Care ar putea fi primul efect al legii "51% produse romanesti" la raft: "Drumul spre iad este pavat cu bune intentii"

Ultima actualizare: 15-07-2016 01:12

Se va scumpi mancarea. Este prima reactie a reprezentantilor hipermarketurilor dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care ii obliga ca peste jumatate din fructele, legumele, carnea si laptele de la raft sa fie din productie locala.

"Drumul spre iad este pavat cu bune intentii" se plang si patronatele din industria laptelui care spun ca legea va fi greu de aplicat in domeniul lor. La firul ierbii, unii fermieri vad totul ca o mana cereasca.

Legea spune ca 51% din produse sa fie din regiune, adica pe lantul scurt de aprovizionare. Din ce stim pana acum, asta ar putea sa insemne Romania, Bulgaria sau Ungaria. Miza pentru fermierii romani este sa castige o felie cat mai mare din cei 51%. 

Florin Capatana, vicepresedinte Asociatia Marilor Retailieri: "Deocamdata, nici noi nu stim ce inseamna acest lant scurt unde incepe si unde se termina. Cu siguranta ,in prima faza, dupa ce vom face o analiza si vom vedea care vor fi costurile, care va fi pretul a ceea ce se va intampla cu siguranta va vom da un raspuns daca produsele vor creste ca pret sau nu. Dar in opinia mea, ca o opinie personala, eu cred ca pretul va creste."

La polul opus, iata ce spune un fermier din matca. Omul deja aprovizioneaza hipermarketuri din 3 orase.

Adrian Morusca, fermier din judetul Galati: "Pentru noi s-a facut in sfarsit dreptate. E cea mai mare realizare care se putea face pentru noi producatorii romani. Ne dezvoltam in fiecare an, din profitul pe care il avem mai construim inca un solar. Noi producem in jur de 100 de tone, la un hectar si jumatate 150 de tone de legume. Anul viitor vom creste productia cu inca 50 de tone."

Legea celor 51 de procente lasa insa mult spatiu de interpretare. Asa zisul lant scurt inseamna potrivit standardelor europene o relatie directa intre fermier si client.

Achim Irimescu, ministrul AgriculturiI: "E o discutie care trebuie clarificata prin hotararea de guvern. Daca luam stricto sensO lantul scurt, ar insemna ca nu mai avem intermediar, adica nu mai avem comerciant."

Dorin Cojocaru, asociatia patronala din industria laptelui: "Inseamna producator- consummator. Adica sa nu ai intermediar pe fluxul de la furca la furculita? La lactate nu merge pentru ca fermierul produce materii prime pentru industria de lactate. Produsul alimentar este laptele pasteurizat, branza, cascavalul, telemea, smantana. Laptele crud e considerat materie prima. Veterniarii europeni interzic vanzarea de lapte crud catre consumatorul final pentru ca se transmite TBC. Toata lumea voia sa promoveze produsul romanesc. Sa nu mai luam din Bulgaria, Ungaria, Polonia si asa mai departe. Dar drumul spre iad este pavat cu bune intentii. De la o intentie buna si un efort comun de a promova produse romanesti s-a ajuns la un amestec de regulamente europene si legislatia romaneasca incat e foarte greu aplicat."

Sarcina de a clarifica toate aceste neclaritati ii revine Ministerului Agriculturii. Vorbim despre norme care vor reglemnta afaceri de miliarde de euro. Care pot creste nivelul de trai al fermierilor, pot elimina intermediari, dar in acelasi timp ar putea scumpi mancarea sau schimba calitatea produselor pe care le avem in frigider.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!