Daea, la întâlnirea cu Hogan, comisarul european responsabil pentru agricultură: "Am auzit că vă doare spatele"
În plină criză a pestei porcine africane, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan a ajuns în România.
Oficialul, care a stat de vorba atât cu premierul Viorica Dancilă, cât și cu ministrul Agriculturii, promite sprijin financiar pentru fermieri.
Ne-a atras atenția, totuși, că în România cresc în gospodării mult mai mulți porci decât în oricare altă țară din uniune. În stilul caracteristic, Petre Daea l-a întâmpinat pe comisar cu o atenție.
"Phil, să îți dau bastonul care ni l-a dat un crescător de oi și ne-a spus că în foarte multe momente l-a apărat și, pentru că l-a apărat pe el, primește-l și tu să fii aparat de orice. Un cetățean care a știut că te doare spatele... Noi căutăm vindecarea tuturor bolilor."
"Am auzit că vă doare spatele", i-a spus ministrul Daea comisarului european în momentul în care i-a oferit cadoul.
După ce a primit un baston, o căciulă cu pene de păun și o vestă tradițională, comisarul european pe agricultură a trecut la lucruri serioase.
Phil Hogan: "75% dintre porcii crescuți în gospodării în UE, se află în România. Intensificăm eforturile pentru a vedea ce am putea face în plus, în ceea ce privește controalele sanitar veterinare pe partea de prevenție, control, supraveghere."
În România nu numai că oamenii cresc porci în bătătură, dar la noi sunt cât în celelalte state europene la un loc. De altfel, multe focare de pestă au apărut în gospodării și abia apoi virusul a migrat către marile ferme.
În anumite țări, pesta porcină a dus la decimarea întregii populații de porci, așa că autoritățile au decis să nu îi mai lase pe oamenii să ii crească în curte. Este o soluție pe care marii procestatori de carne o susțin, însă gospodarii o contestă vehement: "Ce putem crește în afara porcilor? Aducem elefanți, aducem din croazieră, aducem… Ce aducem?"
Așa că ministrul Agriculturii a promis că nu se va lua o decizie fermă în acest sens.
Petre Daea: "Sigur că nu interzicem creșterea porcului, Doamne ferește, dar creșterea porcilor trebuie să se facă în condiții sanitare, de biosecuritate, în așa fel încât să ne protejăm de această molimă."
Ministrul Agriculturii se referă la o zonă de siguranță, fără alte animale, în jurul unei ferme de porci. Plus alte măsuri sanitare pe care nu le-am aplicat cu mare succes până acum, dacă ne uităm pe harta României, unde pesta se extinde tot mai tare.
Ne apropiem de 900 de focare și am omorât 233.000 de porci. 54.000 dintre aceștia din gospodării.
Ultimele sacrificii s-au făcut în satul Rogojeni unde trebuiau uciși 85. Veterinarii au mai găsit doar...7.
Localnic: "Am un singur vier. 2 scroafe le-am tăiat acum o lună de zile, când s-o început pesta la Suceveni."
Oamenii care și-au tăiat porcii înainte să vină veterinarii nu vor primi despăgubiri.
În schimb, angajații din ferme care rămân fără loc de muncă vor primi o compensație în valoare de 500 de lei pe luna, pentru o jumătate de an, a decis astăzi Guvernul.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, Petre Daea, porci, pesta porcina, cadou, comisar european,
Dată publicare:
13-09-2018 11:12