De ce România nu are restaurante cu stele Michelin. „Nu aveţi o bucătărie evoluată”

×
Codul embed a fost copiat

România are toate ingredientele necesare pentru preparate demne de restaurante, cu una, două sau chiar 3 stele Michelin. Au demonstrat-o joi doi bucătari francezi de renume, la Salonul de Gastronomie din Capitală, folosind doar produse locale.

De ce nu găsim astfel de preparate şi în restaurantele de la noi? În primul rând, pentru că bucatele româneşti se gătesc lent şi sunt rareori modernizate. Ne lipseşte şi recunoaşterea internaţională, deoarece prea puţini români participă la concursuri de gastronomie.

În doar 20 de minute, chef Christophe Geoffrey, a realizat un preparat care, spune el, este demn de trei stele Michelin. Pe româneşte, a făcut un fel pui cu ciuperci. Dar care într-un restaurant recunoscut internaţional ar costa 170 de euro. De ce? Pentru că toate ingredientele - puiul, hribii, leurda, laptele şi untul - sunt de cea mai bună calitate şi foarte proaspete pentru că au fost luate de la producători din zonă.

Mergând pe acest principiu, şi Chef Alain Alexanian, care a adus o stea Michelin restaurantului la care lucrează, a făcut un preparat tradiţional Lionez. Un fel de găluşte româneşti, dar din pui, faină, ouă şi unt, fierte timp de douăzeci de minute în lapte.

Aşa arată un preparat demn de o stea Michelin. Nu este uşor de obţinut o stea Michelin şi, cu siguranţă, este foarte greu de păstrat asta pentru că inspectorii care acordă aceste stele sunt atenţi atât la tehnica preparării, la calitatea mâncării, dar şi la povestea din farfurie.

Citește și
Mississipi
Momentul în care un local proaspăt inaugurat este inundat de apele fluviului Mississippi
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

De ce la noi nu există nici măcar un restaurant cu stele Michelin?

"Voi nu aveţi o bucătărie evoluată. E o bucătărie rustică, specifică unei regiuni şi trebuie să evoluaţi. Astăzi, stelele şi marea bucătărie se bazează pe bucătăria tradiţională, dar a evoluat-o. Şi al doilea motiv, e că nu sunteţi organizaţi şi nu participaţi la concursuri mari de bucătărie. Nu există recunoaşterea bucătăriei de aici”, spune Cristophe Geoffroy, chef. 

„Astăzi, dacă bucătăriile sunt de standardul Stelelor Michelin, vor ajunge la ele, dar trebuie să participe şi să câştige concursuri şi avem concursuri de prestigiu şi trebuie şi, împreună cu Guvernul României, să facă un mare concurs unde să selectaţi cei mai buni bucătari români”, spune Alain, chef.

Mai avem mult de lucrat şi la capitolul ingrediente. Asta pentru că, tendinţele se îndreaptă spre bucătăria simplă - în care se vor folosi mai mult decât oricând fructe şi legume.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Reacția unui restaurant după ce un client a primit din greșeală o sticlă de vin de 5000 euro
Reacția unui restaurant după ce un client a primit din greșeală o sticlă de vin de 5000 euro

Responsabilii unui restaurant din Manchester au postat un mesaj pe Twitter, după ce un client a primit o sticlă de vin de 4.200 de lire sterline (4800 euro), deși comandase una de 200 de lire sterline.

Momentul în care un local proaspăt inaugurat este inundat de apele fluviului Mississippi
Momentul în care un local proaspăt inaugurat este inundat de apele fluviului Mississippi

Camera de supraveghere a unui restaurant abia inaugurat din statul american Iowa a surprins momentul în care o porţiune a fluviului Mississippi se revărsă brusc.

Restaurant distrus de flăcări, din cauza unui șofer. Greșeala comisă de bărbat
Restaurant distrus de flăcări, din cauza unui șofer. Greșeala comisă de bărbat

Un restaurant din localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, a luat foc sâmbătă seară, după ce un autoturism a intrat într-o ţeavă de gaze şi apoi a ricoşat într-un stâlp.

Incendiu la un restaurant în Afumați. O mașină a intrat într-o țeavă de gaze
Incendiu la un restaurant în Afumați. O mașină a intrat într-o țeavă de gaze

O mașină care a intrat într-o țeavă de gaze a declanșat un incendiu la un restaurant pe Șoseaua București-Urziceni.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.