Criza pestei porcine se poate agrava. ”Noi am tras semnale încă de acum 2 ani”

Ultimul update: Miercuri 08 August 2018 20:27
Data publicarii: Miercuri 08 August 2018 18:37
Categorie: Actualitate

Ministrul Agriculturii face un pas înapoi după ce marți a anunţat că vor fi distruse toate culturile de porumb prin care au trecut mistreţi.

Asaltat de agricultori, oficialul a încercat să îi liniştească şi a transmis că doar cei care găsesc porci morţi în lanuri vor fi obligaţi să ia astfel de măsuri. Producătorii de cereale sunt însă furioşi şi spun că autorităţile, prin bâlbele lor, creează panică în loc să ia măsurile înţelepte pentru a opri răspândirea pestei porcine africane.

Producătorii de cereale au intrat în panică după ce au auzit ce are în plan ministrul Agriculturii. Aceştia spun că în alte ţări europene unde a ajuns peste porcină nu a dat nimeni foc culturilor.

Emil Dumitru, PRO AGRO: "Încă o scăpare şi încă o bâlbă a autorităţilor, care nu fac altceva decât să creeze panică şi haos în piaţa de cereale. România este un jucător important pe piaţa de cereale.

Statele membre care au fost afectate de pesta porcină africană nu au avut nicio problemă pe ceea ce înseamnă calitatea cerealelor, chiar dacă mistreţul intra în porumb şi culca anumite tufe, nu înseamnă că virusul rămâne acolo. Ştiinţific, după 4 zile la 37 de grade virusul moare."

Ministrul Agriculturii a negat miercuri că ar fi cerut arderea culturilor de porumb şi a ţinut să clarifice situația printr-un comunicat:

"Dacă se găsește în cultură un mistreț mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuiește şi nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocolește locul respectiv care se tratează.

E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. În condițiile în care se găsește un mistreț mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv. Dacă îl găsim în pădure, nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem țara?"

PRO AGRO: "Ar trebui ca ordinul respectiv să facă trimitere la localităţile unde s-au descoperit porci mistreţi afectaţi de PPA, nu să generalizăm. România este peste o lună de zile în febra recoltării porumbului şi astfel de acte normative nu fac decât să influenţeze o piaţă volatilă pe ce înseamnă preţ şi ştim că suntem cu o concurență foarte mare şi cu Ucraina şi cu Rusia pentru export."

Mai ales că România dă la export două treimi din producţia de porumb. Estimările spun că vom obţine 12 milioane de tone, dintre care 8 milioane vor fi vândute în afara ţării.

Pe de altă parte, deja avem interdicţie să vindem carne de porc din cele 8 judeţe afectate, însă dacă virusul se extinde, situaţia se va agrava.

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: ”Este unică şi cea mai gravă, din păcate pentru noi. Noi am tras semnale de alarmă încă de acum 2 ani şi jumătate, când au început să apară focarele în jurul României, Ucrainei şi Moldova, din păcate am vorbit cu pereţii.

Virusul pestei porcine se poate transmite inclusiv prin căpuşe. Rămâne în cadavrele porcilor timp de 10 săptămâni, iar în fecale, între 6 și 10 zile. În carnea sărată şi afumată, rezistă între 3 şi 6 luni, iar în cea congelată rămâne activ mai bine de doi ani. Virusul rezistă 18 luni în sânge, la temperatura de 4 grade Celsius, şi până la 6 ani în sângele congelat. Devine inactiv la 80 de grade Celsius.

Atenţie, însă, afectează doar porcii, nu ameninţă sănătatea oamenilor.

Autorităţile îi sfătuiesc pe fermieri să anunţe medicii veterinari dacă animalele au febră, tuşesc, vomită nu se ţin pe picioare, ori au pete roşii şi albăstrui pe piele, în special în zona urechilor şi a gâtului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sătenii care, în frunte cu primarul, îşi apără porcii de sacrificare.
Sătenii care, în frunte cu primarul, îşi apără porcii de sacrificare. "Am fata la facultate, ce-i mai dau"
VIDEO PROTVPLUS.RO
comisia de la venetia
Comisia de la Veneţia a emis opinia oficială privind modificarea Codurilor Penale. "Slăbeşte lupta anti-corupţie"
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că am salariu 8.000 lei şi nu 10.000 euro
Judecătoarea Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti, trimisă în judecată pentru luare de mită
Un învățător din Botoșani este acuzat că a strâns de gât un elev de clasa I
Un bărbat a murit şi doi au fost răniţi într-un accident provocat de o persoană cu probleme psihice
Adina Florea, interviu la CSM: ”Dacă mă numește domnul președinte, voi merge la DNA”
protest
Proteste anunțate duminică, în Piața Victoriei, împotriva OUG privind legile justiției
Bărbat în stare gravă la spital, după ce a intrat violent în stâlpul unui pasaj din București
Concurs pentru secţia de investigare a magistraţilor: ”M-am înscris dintr-un impuls”
Ținut în captivitate toată viața, un urs de la Grădina Zoologică din Neamţ va fi eliberat în natură
La un pas de o tragedie de proporții în Timișoara. Scene de haos după ce un hotel a luat foc
Ce alcoolemie avea în sânge un șofer de TIR oprit de polițiștii de la rutieră