"Cumintenia pamantului" ramane statului roman. Cate milioane de euro vom plati pentru sculptura lui Constantin Brancusi
"Cumintenia pamantului", opera sculptorului Constantin Brancusi, ramane statului roman, dupa ce proprietarii lucrarii au acceptat oferta de 11 milioane de euro.
"Proprietarii "Cuminteniei Pamantului", lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala", a scris, miercuri seara, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.
Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare, precizeaza ministrul. Vinerea trecuta a avut loc prima runda de negocieri pentru achizitia de catre statul roman a lucrarii "Cumintenia pamantului".
"Va avea loc o negociere pornind de la expertiza, pornind de la valorile de piata, pornind, sigur, de la mai multe argumente ... starea de conservare a lucrarii", spunea ministrul joia trecuta, mentionand ca a gasit "foarte multa intelegere" la proprietarii lucrarii.
El arata ca proprietarii vor sa vanda lucrarea, care nu poate insa parasi tara.
"Statul roman poate, dupa lege, sa-si exercite dreptul de preemptiune la pretul care va fi stabilit pentru aceasta vanzare. Negocierea se face direct cu proprietarii. Au fost mai multe evaluari. Exista si cifre legate de licitatiile internationale, numai ca in cazul acestei lucrari (...) exista o lege care spune ca lucrarile de arta clasate in categoria Tezaur, cum este 'Cumintenia pamantului', nu pot parasi definitiv Romania", a explica ministrul Alexandrescu.
In opinia sa, statul trebuie sa dea o parte din suma pentru rascumpararea lucrarii.
"Eu cred ca statul roman trebuie sa dea si o parte din suma, indiferent care e starea de prosperitate a natiunii. (...) Statul roman trebuie sa rascumpere, intr-o anumita masura, nedreptatea care i-a fost facuta lui Brancusi in anii '50 cand a fost considerata o arta decadenta, formalista, cand statul roman a incercat sa smulga cu tractorul Coloana Infinitului de la Targu Jiu. (...) Eu cred ca statul roman ar trebui sa faca un efort, chiar daca poate nu va putea da toata suma prin care sa aratam ca noua, ca natiune, ne pasa de mostenirea lui Brancusi", sublinia ministrul Culturii.
Guvernul a decis pe 18 februarie sa reia procesul de achizitie a sculpturii 'Cumintenia pamantului'.
"Va fi un obiectiv important al Guvernului sa aduca procesul la bun sfarsit. Evident ca stim preturile si stim discutiile pe care comisia anterioara le-a avut cu proprietarii acestui obiect de arta, dar cred ca este un moment important cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi faptul ca Guvernul doreste sa reia procesul de achizitie", spunea atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea", marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Brancusi.
Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romascu, un bun prieten al lui Brancusi, care i-a vandut direct lucrarea acestuia si in perioada comunista statul roman, care a luat in mod abuziv "Cumintenia Pamantului", expusa timp de 50 de ani, la Muzeul National de Arta a Romaniei.
Gheorghe Romascu a cumparat "Cumintenia Pamantului" de la Brancusi, in 1911. "Exista si o scrisoare originala creata de mana si creierul lui Brancusi care se adreseaza in Romania unor organizatori de expozitie cu precizarea clara ca ar dori ca la iesirea din expozitie lucrarea sa ii fie data inginerului Romascu. ("Cumintenia Pamantului") a participat in 1912 la o expozitie care a cam socat pentru ca iesea din standarde", declara pentru AGERPRES reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sangeorzan.
In 1957, regimul comunist a luat in mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o in Muzeul de Arta al Romaniei. In 2012, in urma unui proces lung opera a fost retrocedata mostenitorilor lui Romascu.
In 2014, "Cumintenia Pamantului" a fost prezentata in cadrul expozitiei private dedicate avangardei romanesti "Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display", organizata de catre Artmark la Bucuresti, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanti colectionari din Marea Britanie, Franta, Rusia, Norvegia, Germania.
Sursa: Agerpres
Etichete: Brancusi, arta, ministerul culturii, vlad alexandrescu, cumintenia pamantului, preemptiune,
Dată publicare:
16-03-2016 20:45