Cumpărarea cartelelor prepay "doar cu buletinul" a fost amânată până în aprilie

30-12-2019 15:47


oameni cu telefoane in mana

Guvernul a decis, luni, în şedinţă, prelungirea până la 31 martie 2020 a termenului până la care operatorii de telefonie mobilă pot vinde cartele preplătite fără a solicita date cu caracter personal, informează Agerpres.

Executivul a adoptat, în acest sens, o ordonanţă de urgenţă, care a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară la solicitarea Ministrului Transporturilor, Lucian Bode. 

"Propun introducerea pe ordinea de zi a unei ordonanţe de urgenţă pentru prorogarea unor termene prevăzute în articolul 51 din Ordonanţa 111 pentru comunicaţii electronice. Este vorba despre prorogarea termenului până la care operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi în situaţia în care comercializează cartele preplătite să solicite, în baza Ordonanţei 62/2019, date cu caracter personal de la utilizatori", a spus Bode la începutul şedinţei. 

Ministrul Transporturilor a menţionat că OUG 62/2019 prevede ca de la 1 ianuarie 2020 operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi, în situaţia în care comercializează cartele preplătite, să solicite date cu caracter personal de la utilizatori. El a adăugat că această ordonanţă a fost adoptată în septembrie 2019, dar a fost atacată la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului. Pentru că până acum CCR nu s-a pronunţat în privinţa ei, a fost nevoie ca Guvernul să proroge acel termen cu privire la cartelele preplătite, a afirmat Bode.

La finele primului semestru al acestui an în România erau înregistrați 13,4 milioane de utilizatori pe bază de cartele preplătite "valabile", dintre care 9,5 milioane de utilizatori erau pe baza de cartele preplătite "active", conform datelor ANCOM.

Față de finalul semestrului I din 2017, numărul cartelelor preplătite "valabile" a scăzut cu 1,7% iar al celor "active" cu 4,5%. Cartelele "valabile" sunt cele care sunt valabile în momentul raportării iar cele "active" sunt cele de pe care s-a efectuat "trafic tarifabil" până în momentul raportării, precizează ANCOM. 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO