Cum vrea Nicolae Ciucă să îi aducă în România pe cei mai buni cercetători din lume. Guvernul oferă 1,4 milioane de euro
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat lansarea, în următoarele săptămâni, a celui „mai ambiţios program de aducere în România a cercetătorilor de top de la nivel global, români şi străini”.
Prim-ministrul a prezentat programul de burse „Henri Coandă” destinate elevilor şi studenţilor participanţi şi premiaţi la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale şi un program de granturi pentru cercetători.
„Sunt onorat să fiu astăzi în faţa dumneavoastră, a comunităţii care construieşte în fiecare zi România Viitorului. Cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti, pentru crearea de locuri de muncă şi pentru adoptarea celor mai noi tehnologii în economie şi în societate. Guvernul României face eforturi permanente pentru a promova şi susţine parteneriatul public-privat pentru inovare şi transfer tehnologic, iar astfel de evenimente, care pun la aceeaşi masă organizaţii de cercetare şi mediul privat, vor schimba paradigma şi vor pregăti saltul României în viitor”, a spus Ciucă, potrivit News.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Care sunt domeniile „cu tradiție de excelență românească”, potrivit lui Nicolae Ciucă
„Felicit Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru demersul de a seta un nou cadru de dialog pentru cercetarea românească, printr-un eveniment de o asemenea anvergură. Le mulţumesc partenerilor de la Universitatea Politehnică din Bucureşti pentru găzduire şi salut prezenţa oficialilor Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, care confirmă că abordarea României se înscrie pe linia celor mai bune practici europene şi globale. Coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public şi privat este un obiectiv major pentru Guvernul României, cu o miză clară: transferul tehnologic. Rezultatele cercetării româneşti sunt apreciate la nivel mondial, în domenii de top: aerospaţial, fizică nucleară, chimie, biologie, medicină şi multe altele. Sunt domenii cu tradiţie de excelenţă românească”, a adăugat premierul marţi la Forumul „România Viitorului”, la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
El a mai spus că toate aceste eforturi vor fi cu adevărat desăvârşite numai atunci când cercetarea va avea un impact concret în economia reală şi rezultate palpabile în creşterea calităţii vieţii românilor.
„Avem toate ingredientele pentru succes, inclusiv cea mai importantă resursă: resursa umană”
„Iată de ce evenimentele precum Forumul România Viitorului nu trebuie să rămână singulare, ci trebuie să fie parte din efortul continuu al ministerului şi al Guvernului de a pune la aceeaşi masă institutele de cercetare, universităţile şi mediul privat. Avem toate ingredientele pentru succes, inclusiv cea mai importantă resursă: resursa umană. Ne mândrim cu tinerii noştri olimpici internaţionali şi avem datoria de a identifica toate modalităţile de a le pune în valoare inteligenţa şi entuziasmul aici, acasă. De aceea, salut iniţiativa Ministerului Cercetării de a premia şi susţine tinerii care fac performanţă în ştiinţă şi cercetare, la nivel global”, a mai spus Ciucă.
120 de beneficiari vor accesa granturi de cercetare de 1,4 milioane de euro
„Guvernul pregăteşte lansarea programului Henri Coandă, prin care vom acorda burse şi premii pentru elevii şi studenţii români participanţi şi premianţi la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale. Avem tineri străluciţi care câştigă concursuri prestigioase de cercetare, ştiinţă sau digitalizare, iar statul român trebuie să le acorde tot sprijinul. Vom avea astfel cadrul legal pentru a finanţa efortul tinerilor noştri cercetători, pentru a le recunoaşte şi stimula ambiţia şi munca. Mă bucur, de asemenea, că avem şi programe de încurajare a cercetării la cel mai înalt nivel, prin PNRR. Cu o alocare totală de 168 de milioane euro, în săptămânile următoare, lansăm cel mai ambiţios program de aducere în România a cercetătorilor de top de la nivel global, români şi străini. Cei 120 de beneficiari vor accesa granturi de cercetare de până la 1,4 milioane de euro pentru 3 ani”, a adăugat prim-ministrul.
Acesta a amintit despre programul P2 prin care prin care sute de consorţii formate din firme private, institute de cercetare sau universităţi primesc finanţare pentru proiecte.
„Pentru că văd mediul privat foarte bine reprezentat aici, asigur această componentă vitală din ecosistem că avem alocate fonduri speciale care încurajează tocmai cooperarea între mediul privat şi organizaţiile de cercetare, prin finanţarea unor proiecte derulate în consorţiu. Un pilon important este programul P2, coordonat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, prin care sute de consorţii formate din firme private, institute de cercetare sau universităţi primesc finanţare pentru proiecte în colaborare. În final, stimaţi invitaţi, vă asigur că cercetarea şi inovarea sunt şi vor rămâne priorităţi vitale ale Guvernului României. Pe de-o parte, pentru că sunt calea către economia viitorului. Pe de altă parte, pentru că pot genera soluţii la crizele complexe ale prezentului. Am văzut cu toţii asta în contextul pandemiei, când ştiinţa şi tehnologia au salvat vieţi şi au scurtat semnificativ blocajul economic”, a mai spus premierul.
Şeful Executivului a amintit şi despre parteneriatul între mediul privat, mediul public şi cel academic, Comisia Europeană şi Banca Mondială care „este fundaţia unei construcţii solide, pentru o Românie sigură, dezvoltată şi puternică: România viitorului”.
„Înainte de a încheia, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost prezenţi astăzi, aici. Am putut să comunic şi să aflu despre o serie întreagă de demersuri derulate între instituţiile de învăţământ, cele de cercetare şi mediul privat. Este un subiect pe care l-am discutat şi la nivelul Guvernului, căutând să identificăm care sunt soluţiile cele mai bune astfel încât toate aceste programe pe care noi le-am demarat şi pe care continuăm să le susţinem, atât prin finanţare din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat, în final, să aibă rezultate care să se regăsească în economie, în diverse activităţi economico-sociale. Am înţeles că există o astfel de evidenţă în raportul pe care Banca Mondială l-a întocmit după finanţarea acestui proiect, care ne va fi de mare ajutor. Sunt convins că domnul ministru Burduja, împreună cu domnul Marcel Boloş, care se ocupă foarte bine, până în acest moment, de asigurarea operaţionalizării tuturor programelor de finanţare, vor face tot ceea ce este necesar ca să asigurăm coerenţă şi continuitate acestor programe. Aşa cum discutam cu reprezentanţii hub-ului de inovare şi cercetare de start-up-uri, o parte dintre ele au succes şi ele trebuie să fie susţinute şi încurajate să se dezvolte. Altele nu au reuşit să atingă obiectivul pe care şi l-au propus, dar trebuie încurajate să nu renunţe, nu neapărat să o ia de la capăt, dar să îşi reorienteze ideea, activitatea şi să continue”, a spus Ciucă.
Premierul a adăugat că statul trebuie să susţină şi să încurajeze eforturile mediului academic, mediului de cercetare şi inovare, cât şi pe cel privat.
„Avem ce ne trebuie”
„Este foarte important ca aceşti bani, la un moment dat, să poată să se întoarcă la bugetul de stat, iar statul trebuie să încurajeze şi să susţină financiar toate aceste eforturi care se fac atât în mediul academic, în mediul de cercetare, inovare şi dezvoltare, cât şi în mediul privat. Pentru mine şi pentru membrii Guvernului este foarte important să avem posibilitatea să vedem laolaltă cele trei structuri principale ale acestui domeniu: instituţiile de învăţământ superior, Ministerul Cercetării şi mediul privat. Domnul ministru Cîmpeanu prezent aici a auzit şi dumnealui când unul dintre interlocutori ne spunea că nimic nu se poate face, nimic nu se poate dezvolta fără cunoaştere, fără educaţie. Sunt convins că prin noul pachet de legi care vine să sprijine programul România Educată, unul dintre obiectivele principale este tocmai acesta - al susţinerii inovării, cercetării şi dezvoltării de care avem atât de multă nevoie. Este încă o chestiune pe care, de asemenea, am remarcat-o, îmi spunea cineva şi am intuit că vom primi o astfel de susţinere. Avem ce ne trebuie, avem oameni care sunt creativi, avem oameni care îşi doresc să facă cercetarea, avem oameni care îşi doresc să facă inovare. Este datoria noastră, a tuturor, atât a Guvernului, cât şi a mediului privat, să îi susţinem şi să le dăm curaj să meargă mai departe. Vă mulţumesc, vă doresc succes şi sper să ne vedem cu proiectele dumneavoastră în producţie de serie, oriunde în economia de stat sau privată a României”, a concluzionat Ciucă.