DNA este competenta a-l cerceta pe Dan Diaconescu pentru inselaciune in cazul licitatiei Oltchim
DNA are competenta de a investiga faptele reclamate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) impotriva lui Dan Diaconescu, patronul OTV, potrivit unei comunicari, la solicitarea MEDIAFAX, a Ministerului Public.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu, patronul OTV, a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim.
Contactat de MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), Ramona Bulcu, a precizat, miercuri, ca plangerea OPSPI a fost depusa, fiind examinata pentru a se stabilit competenta structurii de Parchet ce va face investigatii, in raport de obiectul plangerii si de valoarea prejudiciului.
"Din analiza plangerii depuse de OPSPI impotriva lui dan Diaconescu rezulta ca faptele atrag competenta DNA", a comunicat, vineri, Ministerul Public.
"Seful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizeaza, astazi, 3 octombrie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu privire la savarsirea de catre numitul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, prin inducerea in eroare a statului roman si a opiniei publice in ce priveste existenta la dispozitia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim de statul roman, prin MECMA - OPSPI", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Dan Diaconescu a fost declarat castigator, in urma cu aproape doua saptamani, al licitatiei pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Contractul de preluare a actiunilor nu a fost semnat, intrucat Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi ca detine suma pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.
"Intentia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin inselaciune publica si uz de fals, in scopul de a obtine notorietate si, eventual, in alte scopuri care urmeaza a fi stabilite de autoritati, nu era previzibila si nu a putut fi constatata oficial inaintea zilei de 1 octombrie, cand activitatea infractionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a si fost stopata", se arata in comunicat Ministerului Economiei.
De asemenea, in comunicat se mai arata ca Diaconescu a savarsit deliberat activitatea infractionala, care "prezinta elemente transfrontaliere", actiune prin care a perturbat "deosebit de grav" activitatea Oltchim si a OPSPI.
"Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata a fost savarsita prin multiple actiuni deliberate, avand drept scop dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al licitatiei organizate pentru privatizarea Oltchim si a drepturilor decurgand din aceasta calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata prezinta elemente transfrontaliere", potrivit Ministerului Economiei.
In comunicat se precizeaza ca patronul OTV a utilizat inscrisuri false pe care le-a intocmit sau obtinut de la terte persoane.
Ministerul Economiei mai arata ca procedura de licitatie privind vanzarea actiunilor statului la Oltchim a fost organizata fara incalcarea vreunei dispozitii legale si a fost destinata sa stimuleze participarea unor investitori romani sau straini care, impreuna cu Guvernul, sa asigure redresarea combinatului chimic si solutionarea urgenta a problemelor sociale generate de "ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasa din ultimii ani".
Premierul Victor Ponta a declarat in urma cu doua saptamani ca daca Dan Diaconescu nu plateste pana la 1 octombrie pretul pe actiuni, Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.