De la 1 septembrie vom avea reguli mai severe pentru lichide în bagajele de mână, în avion, pe toate aeroporturile din UE
De la 1 septembrie vom avea reguli mai severe pentru transportul lichidelor în bagajele de mână, în avion, pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană.
Şamponul, crema de protecţie solară, gelul de duş sau apa trebuie puse în recipiente mici, de cel mult 100 de mililitri. Călătorii vor fi obligați să le împacheteze pe toate într-o singură pungă transparentă.
Regulile pentru transportul lichidelor în bagajele de mână se vor înăspri din nou pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană începând cu 1 septembrie. Toate recipientele mici cu lichide trebuie puse într-o pungă transparentă cu o capacitate de cel mult un litru. Nu face exceptie nici apa.
În prezent, de pildă, pe aeroporturile din Cluj și Timișoara, care au în dotare scannere 3 D, se poate trece de controlul de securitate cu lichide în recipente mai mari, la bagajul de mână.
Călătorii nu par prea mulțumiți de noile reguli.
David Ciceo, directorul Aeroportului din Cluj-Napoca: "Foarte multe aeroporturi aveau echipamente moderne. Având în vedere că se fac schimbări și este necesară recertificarea acestor aparate în toată Europa sunt interzise lichidele peste 100 ml începând cu 1 septembrie. Electronicele mari, calculatoare, tablete pot să rămână în bagajele de mînă."
Decizia Comisiei Europene a fost luată pentru a spori securitatea, susțin oficiali de la Bruxelles, și este una temporară. Practic este vorba despre reconfigurarea tehnică a sistemelor pentru detectarea explozibililor la bagajele de mână. Când procedura se va termina, este posibil ca regulile să se relaxeze din nou.
(Regulamentul () aplicabil de la 1 septembrie 2024, introduce o măsură de precauție sub forma unei limitări a volumului maxim al recipientelor individuale pentru lichide, aerosoli () pentru o configurație specifică a echipamentelor sistemului de detectare a explozibililor pentru bagajele de mână (..) pe baza unor informații care indică faptul că performanța acestora nu corespundea standardului pentru care a fost aprobat.
Sursa: Decizia (UE) 2024/2109 Comisia Europeană)
Daniel Stamatovici, director Aeroportul Internațional "Traian Vuia" Timișoara: „Se pare că la ultimele teste la anumite echipamente au dat niște erori. Și atunci ca să fie sigur, o să ia toate echipamentele de generație 3 pentru a le reverifica încă o dată. Pentru noi a fost foarte bine pentru că viteza de procesare este foarte importantă, iar la controlul de aeroport se pierde cel mai mult."
Excepție de la aceste reguli fac medicamentele, dar și mâncarea lichidă pentru bebeluși.