De ce va purta mască şi după vaccin primul român vaccinat anti-COVID în SUA

Peste Ocean, la americani a început deja vaccinarea masivă a medicilor, ocazie cu care a fost vaccinat și primul român din America, un doctor din Constanța, stabilit de mulți ani, la New York.

Theo Trandafirescu este pneumolog și lucrează la secția ATI a unuia dintre cele mai mari spitale din New York. Are în grijă pacienți cu COVID 19 și pe 17 decembrie a primit prima doză de vaccin.

Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Am făcut prima doză acum două zile, următoarea doză la 21 de zile de la prima. Mă simt bine, nu am simptome, e vaccin sigur. O treime dintre cadre nu au fost vaccinate. Dacă noi vom prezenta reacții adverse, să poată interveni ei, să nu existe o problemă."

Theo Trandafirescu spune că a fost primul român vaccinat anti-COVID în Statele Unite. Este președintele Societății Române de Medicină de la New York și declară că autoritățile americane impun purtatul măști în public și măsurile de igienă și siguranță și celor care se vaccinează, adică societatea nu s-a relaxat, odată cu introducerea celor două vaccinuri, de la companiile Pfizer, și mai nou, Moderna.

Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Noi și vaccinați tot putem să fim purtători. Există o mică probabilitate, putem duce virusul mai departe, celor apropiați, familiei.

Reporter: „Asta înseamnă că și după vaccin veți purta mască?”

Theo Trandafirescu: „Da."

Și la noi, autoritățile anunță că cele 10.000 de doze de vaccin care vor ajunge în România după Crăciun vor fi alocate celor 10 spitale COVID, aflate în linia întâi, unde aceleași autorități spun că 95% din personalul medical a acceptat vaccinarea.  Pentru spitalele suport COVID, procentul celor care acceptă vaccinul scade la 75% la medici și 50% la asistente, în timp ce pentru medicii de familie, procentul ajunge la 85%.


VIDEO PROTVPLUS.RO