Pepenii de Dăbuleni se pot cumpăra doar de la marginea drumului. Fermierii nu au reușit să își facă o asociație
Primii pepeni românești, dulci și aromați, și-au făcut loc pe tarabele din piețe, dar și în magazine. Fermierii care s-au asociat au prins contracte generoase în marile lanțuri de supermarketuri, așa că stau fără grijă.
Au vânzarea asigurată și se pregătesc să trimită pepenii românești și la export. Din păcate, vestiții pepeni de Dăbuleni vor putea fi cumpărați tot de la marginea drumului, pentru că fermierii nu au reușit să își facă o asociație.
Este primul an în care pepenii unui fermier din județul Ialomița nu vor mai trece prin mâinile samsarilor, ci vor ajunge direct în marile magazine. De când a intrat într-o cooperativă, bărbatul nu își mai bate capul cu vânzarea mărfii la poartă sau în pieţe, pentru că specialiștii din asociația din care face parte se ocupă de tot.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Adrian Racoviță, reprezentantul firmei de distribuție: „Produsul vine din câmp, este ambalat. Ne asigurăm că mașinile de transport ajung în timp util, conform solicitărilor de la magazine. Am făcut o planificare riguroasă anul trecut pentru cele nouă categorii de pepeni pe care le cultivăm anul acesta. Pe fiecare subcategorie avem o cantitate foarte clară asumată.”
Cultivatorii de pepeni din Ialomiţa trebuie doar să producă, iar firma de distribuție se ocupă de vânzarea întregii recolte. Au inclusiv site de promovare, cu variantă și în limba engleză și o parte din producția lor va ajunge inclusiv la export. În plus, pentru că s-au asociat, fermierii au început să cultive şi soiuri căutate pe piaţă.
Andrei Boitoș, cultivator de pepeni: „Avem pepeni cu miezul galben, pepeni fără sămânță, pepeni charleston, cei lunguieți și deschiși la culoare. Oferindu-ne o trasabilitate foarte bună, putem să cultivăm și aceste soiuri speciale, pe toată durata sezonului. Individual e mai greu pentru că suprafețele trebuie să fie foarte mari ca să fii prezent pe piață.”
Cultivatorii de pepeni de Dăbulenți încă nu au reușit să se asocieze
Cooperativa este şansa cultivatorilor să îşi vândă marfă cu profit și să îşi dezvolte afacerile. Dar astfel de asocieri sunt încă puţine.
Un fermier mușcă din pepene: „Dulce ca mierea, de-ţi alină durerea. Asta e lubenița dulce de Dăbuleni!”
Numai că de dulceața pepenilor din Dăbuleni nu se poate bucura prea multă lume. Majoritatea cultivatorilor de aici îi vând la marginea drumului sau în piața din localitate. De ani de zile înceacă să se organizeze într-o asociație, dar până acum nu au reușit.”
Gabriel Epure, fermier: „Asta e mentalitatea dăbuleanului și nu se poate schimba niciodată.”
Fermier: „Fiecare merge pe cont propriu, cum poate și cum se descurcă. Cine mai are prieteni cărora le-a mai dat pepeni le dă în continuare, cine nu, ridică din umeri.”
În aceste condiții, nici nu e de mirare că de la an la an suprafețele cu pepeni sunt tot mai mici.
În ultimii patru ani, suprafața cultivată cu pepeni s-a înjumătățit. Pentru că nu reușeau să îi vândă, fermierii au renunțat treptat la parcele. Așa se face că din 22.000 de hectare cultivate cu pepeni în 2018, am mai rămas cu 10.000.
Anul trecut am adus din străinătate aproape 63.000 de tone de pepeni, în timp ce mulți pepeni româneşti au putrezit pe câmp.