De teama pestei porcine, sătenii din Brăila și-au tăiat animalele înainte să vină DSVSA
În judeţul Brăila, de teama pestei porcine, sătenii şi-au tăiat animalele şi au pus carnea în lăzi frigorifice şi congelatoare, când au auzit că autorităţile vin să le ia porcii.
În localitatea Valea Cânepii, de exemplu, primarul a reuşit să îi ţină în loc trei zile pe cei de la Direcţia Sanitar Veterinară, pe motiv că nu respectau întocmai procedurile legale. În acest timp, spiritul Ignatului pare că a cuprins tot satul. Abia joi dimineaţă au fost primiţi cu militarii şi jandarmii în curţi, dar cele mai multe coteţe erau deja goale.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Primarul comunei Unirea, din judeţul Brăila, medic veterinar de profesie, a reuşit să întârzie trei zile intervenţia autorităţilor sanitare pentru sacrificarea porcilor. Motivul: nu era stabilită comisia de evaluare a greutăţii animalelor.
Ioan Ungureanu, primar comuna Unirea: "E supărare pentru că, normal, din pierdere câştig n-ai să faci niciodată, dar au înţeles şi ne conformăm, dar ne conformăm măcar civilizat. Facem act, ştie omul cu ce pleacă, ştie omul ce va primi."
Joi dimineaţă, când toate au fost în regulă din punct de vedere legal, localnicii i-au lăsat pe cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară să le intre în curţi.
"Duminica am apucat de-am tăiat un porc. N-a fost bolnav, nu nimica. Majoritatea la lume a tăiat. Ne-a dat voie, adică zvonit, aşa, nu că ne-a dat voie. Pentru ce mai trăim la ţară, dacă n-avem şi noi un porc?"
Congelatoarele oamenilor din Valea Cânepii sunt pline, cei mai mulţi şi-au sacrificat deja porcii înainte de a veni autorităţile să îi asomeze, aşa cum spune ordinul prefectului în legătură cu Pesta Porcină Africană.
Aşa au procedat cei mai mulţi localnici din satul Valea Cânepii. Supăraţi că a venit Crăciunul în plină vară, au preferat să îşi taie porcii, decât să îi dea autorităţilor, chiar dacă li s-a promis că vor fi despăgubiţi.
"Doi am avut, doi am tăiat. Ce să facem? De Crăciun ce mai tăiem, ca tot omul?"
"A mai avut din ăia mari, la 100 de kilograme, dar pe aia i-a tăiat şi i-a băgat în ladă."
Un localnic stabilit în Belgia a filmat cum sunt sacrificaţi porcii din curţile oamenilor hotărât să le arate şi europarlamentarilor ce se întâmplă în România.
Dumitru Mureș: "Sunt mari ferme aici pe care vor să le protejeze şi le protejează în continuare, ca să îi distrugă pe ăştia. Aducem din export şi pe ăştia îi masacrăm. Filmez pentru mine şi mă duc la Bruxelles."
Autorităţile atrag atenţia că porcii tăiaţi în zona de siguranță ar putea să fie purtătorii ai pestei porcine africane, iar virusul este extrem de rezistent.
Gicu Drăgan, director DSVSA Brăila: "Omul nu se îmbolnăvește, dar îl bagă în lada congelatorului, da? Peste trei luni de zile îl scoate, face friptură sau ce face acolo şi aruncă oasele la câini. Câinele s-a dus mai departe şi, peste şase luni, ne trezim iar cu acest virus. Pentru că el rezistă la congelat şase luni."
Între timp, au fost confirmate alte două focare de pestă porcină africană în judeţul Brăila, unul dintre acestea în Însurăței, primul oraş din România în care este confirmată prezenţa virusului.