DNA este competenta a-l cerceta pe Dan Diaconescu pentru inselaciune in cazul licitatiei Oltchim
DNA are competenta de a investiga faptele reclamate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) impotriva lui Dan Diaconescu, patronul OTV, potrivit unei comunicari, la solicitarea MEDIAFAX, a Ministerului Public.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu, patronul OTV, a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim.
Contactat de MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), Ramona Bulcu, a precizat, miercuri, ca plangerea OPSPI a fost depusa, fiind examinata pentru a se stabilit competenta structurii de Parchet ce va face investigatii, in raport de obiectul plangerii si de valoarea prejudiciului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Din analiza plangerii depuse de OPSPI impotriva lui dan Diaconescu rezulta ca faptele atrag competenta DNA", a comunicat, vineri, Ministerul Public.
"Seful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizeaza, astazi, 3 octombrie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu privire la savarsirea de catre numitul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, prin inducerea in eroare a statului roman si a opiniei publice in ce priveste existenta la dispozitia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim de statul roman, prin MECMA - OPSPI", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Dan Diaconescu a fost declarat castigator, in urma cu aproape doua saptamani, al licitatiei pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Contractul de preluare a actiunilor nu a fost semnat, intrucat Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi ca detine suma pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.
"Intentia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin inselaciune publica si uz de fals, in scopul de a obtine notorietate si, eventual, in alte scopuri care urmeaza a fi stabilite de autoritati, nu era previzibila si nu a putut fi constatata oficial inaintea zilei de 1 octombrie, cand activitatea infractionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a si fost stopata", se arata in comunicat Ministerului Economiei.
De asemenea, in comunicat se mai arata ca Diaconescu a savarsit deliberat activitatea infractionala, care "prezinta elemente transfrontaliere", actiune prin care a perturbat "deosebit de grav" activitatea Oltchim si a OPSPI.
"Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata a fost savarsita prin multiple actiuni deliberate, avand drept scop dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al licitatiei organizate pentru privatizarea Oltchim si a drepturilor decurgand din aceasta calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata prezinta elemente transfrontaliere", potrivit Ministerului Economiei.
In comunicat se precizeaza ca patronul OTV a utilizat inscrisuri false pe care le-a intocmit sau obtinut de la terte persoane.
Ministerul Economiei mai arata ca procedura de licitatie privind vanzarea actiunilor statului la Oltchim a fost organizata fara incalcarea vreunei dispozitii legale si a fost destinata sa stimuleze participarea unor investitori romani sau straini care, impreuna cu Guvernul, sa asigure redresarea combinatului chimic si solutionarea urgenta a problemelor sociale generate de "ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasa din ultimii ani".
Premierul Victor Ponta a declarat in urma cu doua saptamani ca daca Dan Diaconescu nu plateste pana la 1 octombrie pretul pe actiuni, Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.