Datornicii, în pericol de a fi debranșați. Peste 200.000 de români nu și-au plătit facturile anul trecut
Cei care au datorii la curent sau gaze au trei luni să le plătească sau vor rămâne fără utilităţi.
Protejaţi de prevederea care interzicea debranşarea în timpul stării de alertă, numărul românilor care nu şi-au achitat facturile în ultimul an a trecut de 200 de mii.
Cum furnizorii s-au plâns că nu mai pot susţine datoria tot mai mare, Guvernul a decis joi să dea undă verde debranşărilor în cazul celor rău-platnici.
În ultimele luni, deşi sectoare importante din economie şi-au revenit numărul celor care nu şi-au plătit facturile la curent sau gaze a crescut, în loc să scadă.
Peste 200.000 de datornici la energie electrică şi gaze naturale erau în toată ţara la finalul lunii mai, arată datele de la furnizori. În mod normal, cu toţii ar fi trebuit deconectaţi. Iar în iunie doar la energie electrică erau 173.000, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când efectele pandemiei erau mult mai grave.
Ba chiar consumul de energie electrică a crescut cu 8% în ultimul an, spun furnizorii, care nu au avut voie să îi debranşeze pe rău platnici în timpul stării de alertă. Prevederea a fost anulată în şedinţa de Guvern, aşa că datornicii trebuie acum să achite toate facturile din urmă.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”Cu o perioadă de graţie de 90 de zile pentru că nu putem aşa deodată brusc să spunem că de mâine toată lumea să îşi plătească restanțele, nu ar fi normal. Dacă nu se plăteşte către furnizori, aceştia la rândul lor nu o să poată plăti către distribuitori”.
Ion Lungu, Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER): ”Anumite persoane sau întreprinderi făcând într-un fel uz de această prevedere legală în mod abuziv au întârziat să plătească şi nu au mai plătit ştiind că nu există practic nicio măsură care ar putea fi luată împotriva lor. Acum trebuie să plătească într-o perioadă mult mai scurtă un consum de energie din urmă, pe un an, un an şi ceva, care se adăugă la consumul curent”.
Cei care încă au probleme financiare vor putea negocia cu furnizorul o perioadă de graţie, aşa cum se întâmplă şi până acum.