ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs explozia care a aruncat în aer 4 mașini, la Galați
După explozia produsă luni la o fostă benzinărie din Galaţi, autorităţile nu îşi explică unde a dispărut, din acte, staţia de alimentare cu produse petroliere şi GPL.
Procedurile legale încâlcite şi incoerente i-au ajutat pe proprietari să închidă afacerea fără să aibă nicio autorizaţie la mână, fără vreun control al celor care ar fi trebuit să se asigure că rezervoarele nu pot pune în pericol siguranţa oamenilor. Aşa se face că nişte muncitori care tăiau o ţeavă s-au trezit că au aruncat în aer un bazin care a conţinut benzină şi au zguduit un cartier întreg.
Locul unde a avut loc explozia arată că după bombardament. Maşinile aruncate una peste cealaltă nu au fost încă ridicate, nici bucăţile de ciment care au fost proiectate de suflu la zeci de metri distanţă. Traficul este în continuare întrerupt în zonă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De altfel, tramvaiele nu mai circulă în tot oraşul Galaţi. Autorităţile încearcă să se lămurească dacă există un risc de surpare în locul unde s-a produs deflagraţia şi, de asemenea, să înţeleagă unde a dispărut din acte benzinăria care, din 2014, nu mai apare în evidenţele nicunei autorităţi.
Marian Mocanu, comisar-șef Garda de Mediu Galaţi: "Ulterior, administratorul societăţii a decedat. În momentul în care a fost vândută de către lichidator către societăţile care sunt acum proprietare pe spaţiu, au fost vândute fără acele rezervoare."
Fostul proprietar a cerut atunci înnoirea autorizaţiei de funcţionare pentru hotel, restaurant şi spălătoria auto, dar nu şi pentru staţia de alimentare cu carburanţi.
Eugen Oatu, purtător de cuvânt Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi: "Niciun titular nu a solicitat un act de reglementare pentru lucrări de dezafectare în acea zonă."
În acest fel, nimeni nu a mai ştiut de benzinărie şi, ulterior, cei care au cumpărat afacerea au achiziţionat-o fără să plătească şi pentru rezervoarele de combustibil aflate sub parcarea hotelului.
Departamentul pentru Disciplina în Construcţii a făcut ultima verificare la firma respectivă în 2013, când a fost aplicată o amendă de 3.000 de lei. Şi aceasta a fost contestată şi anulată de instanţă, 4 ani mai târziu.
Ovidiu Matache, Primăria Galaţi: "Niciuna dintre autorizaţii nu a fost respectată şi nu s-a soldat cu recepţie la terminarea lucrărilor, ba, mai mult, poliţia locală a dispus, în urma amenzilor aplicate, măsura intrării în legalitate."
Diana Cursaru, prodecan Facultatea de Tehnologie a Petrolului şi Petrochimie: "Dumnealor trebuiau să golească aceste rezervoare şi după aceea să preleveze probe să vadă dacă mai sunt vapori de produs petrolier."
Dar astfel de benzinării abandonate întâlnim în multe oraşe. La marginea Ploiestiului, de exemplu, un gard de sârmă îi ţine la distanţa pe curioşi.
Iar pe marginea unui bulevard intens circulat din Braşov se află o benzinărie părăsită de ani buni. Societatea care o deţine a dat faliment, însă pompele şi tancurile au rămas la locul lor. De peste 11 ani, nimeni nu a mai făcut vreun control în zonă.