Cursă globală contracronometru pentru crearea vaccinului anti-coronavirus. Va fi găsit leacul?
Omenirea va depăși pragul psihologic de 100.000 de infectări cu noul coronavirus, care a omorât din decembrie până acum aproape 3.300 de oameni. Statele lumii și coloșii farmaceutici au început o cursă contracronometru pentru descoperirea unui vaccin.
Pandemia globală de coronavirus are parte de o ripostă pe măsură a statelor și companiilor capabile să creeze un vaccin împotriva flagelului Covid-19.
Cele mai optimiste scenarii vorbesc despre crearea unui vaccin eficient clinic în decurs de câteva săptămâni, după cum au anunțat zilele trecute Israel, China și SUA.
Cu toate acestea, aplicarea acestuia la scară globală, cu efecte certe, este imposibilă, practic, mai devreme de un an- un an și jumătate, aceasta fiind poziția oficială a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Pare greu de crezut, dar pe lista exclusivistă a celor care lucrează la crearea unui vaccin anti-coronavirus se află și România.
Pe de altă parte, e important de luat în calcul faptul că noul coronavirus este doar un al cincilea gen de astfel de virus care afectează omul, celelalte patru fiind responsabile pentru banala răceală, care ne afectează de sute de ani. Iar pentru acestea, omul nu a găsit încă un vaccin.
Iată și o cronologie a celor mai importante anunțuri făcute cu privire la dezvoltarea unui vaccin așteptat de o întreagă planetă.
5 martie - BBC anunță că oamenii de știință au dezvoltat deja mai multe variante de vaccin anti-coronavirus și au început deja testarea acestora pe animale. ”Dacă totul merge bine, anul acesta vor începe și testele pe oameni”, scrie BBC.
Cu toate acestea, chiar dacă cercetătorii vor putea sărbători până la Crăciun descoperirea unui vaccin, va urma o muncă titanică până la producerea și distribuirea acestuia în masă.
Să nu uităm, miliarde de oameni vor trebui vaccinați.
Realistic vorbind, un vaccin nu ar putea să apară până la jumătatea anului viitor și nu există nicio garanție că lucrurile vor urma același curs ca în prezent.
29 februarie - Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că un vaccin împotriva coronavirusului ar putea apărea în aproximativ un an.
Potrivit acestuia, în prezent se află în studiu zeci de vaccinuri anti-coronavirus, iar cele mai avansate cercetări sunt în China și Israel, unde studiile clinice ar începe în câteva luni.
27 februarie - Oamenii de știință din Israel sunt în pragul de a lansa primul vaccin împotriva noului tip de coronavirus, a anunțat Ministerul Științei și Tehnologiei din această țară.
Dacă cercetătorii nu vor întâmpina probleme neașteptate, vaccinul va fi gata în următoarele săptămâni și ar putea apărea pe piață în cel mult 90 de zile.
„Felicitări Institutului de Cercetare din Galileea (MIGAL) pentru pentru această descoperire. Am încredere că va fi un progres rapid, ce ne va permite să producem răspunsul mult dorit la temutul coronavirus”, a transmis ministrul Ofir Akunis.
Echipa de cercetători de la MIGAL încerca de patru ani să dezvolte un vaccin împotriva virusului bronșitei infecțioase, care afectează găinile.
Cercetătorii au decis să testeze vaccinul și asupra COVID-19 și au descoperit că ar putea preveni infecția cu o serie de modificări.
Rețeta a fost însă trimisă colegilor din Europa și Statele Unite, ”cei care pot să ducă mai departe povestea asta”, întrucât România nu are resurse să și fabrice un astfel de vaccin.
Oamenii de știință români au adaptat terapii personalizate împotriva cancerului la o posibilă tratare a coronavirsului, după ce au lucrat în ultimii doi ani la un vaccin antic-cancer.
25 februarie – Institutul Național de Sănătate (NIH) a confirmat că primele teste ale unui tratament împotriva coronavirusului au fost trimise pentru confirmare Centrului Medical al Universității din Nebraska.
Terapia experimentală este un antiviral dezvoltat de gigantul farmaceutic american Gilead, cu potential de a trata gazdele mai multor patogeni, inclusiv Covid-19.
24 februarie - Compania americană de biotehnologie Moderna (MRNA) a trimis guvernului SUA vaccinul experimental mRNA-1273 împotriva coronavirusului, după șase săptămâni de cercetări.
Testele ar putea începe în luna aprilie, însă întreaga procedură până la avizele de intrare în producția pe scară largă ar putea dura cel puțin un an.
Compania a precizat că prima etapă presupune testarea vaccinului pe un lot restrâns de oameni.
The Wall Street Journal a scris că două doze de vaccin ar putea fi testate pe voluntari, pentru a vedea dacă este produs un răspuns imun de protecție împotriva virusului.
24 februarie - Comisia Europeană a anunțat că va acorda o finanțare de 90 de milioane de euro pentru găsirea unui vaccin împotriva coronavirus.
Finanțarea totală a Comisiei Europene pentru prevenirea răspândirii virusului la nivel global se ridică la 232 de milioane de euro.
21 februarie – China anunță că va testa vaccinuri contra noului coronavirus în cadrul unor studii clinice care ar putea debuta la sfârşitul lunii aprilie.
”Mai multe echipe de cercetători apelează la diferite tehnici pentru producerea unui potenţial vaccin”, a indicat Xu Nanping, viceministru al Ştiinţei şi Tehnologiei.
″Primul va face obiectul unor studii clinice la sfârşitul lunii aprilie″, a precizat el.
Cercetătorii chinezi utilizează mai multe procedee pentru punerea la punct a unui vaccin, a declarat Zeng Yixin, director adjunct al Comisiei Naţionale de Sănătate.
Printre aceste metode se numără utilizarea unui coronavirus inactivat, utilizarea ingineriei genetice pentru a produce proteine care acţionează ca antigen, sau modificarea vaccinurilor antigripale, a detaliat Zeng.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat în cadrul unei informări de presă la Geneva că oamenii de ştiinţă chinezi testează două medicamente antivirale împotriva noului coronavirus, iar rezultatele preliminarii sunt aşteptate în trei săptămâni.
18 februarie – Gigantul farmaceutic Jonhson & Johnson (JJ) mobilizează toate resursele de care dispune prin subsidiara sa Janssen Pharmautical Companis pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19, prin utilizarea tehnologilor sale AdVac și PER.C6 care ar putea permite o producție rapidă a unui produs final, anunță compania americană.
”Este aceeași tehnologie pe care am folosit-o pentru dezvoltarea și fabricarea vaccinului împotriva Ebola, folosit cu success între timp în Congo și Rwanda, dar și pentru realizarea vaccinurilor anti-Zika, RSV și HIV”, a precizat JJ, într-un comunicat de presă.
Compania a anunțat, de asemenea, încheiere unui parteneriat cu Autoritatea de Dezvoltare și Cercetări Biomedicale Avansate (BARDA), din subordinea Guvernului SUA, pentru descoperirea unui tratament împotriva noului coronavirus.
3 februarie – Coaliția pentru Inovații Preventive împotriva Epidemiilor (CEPI), un parteneriat public-privat și gigantul GlaxoSmithKline (GSK) anunță o nouă colaborare în vederea susținerii eforturilor globale pentru dezvoltarea unui vaccin anti- Covid-19.
”Prin această nouă inițiativă, GSK își pune la dispoziție întreaga sa platforma de tehnologii pentru prepararea unui vaccin efficient împotriva Covid-19”, a anunțat gigantul britanic.