Doi fosti judecatori ai Curtii Constitutionale, chemati la audieri. Procurorii ancheteaza referendumul din 2012
Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru, fosti judecatori la CCR, trebuie sa raspunda la intrebarile procurorilor in dosarul „Erata”.
Fostul judecator de la Curtea Constitutionala Acsinte Gaspar a fost audiat marti la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul "Erata", potrivit Agerpres.. Tot marti, la Parchet este asteptata sa se prezinte la audieri si fosta judecatoare de la CCR Aspazia Cojocaru.
"Mi-au fost puse o serie de intrebari, care in cele din urma si-au gasit raspunsul in opinia separata pe care am formulat-o alaturi de domnii judecatori Tudorel Toader si Ion Predescu, opinie separata publicata in Monitorul Oficial din data de 21 august 2012. Mai mult nu va pot spune", a declarat Acsinte Gaspar la iesire din sediul Parchetului General.
In acest dosar au fost audiati pana acum Horatius Dumbrava (membru al CSM), Toni Neacsu (fost judecator CSM) si judecatorul constitutional Tudorel Toader.
Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar in care investigheaza modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis in anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu.
Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotarare cu privire la organizarea referendumului, insa au constatat ca din acea hotarare lipsea temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.
Dupa publicarea hotararii, a fost adaugata o erata prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, si anume, peste 18 milioane de romani.
Prin aceasta erata a fost blocata initiativa Guvernului de a efectua un minirecensamant pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe romanii plecati din tara de mai mult timp. Erata respectiva a fost intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare catre Guvern si Monitorul Oficial.
Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel ca nu a fost atins pragul de participare, de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Ulterior, trei dintre judecatorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, ei sustinand ca referendumul trebuia validat, intrucat cele 18.292.464 persoane inscrise in listele electorale permanente, numar luat in considerare la adoptarea hotararii de validare, nu reflecta structura si dimensiunea corpului electoral actual.
In opinia lor, din listele electorale permanente trebuiau scazute persoanele de cetatenie romana cu domiciliul in strainatate, precum si cele cu actele de identitate expirate.
Sursa: Agerpres
Etichete: CCR, procurori, curtea constitutionala, traian basescu, referendum, judecatori, Aspazia Cojocaru,
Dată publicare:
16-06-2015 14:47