Dacian Ciolos si Anca Dragu nu au vrut sa piarda timpul la comisiile care cauta "gaura" din buget. Ce scrisoare au trimis


Ultimul update: Duminica 12 Februarie 2017 07:16
Data publicarii: Joi 09 Februarie 2017 11:22
Categorie: Stiri Politice
Anca Dragu si Dacian Ciolos

Dacian Ciolos si Anca Dragu nu s-au prezentat joi in fata comisiilor parlamentare de buget-finante. Cei doi erau asteptati sa dea declaratii in scandalul "gaurii de 10 miliarde de lei", in calitate de fost premier si fost ministru de Finante.

Astfel, Dacian Ciolos a trimis o scrisoare membrilor comisiilor parlamentare in care precizeaza ca "verificarea exercitiului bugetar cu privire la executia bugetara din 2016 trebuie sa beneficieze de suportul tehnic al directorilor de specialitate din ministerele implicate in constructia si rectificarea bugetului anual al Romaniei".

De asemenea, intr-un document transmis acestor comisii de buget-finante, se arata ca "nu se poate vorbi despre o 'gaura' a veniturilor bugetare".

"Nu se poate vorbi de o „gaura” a veniturilor bugetare, intrucat o analiza cuprinzatoare trebuie sa tina seama de ambele parti ale bugetului general consolidat – venituri si cheltuieli – precum si de corelatiile dintre acestea. De exemplu, intr-o analiza corecta nu se poate mentiona o nerealizarea a veniturilor din fonduri europene provenita dintr-o estimare initiala nerealista fara a preciza ca aceasta are o contrapartida similara in ceea ce priveste cheltuielile bugetare.

Trebuie facuta distinctia intre diferitele tipuri de venituri bugetare si caracteristicile acestora, precum si intre veniturile programate si colectate de MFP/ANAF si aprobate de Parlamentul Romaniei - care au fost realizate la nivelul programat - si celelalte categorii (venituri nefiscale ale institutiilor autofinantate, taxa clawback) unde MFP produce doar estimari pe baza datelor istorice, si a caror deviere fata de prognoza nu produce efecte asupra soldului bugetar.

Nu poate fi folosit acest argument pentru justificarea unei eventuale dificultati in realizarea bugetului anului 2017 pentru ca, pe de o parte, veniturile unui an fiscal nu se reporteaza in urmatorul an fiscal, iar, pe de alta parte, nerealizarea unor venituri estimate din fonduri europene nu poate avea impact in finantarea unor cheltuieli curente." - se precizeaza in documentul trimis de Dacian Ciolos si Anca Dragu.

Membrii Comisiilor de buget-finante analizeaza rectificarile bugetare din 2016, date de Guvernul Ciolos, termenul de depunere a raportului fiind data de 15 februarie.

Pana in prezent au fost audiati la comisii: Doru Petru Dudas - vicepresedinte ANAF, Camelia Izvoran - secretar general adjunct la Ministerul Fondurilor Europene, Catalin Gheran - director general Autoritatea de Management Programe, Infrastructura Mare in MFE, Claudia Coman - Directia coordonare si sistem din MFE, Sirma Caraman - secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Daniela Pescaru - secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, Ion Ghizdeanu - presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO