Dacă nu oferă bani în plus la salariu, multe companii au redus zilele de muncă. Angajatul are mai mult timp liber
Tot mai multe companii care vor să atragă noi angajați și să-i păstreze pe cei buni oferă beneficii. Pe listă se regăsesc mai multe zile de concediu plătit, ore flexibile de muncă, ori săptămâna de lucru de patru zile.
Cum creșterile salariale nu au putut ține pasul cu inflația, spun specialiștii în resurse umane, timpul liber a devenit un criteriu important de alegere a angajatorului. Mai ales în domenii ca IT și comerț, unde este mare nevoie de forță de muncă.
„Timp liber! Pe care îl petrec cu băieţelul, mergem în concediu, în parc, la restaurant. Banii îi facem!”, crede o angajată.
Pentru a atrage noi angajați, dar și pentru a-i fideliza pe cei vechi, numeroase companii oferă mai mult timp liber, pe lângă pachetul de beneficii extrasalariale.
Aida Chivu, specialist resurse umane: „Angajații și angajatorii sunt destul de conștienți că nu au cum să țină pasul cu inflația, și-atunci s-au dus foarte mult în zona de beneficii extrasalariale - dacă înainte discutam de 21 de zile de concediu, astăzi sunt foarte multe companii care pleacă din start de la 22-23 de zile de concediu, indiferent de anii de vechime.”
Estera Anghelescu, directorul de recrutare al unui lanț de hipermarketuri: „Avem atât pentru colegii noștri din magazine, cât și pentru colegii din depozit și sediul central, nenumărate opțiuni de a-și stabili timpul de lucru, pot lucra atât full-time cât și part-time, pot lucra doar în weekend. Zilele de concediu pleacă de la 22 și cresc până la 27 în funcție de apartenența la companie."
În unele companii din domeniul IT, de pildă, deja concediul de odihnă plătit este de 25 de zile lucrătoare, acordat chiar și celor aflați la început de carieră. Asta, în condițiile în care minimul cerut de lege este de 20 de zile, după care numărul lor crește în funcție de vechime.
Reporter: Banii sau timp liber?
Tânără: „Banii! Pun mai mult accent pe carieră. Firma în care lucrez respectă zilele libere, sunt firme în care nu se respectă treaba asta, deși e ilegal.”
Alți angajatori, din domeniul bancar sau al energiei, le oferă celor care își doresc posibilitatea de a lucra patru zile pe săptămână în loc de cinci. În Marea Britanie, de exemplu, noul model de lucru a fost testat chiar la nivel național, în 60 de companii cu 3.000 de angajați.
Alex Soojung-Kim Pang, director program 4DayWeek.com: „Studiile arată ca 2-3 ore sunt pierdute din zi pentru şedinţe, întâlniri sau procese care pot fi făcute mai rapid – dacă le analizezi şi le poţi face în patru zile în loc de cinci zile. A munci mai mult nu înseamnă a munci mai bine.”
Potrivit unui studiu recent, pachetul salarial oferit este cel mai important criteriu în alegerea angajatorului. Aproape 70% dintre participanți l-au menționat, dar nu este singurul criteriu - vedem că importante sunt atmosfera de lucru, siguranța locului de muncă, iar în top este și echilibrul între viața personală și cea profesională. La capitolul beneficii, sunt companii care oferă pe lângă clasicele tichete de masă, și un buget pentru diferite activități sportive sau de petrecere a timpului liber, dar și asigurări medicale, ori chiar asistență financiară pentru adopția unui copil.