Criza pestei porcine se poate agrava. ”Noi am tras semnale încă de acum 2 ani”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Agriculturii face un pas înapoi după ce marți a anunţat că vor fi distruse toate culturile de porumb prin care au trecut mistreţi.

Asaltat de agricultori, oficialul a încercat să îi liniştească şi a transmis că doar cei care găsesc porci morţi în lanuri vor fi obligaţi să ia astfel de măsuri. Producătorii de cereale sunt însă furioşi şi spun că autorităţile, prin bâlbele lor, creează panică în loc să ia măsurile înţelepte pentru a opri răspândirea pestei porcine africane.

Producătorii de cereale au intrat în panică după ce au auzit ce are în plan ministrul Agriculturii. Aceştia spun că în alte ţări europene unde a ajuns peste porcină nu a dat nimeni foc culturilor.

Emil Dumitru, PRO AGRO: "Încă o scăpare şi încă o bâlbă a autorităţilor, care nu fac altceva decât să creeze panică şi haos în piaţa de cereale. România este un jucător important pe piaţa de cereale.

Statele membre care au fost afectate de pesta porcină africană nu au avut nicio problemă pe ceea ce înseamnă calitatea cerealelor, chiar dacă mistreţul intra în porumb şi culca anumite tufe, nu înseamnă că virusul rămâne acolo. Ştiinţific, după 4 zile la 37 de grade virusul moare."

Citește și
Pesta porcina
Comisia Europeană "e gata să ajute România" în criza pestei porcine
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Ministrul Agriculturii a negat miercuri că ar fi cerut arderea culturilor de porumb şi a ţinut să clarifice situația printr-un comunicat:

"Dacă se găsește în cultură un mistreț mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuiește şi nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocolește locul respectiv care se tratează.

E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. În condițiile în care se găsește un mistreț mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv. Dacă îl găsim în pădure, nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem țara?"

PRO AGRO: "Ar trebui ca ordinul respectiv să facă trimitere la localităţile unde s-au descoperit porci mistreţi afectaţi de PPA, nu să generalizăm. România este peste o lună de zile în febra recoltării porumbului şi astfel de acte normative nu fac decât să influenţeze o piaţă volatilă pe ce înseamnă preţ şi ştim că suntem cu o concurență foarte mare şi cu Ucraina şi cu Rusia pentru export."

Mai ales că România dă la export două treimi din producţia de porumb. Estimările spun că vom obţine 12 milioane de tone, dintre care 8 milioane vor fi vândute în afara ţării.

Pe de altă parte, deja avem interdicţie să vindem carne de porc din cele 8 judeţe afectate, însă dacă virusul se extinde, situaţia se va agrava.

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: ”Este unică şi cea mai gravă, din păcate pentru noi. Noi am tras semnale de alarmă încă de acum 2 ani şi jumătate, când au început să apară focarele în jurul României, Ucrainei şi Moldova, din păcate am vorbit cu pereţii.

Virusul pestei porcine se poate transmite inclusiv prin căpuşe. Rămâne în cadavrele porcilor timp de 10 săptămâni, iar în fecale, între 6 și 10 zile. În carnea sărată şi afumată, rezistă între 3 şi 6 luni, iar în cea congelată rămâne activ mai bine de doi ani. Virusul rezistă 18 luni în sânge, la temperatura de 4 grade Celsius, şi până la 6 ani în sângele congelat. Devine inactiv la 80 de grade Celsius.

Atenţie, însă, afectează doar porcii, nu ameninţă sănătatea oamenilor.

Autorităţile îi sfătuiesc pe fermieri să anunţe medicii veterinari dacă animalele au febră, tuşesc, vomită nu se ţin pe picioare, ori au pete roşii şi albăstrui pe piele, în special în zona urechilor şi a gâtului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Sătenii care, în frunte cu primarul, îşi apără porcii de sacrificare.
Sătenii care, în frunte cu primarul, îşi apără porcii de sacrificare. "Am fata la facultate, ce-i mai dau"

E scandal în judeţul Brăila din cauza pestei porcine africane. Primarul unei comune, susţinut de oameni, nu le permite de trei zile autorităţilor sanitar-veterinare să omoare porcii din localitate.

Comisia Europeană
Comisia Europeană "e gata să ajute România" în criza pestei porcine

Comisia Europeană ne oferă ajutor în lupta cu epidemia care afectează grav agricultura României

După pestă, antrax. Caz extrem de rar la un porc dintr-o gospodărie din Botoşani
După pestă, antrax. Caz extrem de rar la un porc dintr-o gospodărie din Botoşani

DSV analizează un caz de antrax la un porc din Săveni, boala fiind extrem de rară la aceste animale. 

Criza pestei porcine s-a ”răspândit” la cultivatorii de porumb. Ordinul dat de Daea
Criza pestei porcine s-a ”răspândit” la cultivatorii de porumb. Ordinul dat de Daea

Răspândirea pestei porcine i-ar putea duce la faliment pe crescătorii de animale, dar mai nou, şi pe cei care cultivă porumb.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.