Cursurile de prim ajutor ar putea deveni obligatorii in scoli. Proiectul legislativ, in dezbatere la Camera Deputatilor
Sunt sanse mari ca de anul viitor cursurile de prim ajutor sa devina obligatorii in scoli. Cel putin, asta prevede un proiect de modificare a Legii Educatiei, aflat in dezbatere in Camera Deputatilor.
Inspectoratele scolare sustin ca a venit timpul ca scoala sa formeze competentele elevilor care trebuie sa fie capabili sa se descuce in situatii limita. In acest moment, 70.000 de romani mor anual pentru ca nu sunt resuscitati la timp.
Acesti copii sunt norocosi, spre deosebire de cei mai multi dintre romani. Ei stiu unde sa sune intr-o situatie de urgenta dar mai ales sa verifice daca victima respira.
Aproximativ 70.000 de romani mor in fiecare an pentru ca nu sunt resuscitati la timp, pentru ca romanii nu sunt informati. Iar aceasta informare, educare, incepe sau cel putin ar trebui sa inceapa din scoli. Insa in Romania sunt putine scolile in care s-a facut macar o data un curs de prim ajutor.
Ca sa inveti priveste, asculta si simte. Asta spun medicii. Sa privim toracele, daca se misca, sa ascultam zgomotele facute de aer atunci cand intra si iese din plamani. Daca nu exista niciun semn, inseamna ca victima a intrat in stop respirator.
Alice Grasu, purtator de cuvant al Ambulantei Bucuresti-Ilfov: ''Copiii pot transmite foarte bine informatiile pe care le aprofundeaza si le deprind. Trebuiesc adaptate varstei carora se adreseaza astfel de cursuri de educatie sanitara."
Un astfel de curs, daca ar deveni obligatoriu de practica ar trebui sa se ocupe medicii spun cei din sistemul de urgenta. Inspectoratele scolare pregatesc deja terenul si isi propun sa ii trimita in primul rand pe dascali sa ia lectii de prim ajutor.
Marian Banu, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei: "Capata o importanta tot mai mare educatia pentru viata pentru a adopta cele mai bune decizii in situatii limita. Inspectoratul scolar a organizat un curs de prim-ajutor cu salariatii si cu toti inspectorii scolari in urmatoarea perioada."
In cazul in care va fi aprobat, proiectul ar putea intra in vigoare din 2016.