De ce România nu are restaurante cu stele Michelin. „Nu aveţi o bucătărie evoluată”
România are toate ingredientele necesare pentru preparate demne de restaurante, cu una, două sau chiar 3 stele Michelin. Au demonstrat-o joi doi bucătari francezi de renume, la Salonul de Gastronomie din Capitală, folosind doar produse locale.
De ce nu găsim astfel de preparate şi în restaurantele de la noi? În primul rând, pentru că bucatele româneşti se gătesc lent şi sunt rareori modernizate. Ne lipseşte şi recunoaşterea internaţională, deoarece prea puţini români participă la concursuri de gastronomie.
În doar 20 de minute, chef Christophe Geoffrey, a realizat un preparat care, spune el, este demn de trei stele Michelin. Pe româneşte, a făcut un fel pui cu ciuperci. Dar care într-un restaurant recunoscut internaţional ar costa 170 de euro. De ce? Pentru că toate ingredientele - puiul, hribii, leurda, laptele şi untul - sunt de cea mai bună calitate şi foarte proaspete pentru că au fost luate de la producători din zonă.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Mergând pe acest principiu, şi Chef Alain Alexanian, care a adus o stea Michelin restaurantului la care lucrează, a făcut un preparat tradiţional Lionez. Un fel de găluşte româneşti, dar din pui, faină, ouă şi unt, fierte timp de douăzeci de minute în lapte.
Aşa arată un preparat demn de o stea Michelin. Nu este uşor de obţinut o stea Michelin şi, cu siguranţă, este foarte greu de păstrat asta pentru că inspectorii care acordă aceste stele sunt atenţi atât la tehnica preparării, la calitatea mâncării, dar şi la povestea din farfurie.
De ce la noi nu există nici măcar un restaurant cu stele Michelin?
"Voi nu aveţi o bucătărie evoluată. E o bucătărie rustică, specifică unei regiuni şi trebuie să evoluaţi. Astăzi, stelele şi marea bucătărie se bazează pe bucătăria tradiţională, dar a evoluat-o. Şi al doilea motiv, e că nu sunteţi organizaţi şi nu participaţi la concursuri mari de bucătărie. Nu există recunoaşterea bucătăriei de aici”, spune Cristophe Geoffroy, chef.
„Astăzi, dacă bucătăriile sunt de standardul Stelelor Michelin, vor ajunge la ele, dar trebuie să participe şi să câştige concursuri şi avem concursuri de prestigiu şi trebuie şi, împreună cu Guvernul României, să facă un mare concurs unde să selectaţi cei mai buni bucătari români”, spune Alain, chef.
Mai avem mult de lucrat şi la capitolul ingrediente. Asta pentru că, tendinţele se îndreaptă spre bucătăria simplă - în care se vor folosi mai mult decât oricând fructe şi legume.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, restaurante, michelin, bucatarie, stele,
Dată publicare:
16-05-2019 19:18