Cutremur in Romania. In Iasi au cazut bucati de tencuiala, iar un tanar s-a panicat si s-a aruncat de la balcon
Seismul de sambata dimineata din Romania s-a resimtit si la Iasi, Craiova sau Buzau - mai multe apeluri telefonice fiind inregistrate la dispeceratele Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din partea cetatenilor panicati.
Seismul s-a simit insa si in tarile vecine Republica Moldova si Bulgaria.
Sute de mii de oameni s-au trezit inspaimantati, insa un tanar din Iasi pur si simplu nu a reusit sa isi controleze teama. S-a aruncat de la balcon si si-a frant piciorul. Alte cateva zeci de persoane au suferit atacuri de panica si au sunat la ambulanta. In scurt timp, liniile telefonice s-au blocat, la fel si site-ul ''Institutului National pentru Fizica Pamantului''.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITITI in acest articol:
-► In Iasi, echipajele ISU au intervenit pentru degajarea tencuielii cazute
-► Cutremurul s-a resimtit si in Republica Moldova
-► Primarul Lia Olguta Vasilescu: "In Craiova toata lumea e ok"
-► In Buzau, o persoana a facut un atac de panica.
Medicii aflati in camera de garda a Spitalului de Urgenta Galati s-au napustit spre iesire. O asistenta s-a inchinat speriata.
In Iasi, echipajele ISU au intervenit pentru degajarea tencuielii cazute
Seismul de sambata dimineata din Romania s-a resimtit si la Iasi, mai multe apeluri telefonice fiind inregistrate la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) din partea cetatenilor panicati.
Dupa ce secundele de groaza care pentru multi au parut minute, au inceput sa curga apelurile la 112. La Iasi, un tanar de 25 de ani a sarit de frica de la balcon. Chiar daca locuieste la parter si nu a cazut de la mare inaltime, barbatul s-a ales cu o fractura deschisa la picior.
Imediat dupa cutremur, angajatii ISU s-au deplasat in zona centrala a Iasiului, la Palatul Braunstein, unde s-au desprins bucati din tencuiala cladirii.
"Echipajele ISU au intervenit in municipiul Iasi pentru degajarea tencuielii cazute de pe o cladire precum si a elementelor de constructie a unui balcon. Cladirea nu este locuita si nu au existat victime. Am fost solicitati, prin serviciul de urgenta 112, pentru acordarea de servicii medicale la doua persoane care prezentau traumatisme minore", a declarat Silvia Bolohan, purtatorul de cuvant al ISU Iasi, conform Agerpres.
Cei de Ambulanta au preluat 12 apeluri venite din partea unor persoane care au suferit atacuri de panica.
Mai multi utilizatori ai paginii de socializare Facebook au scris ca in timpul seismului usile mobilierului s-au deschis sau ca le-au cazut diferite obiecte. De teama unor replici puternice, unii ieseni au preferat sa isi petreaca restul noptii in fata blocurilor sau in masini.
SURSA FOTO: Facebook / Andrei Postolache
”S-a simtit mai intai un huruit puternic, apoi blocul s-a miscat pe verticala, dupa care a urmat o alta miscare pe orizontala. Nu am avut timp sa iesim din casa, totul s-a petrecut rapid, a durat cateva secunde”, a scris o persoana pe Facebook, potrivit News.ro.
Cutremurul s-a resimtit si in Republica Moldova
La randul sau, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, imediat dupa cutremurul resimtit si in Republica Moldova, sambata, 24 septembrie.
Edilul a cheamat oamenii la calm.
"Ora 2:11. L-am simtit cu totii cu siguranta.
Este cel mai puternic din ultimii ani - 5,6 grade pe scara Richter,
loc - Vrancea, adancime - 80 km sub pamant. Conform informatiei de la Dispeceratul Central si de la colegii de la Departamentul Situatii Exceptionale (dl. Harabagiu) cel putin deocamdata nu sunt anuntate distrugeri sau alte consecinte negative. Cel mai tare in RM s-a resimtit la Cahul.
Suntem in legatura telefonica cu colegii din serviciile responsabile in domeniu, nu sunt inregistrate rupturi la retele. Este anuntata o pana de curent la una din statiile de pompare la Apa-Canal, si anume din comuna Tohatin, se intervine pentru remediere." - a scris primarul moldovean pe reteaua de socializare.
Acest cutremur cu magnitudinea 5,3, s-a resimtit si la Craiova, fara sa se inregistreze apeluri la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
Primarul Lia Olguta Vasilescu a comentat pe Facebook, la scurt timp dupa miscarea seismica, spunand ca a avut un ”sentiment tampit” si nu a stiut daca sa iasa din casa sau sa se imbrace.
“In urma cutremurului nu au fost efectuate apeluri la 112 de catre locuitorii judetului Dolj. Nu au fost inregistrate evenimente negative”, a declarat Florin Cocosila, purtatorul de cuvant al ISU Oltenia, citat de News.ro.
De asemenea, nici la Telefonul Cetateanului, care apartine Primariei Craiova, nu s-au inregistrat solicitari.
“La telefonul cetateanului nu a sunat nimeni, deci pare ca in Craiova toata lumea e ok”, a comentat pe Facebook primarul din Craiova, Lia Olguta Vasilescu, la scurt timp dupa producerea seismului.
Dupa primul mesaj, Lia Olguta Vasilescu a mai facut un comentariu pe reteaua de socializare, in care a descris ce a simtit in momentul in care a avut loc miscarea seismica.
”Ce sentiment tampit! Te invartesti prin casa si nu stii daca sa pleci pe scari in pijama sau stai sa te imbraci”, a postat primarul din Craiova.
Miscarea seismica s-a simtit pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in Republica Moldova.
In Buzau, o persoana a facut un atac de panica
In urma cutremurului din noaptea de vineri spre sambata, in judetul Buzau nu s-au produs victime si nici pagube materiale, fiind inregistrat un singur caz al unei persoane care a facut atac de panica si a cerut sprijinul SMURD.
"La scurt timp dupa cutremur, o femeie din municipiul Buzau a facut atac de panica si a solicitat o ambulanta, ISU Buzau intrevenind cu un echipaj SMURD" , a declarat George Cretu de la biroul de presa al ISU Buzau, citat de Agerpres.
Potrivit unor martori oculari, in localitatile situate in zona de Curbura din judet, cutremurul s-a simtit destul de puternic, iar oamenii au iesit panicati din case.
Seismul s-a resimtit in Bucuresti, Iasi, Brasov, Galati si Craiova, dar si in Kiev, Vidin si Sofia, potrivit site-ului earthquake-report.com.
Cutremurul a fost urmat de o replica de 2,7 pe Richter, care s-a produs la ora 2,48, tot in zona Vrancea.
De la inceputul anului au fost inregistrate patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie si 7 ianuarie, toate avand epicentrul in zona seismica Vrancea.