Unul din trei angajați demisionează după mai puțin de un an la locul de muncă


Ultimul update: Luni 06 Ianuarie 2020 20:33
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 19:19
Categorie: Stiri Economice

Unul din trei angajați români care și-au dat demisia anul trecut avea mai puțin de un an vechime la locul de muncă.

Iar numărul lor este cu aproape 20% mai mare față de 2018. Majoritatea sunt născuți după 1995, așa numita „generație Z”.

Specialiștii spun că ei nu pleacă neapărat din cauza salariului, ci mai degrabă a programului prea încărcat. Cei mai stabili sunt angajații din generația Millenials, care rămân în medie patru ani la aceeași firmă.

Cătălin are 24 de ani și este ospătar. A lucrat în multe locuri, însă nicăieri nu a stat mai mult de șapte luni. Spune că a plecat pentru că nu simțea că are șanse să evolueze.

Cătălin Boicu, angajat: „Nu-mi aducea o satisfacție profesională deosebită și doream să îmi găsesc o vocație, să ajung cât mai departe”.

Oana Coanta, angajator: „Strategia acum 5 - 6 ani era să angajăm tineri, pe ideea că e un oraș cu studenți și că ei pot să lucreze și că sunt dinamici. Într-adevăr, am constatat că vin-pleacă, vin-pleacă. Și atunci am schimbat macazul complet. Avem o mare parte din angajați de o vârstă mai mare, sunt mai maturi, 35-40 de ani, și ei servesc drept exemplu celor mai mici”.

Majoritatea celor care schimbă des locul de muncă fac parte din generația Z, cei născuți după 1995. Într-o firma de IT, 15% dintre salariați sunt foarte tineri, iar șeful lor spune că și-a asumat un risc atunci i-a angajat.

Cristian Alexandru Cioacă, director executiv al firmei de IT: „Problema cu ei este că investiția pe care o facem noi ca timp, resursă umană și financiară uneori nu își aduce rezultatele scontate, în sensul că ei, pentru o suma mică de bani, 10-20%, aleg un alt angajator și atunci tot efortul depus se năruie”.

Specialiștii în resurse umane spun că tinerii pleacă după câteva luni pentru că vor să aibă mai mult timp liber, ca să poată face și altceva în afară de serviciu.

Sociolog: „Să participi într-un ONG, să faci voluntariat, să stai cu copiii acasă să-i educi, să-i crești sunt la fel de importante ca a avea o carieră într-o multinațională. Te interesează condițiile de muncă, munca în sine, ce faci, să fie atractiv, să fie provocator, să îți pui în valoare creativitatea, să ai o atmosfera plăcută la locul de muncă”.

Cei mai statornici angajați sunt cei din generația Y, adică cei născuți între 1977 și 1994, arată un studiu al companiei Price Waterhouse Coopers. Rămân, în medie, patru ani la același loc de muncă. Este și cazul lui Adrian Hegheș, mulțumit de statutul câștigat în acest timp.

Adrian Hegheș, angajat: „Rămân în cadrul acestei companii pentru că am o relație, aș putea spune de prietenie, cu agajatorii mei. Nu dau cioara din mâna pe vrabia de pe gard”.

Ca să-și păstreze oamenii, firmele se întrec în oferte și programe de training.

Lucian Dan, proprietarul unui magazin de vinuri: „Mă ajută foarte mult, pentru că prin aceste traininguri pot genera performanță și rezultate bune pentru companie. Iar ei au un venit mai ridicat și evoluția lor personală este pe un trend bun”.

Suma alocată de firme pentru programele de training a crescut la 762 de euro pentru un angajat, cu 30% mai mult față de acum trei ani.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33