Cum vrea Ministrul Educatiei sa-i scape pe copii de teme. Asociatiile de parinti se tem ca elevii slabi vor fi afectati

Ultimul update: Vineri 02 Decembrie 2016 07:18
Data publicarii: Marti 29 Noiembrie 2016 18:09
Categorie: Actualitate

Elevii nu vor mai avea teme pentru vacanta, iar cele primite in timpul scolii vor fi scurte. Asa a stabilit prin ordin ministrul Educatiei. Initiativa a generat insa ample dezbateri.

Parintii cred ca schimbarea e o idee buna, insa greu de gestionat. Profesorii vor fi nevoiti sa se coordoneze intre ei atunci cand dau teme, iar in final nu va exista un control al timpului pe care copiii il vor petrece invatand acasa.

Ministrul educatiei le-a indeplinit dorinta elevilor de a avea mai putine teme. A stabilit ca ei nu vor mai primi lectii pentru vacanta si doar la cererea lor vor fi notate temele. Ordinul ministrului prevede si ca la clasa zero nu se vor da teme pentru acasa, elevii din clasele I-IV nu vor studia mai mult de o ora dupa scoala, in timp ce la clasele 5 - 12, vor fi doua ore. O idee cat se poate de buna, spun parintii, dar greu de pus in aplicare.

Gabriel Chicioreanu, secretar general Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti: “In ciclul primar, ca invatator, e usor sa structurezi materia, sa dai teme astfel incat copilul sa se incadreze in timp, dar din clasa a V-a pana in a VIII-a e mai greu.”

Asa ca profesorii ar trebui sa aleaga impreuna exercitiile pentru acasa. Ramane de vazut ce dificultate vor avea, in asa fel incat sa le rezolve in intervalul stabilit de minister si elevii mai slabi la invatatura.

Mihaela Lazar, director scoala: “Printr-o conlucrare in cancelarie intre colegi, prin teme comune - pe materii din aceeasi arie curiculara. Profesorul de romana sa vorbeaasca si cu cel de limbi straine. Cel de matematica cu cel de fizica sau pur si simplu sa discute intre ei timpul alocat temelor pentru o anumita zi.“

Gabriel Chicioreanu, secretar general Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti: “Si asta e cu dus si intors pentru ca unii elevi pot sa lucreze intr-o jumatate de ora cat altii in doua ore. Atunci e important de vazut care sunt abilitatile elevilor de la clasa si sa fie teme pe anumite categorii pe copii din clasa respectiva. Acest ordin este bun pentru a se restrange activitatea de acasa, dar greu de gestionat.”

In urma cu 17 ani ministerul Educatiei a decis ca un elev nu trebuie sa faca teme acasa mai mult de doua ore pe zi. In ordinul inca in vigoare emis in 1999 se mai mentioneaza faptul ca un elev trebuie sa invete cel mult opt ore pe zi, atat acasa cat si la scoala. In plus, un profesor ar trebui sa verifice in permanenta daca sunt respectate aceste reguli. Din pacate, spun dascalii, nici actualul ordin nu este respectat pentru ca este dificil de urmarit.

Mihaela Lazar, director scoala: “De atunci au fost multe schimbari inclusiv la nivelul planului cadru si al programei, automat acest ordin va reactualiza tot ce inseamna timpi pentru teme. Daca vom pune accent pe calitatea temei si nu pe cantitate, atunci vom ajunge la rezultatele dorite.”

Ministerul Educatiei urmeaza sa decida cand va intra in vigoare noul ordin.

Cum trebuie procedat atunci cand copilul refuza sa isi faca temele sau spune ca nu ii place la scoala
Cum trebuie procedat atunci cand copilul refuza sa isi faca temele sau spune ca nu ii place la scoala
VIDEO PROTVPLUS.RO
masina de politie
A vrut să-și oblige iubitul să o ceară de soție și s-a dus la Poliție. Ce a urmat apoi este uluitor
"O să mor, te iubesc”. Răspunsul soţului la mesajul transmis de soţie din mijlocul unui incendiu din California a salvat-o
Protestatarul Dide, reacție revoltătoare după moartea jandarmeriței din Suceava
Summitul pentru oficializarea acordului privind ieșirea Marii Britanii din UE va avea loc pe 25 noiembrie
Percheziții în Capitală într-un dosar uriaș. 15.000 de persoane au buletin la trei adrese din Sectorul 3
Fetiță de 6 ani, în stare gravă, din cauza unui șofer care a făcut o manevră periculoasă
incendiu Oravița
Incendiu la clădirea viitoarei maternități din Oravița. Acoperișul și fațada, complet distruse
Grevă la metrou, joi dimineață. Timp de două ore, niciun tren nu a circulat
Televiziunea publică din Suedia, anchetă despre asistentele false din România
Un bărbat a fost arestat, după ce o fată a căzut de la etaj. Îi vânduse droguri
Tânăr arestat preventiv, după ce a fost oprit cu focuri de armă în trafic. A acroșat un polițist
Lucian Șova, reacție după greva de la metrou: ”Metroul nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva lideri”