Doi fosti judecatori ai Curtii Constitutionale, chemati la audieri. Procurorii ancheteaza referendumul din 2012

Aspazia Cojocaru, Ion Predescu si Acsinte Gaspar, fosti judecatori CCR, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functiile de judecatori a Curtii Constitutionale, de catre Valer Dorneanu, Mona Pivniceru si Daniel Morar, la Palatul Cotroce

Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru, fosti judecatori la CCR, trebuie sa raspunda la intrebarile procurorilor in dosarul „Erata”.

Fostul judecator de la Curtea Constitutionala Acsinte Gaspar a fost audiat marti la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul "Erata", potrivit Agerpres.. Tot marti, la Parchet este asteptata sa se prezinte la audieri si fosta judecatoare de la CCR Aspazia Cojocaru.

"Mi-au fost puse o serie de intrebari, care in cele din urma si-au gasit raspunsul in opinia separata pe care am formulat-o alaturi de domnii judecatori Tudorel Toader si Ion Predescu, opinie separata publicata in Monitorul Oficial din data de 21 august 2012. Mai mult nu va pot spune", a declarat Acsinte Gaspar la iesire din sediul Parchetului General.

In acest dosar au fost audiati pana acum Horatius Dumbrava (membru al CSM), Toni Neacsu (fost judecator CSM) si judecatorul constitutional Tudorel Toader.

Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar in care investigheaza modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis in anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu.

Citește și
Aspazia Cojocaru
Amenintarea unui detinut catre judecatoarea Aspazia Cojocaru: "Am sa te trimit dupa Elodia"

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotarare cu privire la organizarea referendumului, insa au constatat ca din acea hotarare lipsea temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.

Dupa publicarea hotararii, a fost adaugata o erata prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, si anume, peste 18 milioane de romani.

Prin aceasta erata a fost blocata initiativa Guvernului de a efectua un minirecensamant pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe romanii plecati din tara de mai mult timp. Erata respectiva a fost intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare catre Guvern si Monitorul Oficial.

Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel ca nu a fost atins pragul de participare, de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Ulterior, trei dintre judecatorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, ei sustinand ca referendumul trebuia validat, intrucat cele 18.292.464 persoane inscrise in listele electorale permanente, numar luat in considerare la adoptarea hotararii de validare, nu reflecta structura si dimensiunea corpului electoral actual.

In opinia lor, din listele electorale permanente trebuiau scazute persoanele de cetatenie romana cu domiciliul in strainatate, precum si cele cu actele de identitate expirate.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Un judecator de la Curtea Constitutionala e contestat de PSD la 5 ani de la numire. Social democratii vor iar
Un judecator de la Curtea Constitutionala e contestat de PSD la 5 ani de la numire. Social democratii vor iar "metoda Sova"

PSD il contesta pe judecatorul Stefan Minea de la Curtea Constitutionala.

Amenintarea unui detinut catre judecatoarea Aspazia Cojocaru:
Amenintarea unui detinut catre judecatoarea Aspazia Cojocaru: "Am sa te trimit dupa Elodia"

"Am sa te trimit dupa Elodia", i-a scris detinutul judecatoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constitutionala, careia i-a marturist ca "are resentimente mari fata de magistrati", pentru ca sunt corupti si ca "au nenorocit o lume inteaga".

CULISELE SEDINTEI CCR: Cum a schimbat Aspazia Cojocaru
CULISELE SEDINTEI CCR: Cum a schimbat Aspazia Cojocaru "tabara" si a votat pentru Traian Basescu

Traian Basescu se poate intoarce la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luata de cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale, care au invalidat referendumul de demitere a presedintelui organizat in 29 iulie.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.