Dacian Ciolos, la radio cu Andreea Esca. Despre guvernarea Grindeanu: "Mai devreme sau mai tarziu se intoarce bumerangul"

Dacian Ciolos, Andreea Esca

Dacian Ciolos, fostul premier din perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, a fost invitatul Andreei Esca, sambata dimineata, in emisiunea de la Europa FM.

El a comentat evenimentele recente din Romania, afirmand ca, daca era in locul lui Sorin Grindeanu, nu ar fi ajuns la aceasta situatie, explicand ca nu se mai poate guverna "pe furis" sau cu jumatati de adevar, iar castigarea alegerilor nu este suficienta pentru a aplica orice fel de masura.

"Dincolo de faptul ca e foarte dificila si complicata, e o perioada foarte frumoasa pentru ca eu tot timpul am crezut ca intr-un fel sau altul natiile, neamurile, au un fel de suflet. (...) Nu e suma sufletelor tururor celor care sunt parte a poporului respectiv, ci e o contopire a ceea ce e asumat de fiecare dintre noi individual pentru comunitate. Atunci cand suntem o adunatura de egoisti nu exista sufletul acesta al neamului", a spus Ciolos, notand spiritul civic al cetatenilor din ultima perioada.

El a comentat ca, dupa "toata perioada tulbure" de dupa Revolutie, cetatenii in sfarsit au inceput sa isi asume impreuna idealuri.

"Ma bucur pentru generatiile celor care astazi sunt adolescenti, care daca merg si pastreaza ritmul asta o sa poata sa aiba o perioada din viata in care sa stie si ce inseamna comunitatea asumata, nu ceva impus, cum a fost pe vremea comunismului", a spus fostul premier.

Citește și
Anca Dragu si Dacian Ciolos
Dacian Ciolos si Anca Dragu nu au vrut sa piarda timpul la comisiile care cauta "gaura" din buget. Ce scrisoare au trimis
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ciolos a fost intrebat ce s-ar fi intamplat daca era in locul lui Sorin Grindeanu in cazul OUG 13, el comentand ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie.

"Eu indraznesc sa cred ca daca eram in locul lui n-as fi ajuns in situatia asta. Pentru mine de la inceput transparenta si relationarea cu ceilalti a fost unul din obiectivele principale", a spus fostul sef al Guvernului.

El a precizat ca dialogul trebuia inceput imediat dupa ce romanii au inceput sa protesteze.

"Daca cineva are impresia ca poate sa mai guverneze pe furis sau spunand lucrurile pe jumatate, se insala. Mai devreme sau mai tarziu se intoarce bumerangul. (...) Nu vreau eu sa dau lectii nimanui, dar ce am invatat eu din anul acesta, ca guvernarea este un exercitiu de relationare permanenta. Nu e suficient sa spui ca ti-a votat cineva un program de guvernare si acum lasati-ma in pace sa-l aplic", a mai spus fostul premier.

Dacian Ciolos a vorbit cu prezentatoarea Stirilor Pro TV deschis despre viata, primele iubiri, relatiile cu parintii, si cum era viata lui inainte de ajunga in Parlamentul European.

Fostul premier a mai spus ca se gandeste la mai multe variante pentru "a fi de folos" in Romania, inclusiv intrarea intr-un partid sau infiintarea unuia nou, insa ii este "teama" ca "lumea se plictiseste repede" de noile formatiuni, astfel incat analizeaza si alte forme de implicare.

Intrebat daca ia in calcul infiintarea unui nou partid, Ciolos a raspuns afirmativ.

"Ma gandesc si la asta. Ma gandesc la toate solutiile", a spus el, adaugand ca doreste sa "valorifice" momentul actual din societatea romaneasca si doreste "sa fie de folos" in Romania.

"Analizand stadiul in care sunt, ma duce cu gandul ca in ultimii ani au aparut partide noi in Romania, dar cam toate au ramas acolo, se zbat sa intre in Parlament. Unele dintre ele nici nu au reusit. Pe de alta parte, partidele mai vechi pe care le avem si-au pierdut increderea. Ma intreb daca solutia e ca de fiecare data sa faci un partid nou, ramanand in aceeasi politica, sau sa gasesti modalitatea prin care sa schimbi modul in care se face politica, indiferent de partid", a afirmat fostul premier.

Dacian Ciolos spune ca ia in calcul trei variante: sa stea "in afara partidelor" si sa isi aduca contributia in alte feluri de organizare, sa intre intr-un partid si de a incerca "prin propriul exemplu" sa arate ca se poate face si altfel de politica, dar si "solutia de a face un alt partid".

El a precizat insa ca, fata de aceasta ultima solutie, are rezerve.

"Teama mea e ca lumea se plictiseste repede de un partid si iar se intoarce la ideea ca, pana la urma, toti sunt la fel", a spus fostul premier.

Intrebat insa daca nu exclude aceasta varianta, Ciolos a confirmat: "Nu exclud".

Dupa emisiune, Dacian Ciolos a postat pe pagina de Facebook inregistrarea emisiunii":

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dacian Ciolos, despre ancheta parlamentara: Raportul nu a identificat nicio
Dacian Ciolos, despre ancheta parlamentara: Raportul nu a identificat nicio "gaura" in bugetul Romaniei din 2016

Fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru de Finante, Anca Dragu, sustin, intr-o declaratie de presa comuna, ca raportul comisiilor parlamentare de buget-finante nu a identificat nicio "gaura" in bugetul Romaniei din 2016.

Dacian Ciolos si Anca Dragu nu au vrut sa piarda timpul la comisiile care cauta
Dacian Ciolos si Anca Dragu nu au vrut sa piarda timpul la comisiile care cauta "gaura" din buget. Ce scrisoare au trimis

Dacian Ciolos si Anca Dragu nu s-au prezentat joi in fata comisiilor parlamentare de buget-finante. Cei doi erau asteptati sa dea declaratii in scandalul "gaurii de 10 miliarde de lei", in calitate de fost premier si fost ministru de Finante.

Reactia fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, despre motiunea de cenzura:
Reactia fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, despre motiunea de cenzura: "Nu ii misca nimic. Nu au nicio limita"

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii in mandatul lui Dacian Ciolos, a postat un mesaj pe Facebook legat de respingerea motiunii de cenzura depusa de PNL, pentru demiterea Guvernului Grindeanu.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.