De ce este periculoasă refolosirea stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre, chiar dacă sunt sterilizate
Refolosirea dispozitivelor cardiace este ilegală în România şi, în cazul în care se refolosesc, există riscuri mari legate de transmiterea unor infecţii, spune preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu.
„Întâi de toate trebuie să menţionez că toate informaţiile mele sunt cele din presă, nu am o altă sursă de informare.
Dacă aceste lucruri sunt adevărate, situaţia este de neacceptat. Tot ceea ce s-a întâmplat este ilegal, imoral şi nedeontologic. Nu există niciun fel de scuză pentru cineva, nu-i medic cel care să practice o astfel de acţiune.
Dacă această lege există în alte state şi probabil se referă la acele ţări cu resurse limitate, există un context, există o anumită motivaţie, faptul că nu au resurse financiare la îndemână.
Dar sunt nişte riscuri despre care acele studii nu vorbesc. Este risc infecţios, pentru că orice astfel de dispozitiv care stă în corpul uman un timp oarecare va avea ceea ce numim un biofilm, adică nişte microorganisme care sunt foarte aderente la dispozitiv şi niciun fel de sterilizare nu poate să le îndepărteze.
Asta nu poate să fie o motivaţie a ceea ce s-a întâmplat în România. În primul rând nu s-a respectat o procedură pentru că o astfel de procedură nu există.
Nu există o reglementare, deci tot ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, nu poate să fie acceptat, nu poate să aibă niciun fel de scuză”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu pentru News.ro.
Medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre, a fost arestat preventi pentru 30 de zile, sâmbătă.
Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.
"În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 - august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", susţin procurorii.
Sursa: News.ro
Etichete: colegiul medicilor, medic, stimulatoare cardiace,
Dată publicare:
20-02-2023 09:41