Dan Diaconescu ameninta ca da in judecata statul roman. Vrea despagubiri de doua miliarde de euro
Avocatii lui Dan Diaconescu au anuntat ca omul de afaceri va cere la tribunal anularea deciziei prin care i s-a retras statutul de castigator al licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Oltchim.
Dan Diaconescu a declarat, la sosirea la Tribunalul Bucuresti, ca avocatii lui din strainatate au stabilit ca ar trebui sa ceara despagubiri in valoare de doua miliarde de euro, in timp ce avocatii sai din tara s-au gandit la o suma mai mica.
Diaconescu a precizat ca aceste despagubiri nu vor fi solicitate statului roman, ci unor persoane fizice, printre care Victor Ponta, Remus Vulpescu si celelalte persoane care l-ar fi nedreptatit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a mai spus ca avocatii lui ar urma sa solicite ca acestor persoane sa li se puna sechestru pe avere, iar odata obtinuti, banii din despagubiri se vor duce tot in bugetul Oltchim.
Dan Diaconescu a afirmat ca nu are cum sa piarda acest proces pentru ca, din punctul sau din vedere, probele sunt evidente.
Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.
Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului.
Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.
Premierul Victor Ponta declara vineri ca Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un imprumut mai mic de 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul daca nu va explica foarte bine cazul.
In 3 octombrie, Remus Vulpescu a demisionat de la conducerea OPSPI, exprimandu-si public regretul pentru insuccesul licitatiei de privatizare a Oltchim.
In aceeasi zi, OPSPI a sesizat Parchetul instantei supreme in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare a statului roman si a opiniei publice in ce priveste detinerea sumei de circa 200 milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim de statul roman.
Ulterior, Parchetul instantei supreme a anuntat ca Directia Nationala Anticoruptie are competenta de a investiga faptele reclamate de OPSPI impotriva lui Dan Diaconescu.
In 1 octombrie, Dan Diaconescu declara, la iesirea din sediul Ministerului Economiei, ca va contesta in instanta decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim si ca va face plangeri penale impotriva premierului Victor Ponta si a lui Remus Vulpescu, acuzandu-i ca au facut o "escrocherie".
In 5 octombrie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere penala la adresa lui Victor Ponta si a lui Remus Vulpescu.
Intrebat care sunt acuzatiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu a spus ca, in primul rand, "este vorba de santaj si amenintare".
Acesta a precizat ca va avea o echipa formata din avocatii lui din Romania, dar si din avocati din strainatate.
Pe langa Diaconescu, au mai depus oferte pentru cumpararea actiunilor Oltchim compania PCC, inregistrata in Germania, actionar minoritar la Oltchim, si firmele Aisa Invest si Chimcomplex, ambele controlate de omul de afaceri Stefan Vuza.
Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.