumului pentru redefinirea familiei
Medic prins în flagrant în timp ce lua mită. Ce au găsit anchetatorii în locuința sa
Incendiile de vegetație provocate au dus la tragedii. Avertismentul autorităților
Fenomen rar înregistrat în zona carierei Roșiuța. Vârtej de praf de 10 metri, filmat de un miner
Al treilea urs ucis pe autostrada A1. A fost izbit de un TIR
O familie din Prahova a rămas pe drumuri. Casa le-a luat foc
accident splai bucuresti, dambovita,
Au plonjat cu maşina în râul Dâmboviţa. Șoferul și soția au ieșit singuri la mal
Sute de bucureşteni stau în frig şi beznă în apartamente noi. Explicaţiile dezvoltatorilor
Un cetățean american a murit într-un accident rutier, în Albești. Greșeala comisă
Un cuplu a ajuns cu maşina pe fundul Dâmboviţei. Operaţiune de salvare cu scafandri
MApN: "Scămoșarea și decolorarea uniformelor militarilor a fost sesizată"
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein