Dan Diaconescu a cerut CNA sa il ierte: emisia OTV ar putea fi reluata
Dan Diaconescu a cerut, marti, Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sa "ingroape securea razboiului", precizand ca a preluat 2 licente din Romania si va solicita acordul CNA ca OTV sa emita din nou pe una din acestea.
La finalul sedintei CNA de marti, Laura Georgescu, presedintele Consiliului, i-a anuntat pe membrii CNA ca Dan Diaconescu a venit in institutie si ca doreste sa aiba o discutie cu Consiliul.
Laura Georgescu a precizat ca a purtat o discutie telefonica luni, dupa ora 22.00, cu Dan Diaconescu, in care acesta si-a manifestat dorinta de a se vedea cu membrii CNA. De asemenea, Laura Georgescu a spus ca vrea sa poarte aceasta discutie in mod public, cu presa de fata.
Membrii CNA au parut foarte surprinsi de aceasta intrevedere cu Dan Diaconescu, care nu se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Consiliului.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Dan Diaconescu a spus ca doreste sa reia emisia OTV, iar in acest sens detine patru licente audiovizuale - doua din strainatate, cu acoperire in Uniunea Europeana, si doua din Romania, prin societati la care a preluat controlul.
"Am cerut aceasta intrevedere, consfatuire, din urmatorul considerent. Noi nu vrem sa ocolim, nu vrem sa facem subterfugii. Noi vrem sa facem totul la vedere si evident cu directa colaborare cu dumneavoastra intr-o problema extrem de delicata. Dupa cum stiti, avem un proces in derulare, in faza recursului, care ar fi in luna septembrie. Dar, dincolo de acest proces, noi am actionat in cateva sensuri. Am obtinut doua licente pe teritoriul Uniunii Europene, in baza carora am putea emite si de maine. In aceasta maniera nu am mai avea raporturi directe cu CNA, ci doar cu firmele de cablu. Nu am mai avea cu dumneavoastra acea conlucrare. Sincer, nu vrem sa ajungem sa emitem in acest fel, dintr-o alta tara, semnalul sa se ridice din acea tara, iar aici sa avem contracte doar cu firmele de cablu", a spus Dan Diaconescu.
El a precizat ca doreste ca pe una din cele doua licente pe care le detine deja in Romania sa emita din nou OTV. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, CNA ar trebui sa accepte modificarea denumirii uneia dintre aceste licente, dar si modificarea grilei acestei televiziuni.
"Suntem gata sa ingropam securea razboiului si eventual sa renuntam la procesul pe care-l avem, la procesul pe care noi l-am intentat, in cazul in care pentru una din celelalte doua companii din Romania, detinatoare de licente, la care noi intre timp am devenit actionari majoritari (...) am putea primi de la dumneavoastra un accept de schimbare de denumire. Adica din denumirea pe care unul din canale o are in OTV. Si pentru asta dumneavoastra ar trebui sa fiti de acord", a spus Dan Diaconescu. El le-a mai spus membrilor CNA ca spera sa priveasca pozitiv demersul lui de a spune lucrurilor "pe fata si pe nume".
"Indiferent cine a gresit dintre cele doua parti, eu zic ca cinci luni de zile cat a trecut (de la oprirea emisiei OTV, n.r.) este suficient, mai ales pentru cei 300 de oameni de la OTV, care intre timp n-au mai castigat niciun ban si nici nu au intrat in somaj, fiindca au tot asteptat rezolvarea pe cale procesuala sau in alte maniere. Macar pentru acesti oameni sa aveti ingaduinta si sa gasim o rezolvare amiabila. Si aceasta rezolvare amiabila ar fi nu sa emitem din strainatate - cum poate noi am fi avantajati si martirizati -, ci sa emitem din Romania, sa ne supunem in continuare regulilor, legilor CNA, asa cum ar fi normal, zic eu, pentru mine si pentru colegii mei care vor face emisiuni, si sa aceptati atunci cand vom face acea cerere din schimbarea denumirii unei televiziuni romanesti in denumirea OTV. Eu cred ca ar fi o iesire din acest razboi intre ghilimele, o iesire eleganta si pozitiva pentru ambele parti", a mai spus Dan Diaconescu.
Laura Georgescu, presedintele CNA, a parut foarte deschisa la solicitarea lui Dan Diaconescu si i-a multumit frumos pentru vizita. Totodata, Laura Georgescu i-a prezentat lui Dan Diaconescu situatia cu privire la amenzile pe care nu le-a platit la stat societatea Ocram Televiziune SRL, care a detinut licenta OTV, care a fost retrasa pe 22 ianuarie 2013.
"Mai avem de incasat de la dumneavoastra 29 de amenzi pentru anul 2009 si vreo 18 pentru 2010. In anul 2011 vorbim doar de 11 si cele mai putine le discutam pentru anul 2012, mai aveti doua. Si cu asta inchidem securea, n-am o problema. Dar dupa ce reusim sa tragem linie pe amenzi", a spus Laura Georgescu.
Ea i-a pus pe reprezentantii departamentului tehnic al CNA sa ii dea chiar si indicatii legale lui Dan Diaconescu. "In secunda in care vorbim despre ceea ce aveti pe teritoriul Romaniei, va reamintesc ca, in continuare, pe langa cererea de schimbare de nume, o sa aveti nevoie de o actualizare de grila. O sa va rog sa va pregatiti cu un proiect editorial", i-a spus Laura Georgescu lui Dan Diaconescu."Evident ca ne vom supune legislatiei", i-a raspus imediat Dan Diaconescu.
Totodata, Laura Georgescu a facut o precizare. "Desi ridicarea licentei dumneavoastra la propunerea mea, nu odata cu trecerea de la Parlament la cladirea in care ne aflam astazi, puteam sa o fac si fara sa ma duc la Parlament si nu in calitate de functionar al lui Ponta, ci ca jurnalist (...) la propunerea mea, am facut acea ridicare de licenta pentru incalcarea legii din punct de vedere administrativ. Dar, in calitate de jurnalist, trebuie sa va spun ca va trebui sa avem o discutie absolut fair play, corecta, cinstita si deontologica apropo de proiectul editorial pe care o sa ni-l prezentati si de grila, fiindca le sunt celor care m-au trimis pe acest scaun datoare cu un jurnalist care sa atinga cote de nivel de talie europeana (...) Daca ne reintalnim, ne reintalnim in aceste conditii, domnul Diaconescu, nu pentru pus pumnul in gura, nu pentru suprimarea libertatii de exprimare, nu pentru platit polite mai mult sau mai putin politice (...) Facem vorbire despre jurnalism de calitate, despre interes public si despre dorinta dumneavoastra de a va continua cariera pe care ati inceput-o cu OTV din 2001", a spus Laura Georgescu. Ea i-a mai spus lui Diaconescu ca i-a fost un telespectator "fidel" si o sa-i fie in continuare.
Dan Diaconescu a tinut sa faca la randul sau o precizare: "Eu cu doamna presedinte al CNA nu m-am cunoscut decat astazi, iar aseara am vorbit prima oara la telefon".
De asemenea, Dan Diaconescu a spus ca amenzile primite de OTV pe societatea Ocram Televiziune SRL vor fi platite, precizand ca CNA s-a inscris la masa credala a acestei firme aflata in insolventa. "Tot activul si pasivul firmei vechi va trece in firma noua pe care vom emite, numai ca firma noua nu va mai fi in insolventa (....) Eu zic ca e mai bine ca OTV sa emita de pe o firma care nu se afla in insolventa", a spus Dan Diaconescu. "Aveti tot sprijinul nostru, cu rugamintea de a respecta legea si de a face jurnalism de calitate", i-a raspuns Laura Georgescu, presedintele CNA.
El a mai spus ca este gata sa depuna actele la CNA. "Noi putem fi gata oricand cu actele, poate chiar maine", a spus Dan Diaconescu, insa Laura Georgescu i-a raspuns ca subiectul va fi discutat "in functie de agenda Consiliului". Unii membri ai CNA au parut insa deranjati de modul in care a fost purtata discutia cu Dan Diaconescu.
"Eu percep aceasta discutie ca fiind una mai mult informala (...) Vreau sa fiu cel putin eu personal foarte bine inteles. Eu cred ca noi acum nu ne-am pronuntat, nu am facut un deal, nici macar un gentlemen's agreement in acest sens", a spus Lorand Turos, membru al CNA. El a precizat ca Dan Diaconescu, la fel ca orice alta persoana sau societate din Romania si din Uniunea Europeana, "are tot dreptul sa solicite CNA o licenta" sau sa solicite modificarea denumirii unei licente, in cazul in care a preluat-o de la altcineva. "Si, bineinteles, aceste solicitari vor ajunge pe ordinea de zi a CNA si cu un vot majoritar CNA va decide", a atras atentia Lorand Turos.
La randul sau, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus in sedinta de marti ca nu stie cata incredere poate avea in Dan Diaconescu, avand in vedere istoricul sau in domeniul incalcarii legislatiei audiovizuale. "Desi modul in care CNA a oprit emisia OTV a fost in baza neachitarii obligatiilor OTV fata de CNA, problemele pe care noi le-am avut cu dumneavoastra sunt vechi si multe si le stim cu totii. Asa ca eu, personal, care am o istorie de 10 ani in CNA, in care au fost de multe ori probleme, va marturisesc ca am o problema de incredere. La venirea mea in CNA, acum 10 ani, OTV era suspendat (...) Unul dintre lucrurile pe care eu le-am declarat la audierea mea in comisii a fost ca imi doresc ca OTV sa capete din nou licenta (...) nu stiu ce incredere sa am in dumneavoastra sa dau o licenta aceleiasi echipe, sub acelasi nume", a spus Cristina Trepcea.
Pe de alta parte, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, i-a spus lui Dan Diaconescu ca poate ar fi mai bine sa astepte judecarea recursului in procesul pe care il are impotriva deciziei CNA de retragere a licentei OTV. "Noi nu suntem intr-o stare de razboi, nu cred ca e nicio graba. In septembrie se judeca recursul, poate ca obtineti castig de cauza si atunci nu mai este nevoie de toata scamatoria asta complicata", a spus Mititelu.
De asemenea, Christian Mititelu i-a spus lui Dan Diaconescu ca trebuie sa aleaga ce vrea sa fie - patron, jurnalist sau realizator de televiziune. "Trebuie sa alegeti ce vreti sa fiti. Vreti sa fiti patronul, sunteti patron. Vreti sa fiti jurnalist - cred ca asta este atuul dumneavoastra, indraznesc sa o sa spun -, fiti jurnalist", a spus Mititelu, amintindu-i ca a combinat aceste responsabilitati in trecut si pe deasupra a "organizat un partid" prin intermediul OTV si a facut campanie electorala propriului partid in afara perioadei legale de campanie.
Dupa iesirea din sala de sedinte a Consiliului, Dan Diaconescu a declarat pentru jurnalistii prezenti la sediul CNA ca el si apropiatii lui "au luat" doua alte televiziuni care emit deja in Romania, insa a refuzat sa spuna despre ce posturi TV este vorba. Dan Diaconescu a mai spus ca el nu este actionar la aceste societati. "In Romania, nu mai e bine sa fii proprietar. Va fi altcineva proprietar, probabil Diana Voiculescu, cea care conducea si OTV si acum a fost rasplatita cu pachetul majoritar de actiuni", a mai spus Dan Diaconescu.
Pe de alta parte, Dan Diaconescu controleaza si televiziunea DDTV (DIRECT DIGITAL TV). Licenta audiovizuala a televiziunii DDTV va expira insa pe 24 februarie 2014. Licenta DDTV este detinuta de societatea Telecroma Media SRL, ai carei asociati sunt Flostoiu Ion Florin - asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) si Al Attar Khaldoun (5%), potrivit datelor postate pe site-ul CNA.
Dupa audierea lui Dan Diaconescu in sedinta CNA de marti, Cristina Trepcea a declarat, pentru MEDIAFAX, ca are sentimentul ca membrii Consiliului au fost pacaliti de presedintele CNA, Laura Georgescu. "Am un sentiment de pacaleala. Surpriza pe care ne-a facut-o doamna presedinte are gust de pacaleala. Daca ascult declaratiile domniei sale, pare ca Consiliul s-a antepronuntat, doamna presedinte dand detalii despre ce are de facut domnul Dan Diaconescu in continuare, ca si cum ar avea deja acordul nostru. Am din nou senzatia ca lucrez intr-un minister in care ministrul ia deciziile unilateral, nu intr-un for consultativ - garantie a echilibrului si pluralismului de opinii, cerut in mod obligatoriu de un domeniu atat de sensibil ca audiovizualul. Nu sunt de acord cu acest tip de "surprize", asa cum nu pot aproba din oficiu in favoarea unui actor al scenei audioviozuale care a manifestat un dispret profund pentru lege, pentru colegii din piata, pentru tot ce noi avem de aparat la CNA", a mai spus Cristina Trepcea.
CNA a retras, in sedinta din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenta audiovizuala a televiziunii OTV, fapt care presupune ca postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenta OTV a fost retrasa la propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, cu unanimitate de voturi.
Licenta OTV - un post aflat in lista televiziunilor "must carry", pe care cablistii il retransmiteau in mod obligatoriu - a fost retrasa din cauza ca societatea Ocram Televiziune SRL, care detinea licenta televiziunii, nu a facut dovada platii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru incalcari ale legislatiei audiovizualului, in anii 2009, 2010, 2011 si 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu depune la Consiliu, in termen de 6 luni de la data aplicarii unei amenzi, dovada achitarii acesteia".
OTV a primit amenzi in cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul National al Audiovizualului, incepand din anul 2009 si pana pe 28 martie 2012, cand televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat in insolventa, si nu a facut la CNA dovada achitarii lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.
Avocatii firmei de avocatura Fenechiu-Savu si Asociatii, care reprezinta societatea Ocram Televiziune SRL, au depus, pe 23 ianuarie 2013, la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de anulare a deciziei Consiliului National al Audiovizualului din 22 ianuarie 2013 privind retragerea licentei de emisie a OTV.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 3 aprilie 2013, cererea de anulare a hotararii CNA privind retragerea licentei de emisie a OTV, decizia putand sa fie contestata la instanta suprema. Instanta a stabilit ca cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie in urma careia postului OTV i-a fost retrasa licenta de emisie este neintemeiata.