De ce trebuie să mâncăm zilnic o supă sau o tocăniță. Ce sunt salvestrolii și cum ne ajută
De ce în fiecare zi o supă sau o tocăniță? Pentru că, în felul acesta, ne asigurăm cel mai ușor diversitatea alimentară.
Diversitatea alimentelor înseamnă, de fapt, nutriție corectă. Aflăm mai multe detalii de la "Doctor de bine".
Prof. univ. dr. Florin Stanica Univ. de ştiinţe agronomice din Bucureşti: “Plantele, când absorb apă, absorb și azot, fosfor, potasiu și micro elemente adică mineralele completează necesarul de minerale. Fructele și legumele noastru au calciul extras din sol prin rădăcini și apoi prelucrat”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: “Creierul este cel care comandă tot, dar calciul este acel ceva care asigură transmiterea comenzilor de la creier în tot organismul, nu ne referim doar la mișcările musculare pe care le controlăm noi, ci şi la mișcările involuntare transmise – bătăile inimii, respirația, mișcarea intestinelor.”
Calciul, sodiul și potasiul sunt mineralele aflate în cantitatea cea mai mare în organismul uman. De aceea, recomandăm puțin din toate zilnic.
Diversitatea vegetalelor
O ciorbă poate conține vegetale extrem de diverse. Sau o tocăniță. Într-un fel de mâncare gătită putem găsi până la 20 de alimente diferite important în fiecare zi.
Așa ne aducem minerale, antioxidanți. Dar și așa numiții salvestroli. Ce sunt aceștia:
Iuliana Vasilache, farmacist principal: “Salvestrolii sunt molecule pe care plantele le produc când sunt atacate de virusuri, bacterii, ciuperci. Fac parte din sistemul imunitar al plantei. Cu cât planta e mai agresată, cu atât numărul de salvestroli e mai mare. Consumând legume, fructe, ierburi, avem aport suficient de salvestroli.”
Pentru că vine primăvara, consumați de câte ori aveți ocazia frunze, fructe și legume în parioada de coacere. De ce?
Iuliana Vasilache, farmacist principal: “Plantele sunt mult mai susceptibile de a fi atacate de patogeni în perioada coacerii. Și atunci produc salvestrolii. Dar noi culegem fructele necoapte, apoi le ținem în depozite ca să le vindem la raft perfecte. Iar am pierdut o perioadă plină de salvestroli.”
Aceste subtanțe din hrană ajută sistemul de detoxifiere, prezent în ficat, și numit citocromul P 450. Salvestrolii există și sub formă de suplimente alimentare.