Legea "51% produse romanesti in magazine" nu este aplicata, dar Romania poate fi sanctionata. Unde s-au incurcat autoritatile
Desi avem o lege care obliga magazinele sa aiba cel putin 51 la suta produse alimentare romanesti, adica din lantul scurt de aprovizionare, la aproape o jumatate de an de la adoptare, ea nu se aplica.
Executivul nu a aprobat nici pana astazi normele de aplicare a legii si nu a explicat ce inseamna acest lant scurt de aprovizionare. Iar Romania poate fi sanctionata de Comisia Europeana daca limiteaza accesul marfurilor europene.
Initiatorii legii au dorit ca pe rafturile hipermarketurilor sa avem cel putin 51 la suta produse alimentare romanesti. Si-au dat seama insa ca Uniunea Europeana nu o sa fie de acord, pentru ca legea limiteaza accesul altor marfuri, asa ca au inlocuit sintagma "produse romanesti" cu "produse din lantul scurt de aprovizionare".
Dar ce inseamna lantul scurt de aprovizionare? Totul incepe de la fermierul care cultiva legume. Produsele sale trebuie sa ajunga direct, fara intermediari, la procesator, adica la o fabrica. Dupa ce sunt ambalate, sunt incarcate in camion si duse la magazine.
Clientul este ultima veriga din acest lant de aprovizionare. Desi nu au scris in lege, deputatii au vrut ca in cosurile romanilor sa fie cat mai multe produse romanesti.
Ce-i drept, si produsele din vestul Europei care ajung fara intermediari pe rafturile din Romania pot fi considerate ca fac parte din lantul scurt de aprovizionare. Doar ca legea adoptata de Parlament nu are norme de aplicare. Guvernul urma sa explice pana pe 15 ianuarie lantul scurt de aprovizionare. Acum lucrurile se complica si mai mult. Comisia Europeana a inceput procedura de sanctionare si cere explicatii daca aceasta lege ar ajuta produsele romanesti si ar limita accesul celor din Uniunea Europeana.
Reprezentantii hipermarketurilor vin cu o propunere.
Florin Capatana, directorul Asociatiei Marilor Retaileri: "In loc de lant scurt, alta formulare... Sa fie parteneriat intre mine si producatori."
Ministerul Agriculturii nu renunta la lege, dar ca aceasta va fi modificata in functie de solicitarile Comisiei Europene.
Oficialii vor trimite un raspuns in 2 luni la Bruxelles. Daca nu vor convinge Comisia Europeana ca respecta tratatul Uniunii, tara noastra poate fi amendata cu 1,8 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, sanctiuni, lege, produse romanesti,
Dată publicare:
16-02-2017 18:07