Cursuri de pregatire pentru dezastre, in scolile si gradinitele din tara. Ce cuprinde strategia de raspuns la cutremur
In cel mult doua saptamani, Romania definitiveaza strategia de raspuns la cutremur si schimba legislatia. Ar trebui sa invatam inca de la gradinita si scoala cum sa reactionam in caz de dezastru, astfel incat sa cream o cultura nationala a preventiei.
Este unul din punctele cheie ale strategiei, avand in vedere ca necunoasterea duce la producerea panicii. In acelasi document se vorbeste si despre consolidarea cladirilor care trebuie sa devina o prioritate.
Bucurestiul, Iasiul sau Brasovul sunt orase cu o concentratie mare de locuitori si vulnerabile la cutremur, sustin specialistii. De aceea, este important sa invatam de mici cum sa reactionam intr-o situatie de urgenta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: "Cultura de securitate trebuie inserata in manualele scolare, in cursuri optionale sau in cursuri obligatorii: de la gradinita, pana la formarea continua. Asa se intampla peste tot in lume. Cred ca la noi ar avea un foarte mare impact acest lucru."
Acesta este doar primul pas. Consolidarea cladirilor vechi ce se pot prabusi la cutremur si pot provoca mii de victime reprezinta o alta prioritate. Spatiile publice sunt importante.
Sediul Primariei Capitalei, de exemplu, este una dintre cladirile care la subsol are un sistem performant de amortizori si izolatori antiseismici. Asta inseama ca intreaga institutie nu mai sta pe pamant, ci pe cativa "piloni" de cauciuc, ce resimt altfel miscarea pamantului.
Cativa expertii japonezi au vazut proiectul. "Cladirea nu are contact cu solul. Prin intermediul acestor device-uri energia se va disipa, iar cladirea va avea o perioada foarte lunga, se va misca foarte lin - asta direct proportional cu cutremurul."
Specialistii spun ca o astfel de cladire este foarte putin probabil sa cada in caz de seism. De aceea este considerata un refugiu, daca Bucurestiul va fi lovit de un mare cutremur.
Sunt insa peste 800 de cladiri periculoase pe care proprietarii nu au bani sa le consolideze si nici nu vor sa le evazueze, pentru ca statul sa le consolideze in locul lor. Ca sa poata fi scosi din case, chiar si cu forta, oficialii vor modifica legislatia.
Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: "In traditia popoarelor latine, dreptul individual si proprietarea privat par mai importanta decat decat drepturile colective, siguranta colectiva - dar va trebui sa schimbam aceasta perceptie si actionam in acest sens."
Un studiu facut la nivel mondial arata ca romanii considera tara nesigura in caz de dezastre si au o incredere redusa in autoritati.