Care ar putea fi primul efect al legii "51% produse romanesti" la raft: "Drumul spre iad este pavat cu bune intentii"

12-07-2016 18:28


Se va scumpi mancarea. Este prima reactie a reprezentantilor hipermarketurilor dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care ii obliga ca peste jumatate din fructele, legumele, carnea si laptele de la raft sa fie din productie locala.

"Drumul spre iad este pavat cu bune intentii" se plang si patronatele din industria laptelui care spun ca legea va fi greu de aplicat in domeniul lor. La firul ierbii, unii fermieri vad totul ca o mana cereasca.

Legea spune ca 51% din produse sa fie din regiune, adica pe lantul scurt de aprovizionare. Din ce stim pana acum, asta ar putea sa insemne Romania, Bulgaria sau Ungaria. Miza pentru fermierii romani este sa castige o felie cat mai mare din cei 51%. 

Florin Capatana, vicepresedinte Asociatia Marilor Retailieri: "Deocamdata, nici noi nu stim ce inseamna acest lant scurt unde incepe si unde se termina. Cu siguranta ,in prima faza, dupa ce vom face o analiza si vom vedea care vor fi costurile, care va fi pretul a ceea ce se va intampla cu siguranta va vom da un raspuns daca produsele vor creste ca pret sau nu. Dar in opinia mea, ca o opinie personala, eu cred ca pretul va creste."

La polul opus, iata ce spune un fermier din matca. Omul deja aprovizioneaza hipermarketuri din 3 orase.

Adrian Morusca, fermier din judetul Galati: "Pentru noi s-a facut in sfarsit dreptate. E cea mai mare realizare care se putea face pentru noi producatorii romani. Ne dezvoltam in fiecare an, din profitul pe care il avem mai construim inca un solar. Noi producem in jur de 100 de tone, la un hectar si jumatate 150 de tone de legume. Anul viitor vom creste productia cu inca 50 de tone."

Legea celor 51 de procente lasa insa mult spatiu de interpretare. Asa zisul lant scurt inseamna potrivit standardelor europene o relatie directa intre fermier si client.

Achim Irimescu, ministrul AgriculturiI: "E o discutie care trebuie clarificata prin hotararea de guvern. Daca luam stricto sensO lantul scurt, ar insemna ca nu mai avem intermediar, adica nu mai avem comerciant."

Dorin Cojocaru, asociatia patronala din industria laptelui: "Inseamna producator- consummator. Adica sa nu ai intermediar pe fluxul de la furca la furculita? La lactate nu merge pentru ca fermierul produce materii prime pentru industria de lactate. Produsul alimentar este laptele pasteurizat, branza, cascavalul, telemea, smantana. Laptele crud e considerat materie prima. Veterniarii europeni interzic vanzarea de lapte crud catre consumatorul final pentru ca se transmite TBC. Toata lumea voia sa promoveze produsul romanesc. Sa nu mai luam din Bulgaria, Ungaria, Polonia si asa mai departe. Dar drumul spre iad este pavat cu bune intentii. De la o intentie buna si un efort comun de a promova produse romanesti s-a ajuns la un amestec de regulamente europene si legislatia romaneasca incat e foarte greu aplicat."

Sarcina de a clarifica toate aceste neclaritati ii revine Ministerului Agriculturii. Vorbim despre norme care vor reglemnta afaceri de miliarde de euro. Care pot creste nivelul de trai al fermierilor, pot elimina intermediari, dar in acelasi timp ar putea scumpi mancarea sau schimba calitatea produselor pe care le avem in frigider.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO