De ce România nu are restaurante cu stele Michelin. „Nu aveţi o bucătărie evoluată”

×
Codul embed a fost copiat

România are toate ingredientele necesare pentru preparate demne de restaurante, cu una, două sau chiar 3 stele Michelin. Au demonstrat-o joi doi bucătari francezi de renume, la Salonul de Gastronomie din Capitală, folosind doar produse locale.

De ce nu găsim astfel de preparate şi în restaurantele de la noi? În primul rând, pentru că bucatele româneşti se gătesc lent şi sunt rareori modernizate. Ne lipseşte şi recunoaşterea internaţională, deoarece prea puţini români participă la concursuri de gastronomie.

În doar 20 de minute, chef Christophe Geoffrey, a realizat un preparat care, spune el, este demn de trei stele Michelin. Pe româneşte, a făcut un fel pui cu ciuperci. Dar care într-un restaurant recunoscut internaţional ar costa 170 de euro. De ce? Pentru că toate ingredientele - puiul, hribii, leurda, laptele şi untul - sunt de cea mai bună calitate şi foarte proaspete pentru că au fost luate de la producători din zonă.

Mergând pe acest principiu, şi Chef Alain Alexanian, care a adus o stea Michelin restaurantului la care lucrează, a făcut un preparat tradiţional Lionez. Un fel de găluşte româneşti, dar din pui, faină, ouă şi unt, fierte timp de douăzeci de minute în lapte.

Aşa arată un preparat demn de o stea Michelin. Nu este uşor de obţinut o stea Michelin şi, cu siguranţă, este foarte greu de păstrat asta pentru că inspectorii care acordă aceste stele sunt atenţi atât la tehnica preparării, la calitatea mâncării, dar şi la povestea din farfurie.

Citește și
Mississipi
Momentul în care un local proaspăt inaugurat este inundat de apele fluviului Mississippi

De ce la noi nu există nici măcar un restaurant cu stele Michelin?

"Voi nu aveţi o bucătărie evoluată. E o bucătărie rustică, specifică unei regiuni şi trebuie să evoluaţi. Astăzi, stelele şi marea bucătărie se bazează pe bucătăria tradiţională, dar a evoluat-o. Şi al doilea motiv, e că nu sunteţi organizaţi şi nu participaţi la concursuri mari de bucătărie. Nu există recunoaşterea bucătăriei de aici”, spune Cristophe Geoffroy, chef. 

„Astăzi, dacă bucătăriile sunt de standardul Stelelor Michelin, vor ajunge la ele, dar trebuie să participe şi să câştige concursuri şi avem concursuri de prestigiu şi trebuie şi, împreună cu Guvernul României, să facă un mare concurs unde să selectaţi cei mai buni bucătari români”, spune Alain, chef.

Mai avem mult de lucrat şi la capitolul ingrediente. Asta pentru că, tendinţele se îndreaptă spre bucătăria simplă - în care se vor folosi mai mult decât oricând fructe şi legume.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Și-a refăcut viața, la trei ani de la divorț, cu bărbatul cu care a fost acuzată că și-a înșelat soțul: ”Am avut curaj”
Și-a refăcut viața, la trei ani de la divorț, cu bărbatul cu care a fost acuzată că și-a înșelat soțul: ”Am avut curaj”
Citește și...
Reacția unui restaurant după ce un client a primit din greșeală o sticlă de vin de 5000 euro
Reacția unui restaurant după ce un client a primit din greșeală o sticlă de vin de 5000 euro

Responsabilii unui restaurant din Manchester au postat un mesaj pe Twitter, după ce un client a primit o sticlă de vin de 4.200 de lire sterline (4800 euro), deși comandase una de 200 de lire sterline.

Momentul în care un local proaspăt inaugurat este inundat de apele fluviului Mississippi
Momentul în care un local proaspăt inaugurat este inundat de apele fluviului Mississippi

Camera de supraveghere a unui restaurant abia inaugurat din statul american Iowa a surprins momentul în care o porţiune a fluviului Mississippi se revărsă brusc.

Restaurant distrus de flăcări, din cauza unui șofer. Greșeala comisă de bărbat
Restaurant distrus de flăcări, din cauza unui șofer. Greșeala comisă de bărbat

Un restaurant din localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, a luat foc sâmbătă seară, după ce un autoturism a intrat într-o ţeavă de gaze şi apoi a ricoşat într-un stâlp.

Incendiu la un restaurant în Afumați. O mașină a intrat într-o țeavă de gaze
Incendiu la un restaurant în Afumați. O mașină a intrat într-o țeavă de gaze

O mașină care a intrat într-o țeavă de gaze a declanșat un incendiu la un restaurant pe Șoseaua București-Urziceni.

Recomandări
Ce cuprinde noua ordonanță ”trenuleț” a Guvernului Bolojan. Măsurile fiscal-bugetare și de ”relansare economicǎ” pentru 2026
Ce cuprinde noua ordonanță ”trenuleț” a Guvernului Bolojan. Măsurile fiscal-bugetare și de ”relansare economicǎ” pentru 2026

Guvernul a transmis într-un comunicat emis luni noaptea, 22 decembrie, la ora 22.25, publicarea unei ordonanțe de urgență (OUG) care reglementează un set de măsuri ”necesare” pentru elaborarea bugetului pe anul 2026, cât și o serie de măsuri pentru 2026.  

Negocieri de pace fără succes între SUA, Ucraina și Rusia. Volodimir Zelenski se pregătește pentru un nou Crăciun negru
Negocieri de pace fără succes între SUA, Ucraina și Rusia. Volodimir Zelenski se pregătește pentru un nou Crăciun negru

Discuțiile separate care au avut loc în Florida între delegațiile Statelor Unite, Ucrainei și Rusiei au fost descrise și de această dată drept „constructive" de oficialii americani.

Ordonanța trenuleț „costă” bugetul de stat jumătate de miliard de lei anul viitor. Cum a propus Finanțele să acopere „gaura”
Ordonanța trenuleț „costă” bugetul de stat jumătate de miliard de lei anul viitor. Cum a propus Finanțele să acopere „gaura”

Ministerul Finanțelor a făcut public, luni 22 decembrie, la ora 22:52, un proiect de ordonanță de urgență care definește cadrul pentru elaborarea bugetului pe anul 2026 și conturează direcțiile financiare pentru perioada următoare.