Curtea Constitutionala a decis: votul din Parlament impotriva urmaririi penale a premierului a fost LEGAL
Sesizarea Opozitiei nici macar nu a fost admisa de CCR.
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins miercuri sesizarea PNL privind neconstitutionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputatilor si a hotararii acestui for legislativ prin care nu s-a aprobat cererea de urmarire penala in cazul premierului Victor Ponta, scrie Agerpres.
CCR a respins ca neintemeiata sesizarea PNL privind neconstitutionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputatilor si ca inadmisibila sesizarea privind hotararea prin care nu s-a aprobat cererea de urmarire penala in cazul premierului Victor Ponta.
Biroul permanent al Camerei Deputatilor a solicitat CCR sa respinga sesizarea grupului parlamentar PNL privind neconstitutionalitatea art. 157 alin. 7 din regulamentul acestui for legislativ si hotararea prin care nu s-a inceput urmarirea penala in cazul deputatului Victor Ponta, pentru ca aceasta sesizare nu se sustine, declara luni social-democratul Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei.
"In urma discutiilor si votului pe care l-am dat astazi in Biroul permanent, cu unanimitate de voturi am raspuns si punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputatilor este acela ca aceasta sesizare a grupului PNL nu se sustine si solicitam sa fie respinsa prin hotarare de catre CCR. E punctul de vedere al Camerei Deputatilor la aceasta sesizare a grupului PNL", preciza Iordache, dupa sedinta Bp.
Prim-vicepresedintele liberal Ludovic Orban anunta saptamana trecuta ca sesizarea transmisa Curtii Constitutionale este semnata de 105 deputati PNL. El sustinea atunci ca procedura de dezbatere si de vot a cererii de incepere a urmaririi penale impotriva unui membru sau al unui fost membru al Guvernului incalca grav mai multe prevederi constitutionale.
"Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputatilor nu voteaza cererea de urmarire penala formulata de procurorul general, ci voteaza, in baza raportului comisiei, proiectul de hotarare initiat de Comisia juridica", explica Orban, precizand ca astfel nu se voteaza cererea procurorului general.
El arata ca un vot in plen impotriva proiectului de hotarare al Comisiei juridice nu inseamna adoptarea cererii procurorului general, ci respingerea proiectului de hotarare si retrimiterea la comisie.
In legatura cu hotararea Camerei Deputatilor privind respingerea cererii de urmarire penala in cazul premierului Victor Ponta, Ludovic Orban declara ca sunt incalcate prevederi constitutionale importante, respectiv articolul 109, care stipuleaza ca numai Camera Deputatilor poate sa ceara urmarirea penala, articolul 16, care prevede ca cetatenii sunt egali in fata legii si ca nimeni nu este mai presus de lege, si articolul 124 privind impiedicarea infaptuirii justitiei.
La inceputul acestei saptamani, Ludovic Orban, lider al grupului PNL din Camera Deputatilor, afirma ca procedura instituita prin art. 157 din Regulamentul forului legislativ a fost "premeditata de PSD" pentru a gasi solutii de amanare a supunerii la vot a cererilor de urmarire penala.
"Dupa cum vedeti, in Biroul permanent a existat vointa de modificare a Regulamentului si a fost trimis Regulamentul spre interpretare si propunere de amendare la Comisia de regulament. In schimb, in Comisia de regulament pana la sfarsitul sesiunii nu s-a intamplat nimic. De altfel, eu am si declarat ca, in cazul in care nu se modifica Regulamentul, vom ataca la CCR", a afirmat deputatul liberal, dupa sedinta Biroului permanent al Camerei.
Sursa: Agerpres
Etichete: CCR, PNL, Parlament, vot, victor ponta, sesizare,
Dată publicare:
15-07-2015 13:26