De ce apare țiuitul în urechi, tinnitus. Legătura cu lucrările stomatologice
Zgomotele în ureche apar din cauza celulelor care transformă undele sonore în unde electrice. Dar şi frecvent, din cauza articulaţiei care mişcă maxilarele. Cum se tratează țiuitul - aflăm la emisiunea „Doctor de bine”.
Țiuitul în ureche sau, medical, tinnitus. Se poate măsura, obiectiv. Medicul ORL determină activitatea celulelor electrice din ureche. Dacă acestea suferă, apare țiuit în urechi. Există tratament.
Andreea Groza, corespondent PROTV: Dacă avem țiuit în urechi, tinnitus, vedem aceste structuri nervoase dacă sunt în regulă?
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL: „Da, putem să măsurăm, de fapt, nu noi, ci calculatorul, funcţionalitatea acestor celule ciliate”
Aceste celule transformă sunetele din unde sonore în unde electrice. Aşa ajung la creier, pentru că, de fapt, noi auzim cu ajutorul creierului.
Țiuitul în ureche însă poate să fie determinat nu de ureche, ci de aşa-numita articulaţie temporo-mandibulară, aflată într-o poziţie vicioasă. Apar sunete ciudate, când mestecaţi ori căscaţi. Dar şi dureri.
Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog: „Articulaţia mandibulară e cea mai complexă articulaţie din organism, începi cu clicăitul, fîșîitul şi unii spun că nu mai aud bine, aud un ţiuit, tinnitus, în România cei mai mulţi, am observat, se duc la ORL, dar constată că nu au nimic”.
Problemele în această articulaţie apar frecvent la pacienţii care au purtat aparat ortodontic. Care scrâşnesc din dinţi în timpul nopţii. La cei care suferă de boala parodontală, sau în cazul celor care şi-au făcut lucrări mari în cavitatea orală şi care nu mai sunt bine adaptate.
Plus că, în stres, de obicei strângem din dinţi, chiar fără să ne dăm seama. Astfel apar contracturi musculare.
Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog: „E o activitate tot timpul, o hiperactivitate şi lucrurile se complică, şi ăştia rămân încordaţi, dar la unii rămân contractaţi şi când rămân contractaţi încep să aibă dureri, e ca la febra musculară, mergi la sală după 2 ani şi nu mai poţi să mergi. Trebuie să înceapă să scadă în durere”
După diagnostic, veţi face fizioterapie, care priveşte exact această articulaţie importantă. Abia apoi eventuale lucrări stomatologice.