Adolescentii romani vorbesc cu mandrie despre o mare problema: alcoolul. "Ultima oara, am baut bere, vodca, whiskey"
Adolescentii romani au probleme din ce in ce mai serioase. 8 din zece elevi au consumat alcool cel putin o data, iar 30 la suta dintre tinerii care beau frecvent recunosc ca exagereaza cu numarul de pahare.
Fenomenul ia amploare, si pentru ca parintii, stresati de grijile zilei, incep sa-si scape copiii din mina. La asta se adauga, si faptul ca minorii, isi por cumpara fara probleme: bere, vodka, sau vin. Acesti tineri sunt in clasa a 12-a si recunosc ca le place sa bea.
Tanar: "Vodca, pe acolo.
Reporter: Nu e prea tare?
Tanar: “Ba da, dar nu tare, un pahar doua, acolo."
Tanar: "Ultima data am bacut la majoratu' lu' varu' miu, adica acum o saptamana. Whiskey, vodca, bere, mai multe.
Reporter: Parintii ce spun?
Tanar: "Sa nu mai beau mult si sa o iau mai incet ca o sa ajung pe strazi daca o continui asa. In general toata clasa mea de la liceu consuma alcool, noi mai facem iesiri asa."
Chiar daca parintii se opun, copiii tot gasesc solutii. Un baiat de 12 ani a ajuns la spital cu o alcoolemie de 2,19g% dupa ce a baut vin in cimitir.
Alti adolescenti au pus un pariu in camera de camin si s-au imbatat cu tuica pana a venit salvarea.
Recordul nedorit ii apartne insa unui baiat de 15 ani care a scapat printr-o minune dupa ce a fost gasit inconstient cu o alcoolemie de 5,01 g%.
Dar poate cel mai grav e faptul ca varsta la care copiii incep sa bea scade continuu. Deja statisticile arata ca 21 la suta dintre cei care se imbata au mai putin de 14 ani. Iar problema e grava pentru ca riscurile de a crea dependenta e de 5 ori in cazul celor mai mici de 19 ani.
Un studiu recent arata ca 57% dintre baietii pana in 18 ani au consumat alcool cel putin o data. Dar si 27% dintre fete.
Florin Radulescu, Asociatia Spirits Romania: "Au baut inainte de varsta de 14 ani. De multe ori prin imitatie, ori a altor colegi, ori a parintilor, ori prin a se simti bine la petreceri, din teribilism, dorinta de a incerca, curiozitate...”
Specialistii sustin ca problemele copiilor pleaca de acasa. O campanie lansata de ANPC, ONG-uri si FRF ii indeamna pe parinti sa-si indrepte copiii catre sport. Ar putea invata sa lucreze in echipa si ar iesi din depresie.
Dincolo de teribilismul tinerilor, comerciantii ar trebui sa respecte legea si sa nu le mai vanda alcool minorilor. Fac asta desi risca 1000 de lei amenda.