Ce criterii trebuie să îndeplinească o școală pentru a fi considerată „verde”
Normele privind organizarea și funcționarea „școlilor verzi” în România au fost publicate joi în Monitorul Oficial, după ce au fost aprobate.
Decizia, care vizează unitățile de învățământ preuniversitar, se află în strânsă legătură cu politicile publice menite să reformeze educația în România până în 2030.
Măsurile sunt finanțate din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și includ dezvoltarea unei rețele de școli verzi, prin construirea unor noi unități de învățământ, dar și reabilitarea unor școli existente pentru a îndeplini condițiile prin care pot fi considerate verzi.
Criterii de infrastructură pentru o școală verde
Pentru a fi considerată „verde”, o școală trebuie să facă economie de apă și energie, să fie izolată termic și să încurajeze consumul redus de resurse și plastic, în vederea scăderii cantității de deșeuri produse de unitate. Totuși, acolo unde sunt create deșeuri, este necesară colectarea separată pentru reciclare, inclusiv a resturilor alimentare pentru compost, potrivit normelor consultate de Știrile ProTV.
Economia de apă se poate realiza prin sisteme de colectare a apei provenite din ploaie și ninsoare, instalarea echipamentelor sanitare cu debite reduse de apă și reutilizarea apei.
Totodată, o școală verde poate implementa un sistem de monitorizare a consumului de apă, dar și de energie. Pentru a încuraja reducerea consumului de energie, școlile verzi vor folosi surse regenerabile precum panourile fotovoltaice și vor utiliza pe cât posibil lumina naturală pentru iluminarea clădirii. În plus, acestea vor crea un spațiu sigur de parcare pentru biciclete și alte mijloace de transport nepoluante, pentru minimum 30% dintre elevi.
Pe lângă un sistem de monitorizare a calității aerului, unitățile de învățământ sunt încurajate să înlocuiască suprafațele pavate cu iarbă și plante și să integreze plante non-toxice în interiorul clădirilor, pentru a purifica aerul. De asemenea, școlile vor trebui să utilizeze materiale de construcții cu certificări de mediu, precum mochete cu conținut redus de formaldehidă și conținut reciclat, vopsele din materiale naturale reciclabile și lavabile, dar și lemn, piatră și adezivi cu conținut redus de compuși organici volatili toxici.
Ce valori le vor fi insuflate elevilor unei școli verzi
O școală verde este menită să dezvolte un comportament ecologic responsabil în rândul elevilor și profesorilor pentru a îmbunătăți atât sănătatea oamenilor, cât și pe cea a planetei.
De aceea, elevii unei astfel de școli vor putea conștientiza consecințele pe care le poate avea exploatarea nepotrivită a resurselor naturale și vor dobândi un spirit de inițiativă pentru a proteja mediul de viață.
Prin toate procesele de educație oferite elevilor unei școli verzi, aceștia vor dobândi competențe-cheie pentru tranziția către o economie verde, în vederea combaterii crizei climatice și de mediu.
Printre valorile unei astfel de școli se numără respectul și starea de bine; responsabilitatea socială și de mediu, față de modul de folosire a resurselor; dar și capacitatea de analiză a problemelor de mediu naționale și globale, prin care elevii realizează consecințele pozitive și negative ale stilurilor de viață ale oamenilor.