Curtea de Apel din Sofia a decis ca Elena Udrea să rămână în arest
Elena Udrea rămâne în arest până la o eventuală decizie de a fi predată autorităţilor din România, unde are o condamnare finală de 6 ani de închisoare.
Decizia a fost luată de Curtea de Apel din Sofia chiar în timp ce la Înalta Curte de Casaţie de la Bucureşti fostul ministru al Turismului era aşteptat într-un alt dosar de corupţie. Procesul o vizează şi pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu.
Elena Udrea i-a cerut Curţii de Apel din Sofia să judece în lipsa ei contestaţia la arestarea provizorie, aşa că a rămas în arestul poliţiei de Blagoevgrad, unde e închisă după prinderea ei, de săptămâna trecută.
Marți, Udrea va afla dacă mandatul european de arestare emis pe numele ei va fi pus în aplicare şi dacă va fi adusă în ţară pentru a ispăşi cei 6 ani de detenţie. Dar decizia va putea fi de asemenea contestată la instanţa de apel din capitala Bulgariei. Aşa ca o eventuală aducere în țară a Elenei Udrea ar putea avea loc abia peste o săptămână.
Veronel Rădulescu, Avocatul Elenei Udrea: ”Mi-aş fi dorit ca ea să fie personal prezentă la aceste procese. Judecătorii vor judeca pe baza probelor nu pe baza a ceea ce s-a întâmplat”.
Între timp, în ţară, Elena Udrea, fosta lideră a Partidului Democrat Liberal, este judecată pentru că ar fi contribuit la finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009 cu bani obţinuţi, spun procurorii, din şpăgi. În primă instanţă, Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare de bani. Iar Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare.
DNA a cerut ca atât Elena Udrea, cât şi Ioana Băsescu să fie pedepsite mai asupru de instanţa supremă.
Ca să îi asigure cu sfinţenie dreptul la apărare, inclusiv dreptul la ultimul cuvânt, şi în acest dosar de corupţie în care riscă de asemenea să fie condamnată, Elena Udrea a primit un răgaz de câteva săptămâni ca să îşi rezolve afacerile judiciare din Bulgaria. Ba chiar, judecătorii instanţei supreme iau în calcul posibilitatea ca fostul ministru să fie audiat în sistem de videconferinţă, înainte să dea decizia finală, dacă procedurile de predare către autorităţile de la Bucureşti nu se vor rezolva în acest răstimp.