Cursurile de chitara, "remediul" gasit de parinti impotriva calculatorului. "A inceput ca o joaca si am ajuns la festivaluri"

19-11-2016 09:06


Sunt la varsta la care joaca ii atrage ca un magnet, iar parintii cu greu ii iau din fata calculatoarelor.

Dar, cu rabdare, cei mici pot fi orientati si catre alte indeletniciri.

De pilda, zeci de copii din Sebes, judetul Alba, au dat jocurile virtuale pe cursurile de chitara. Astfel, se relaxeaza, se distreaza, si, de ce nu, isi descopera un talent ascuns.

Indrumati de un profesor, zeci de copii din Sebes descopera, cu rabdare, tainele cantatului la chitara. Initial, au fost cam stangaci, dar, in cele din urma, a devenit o pasiune pentru ei.

Bianca are 11 ani si, de cateva lui, o data pe saptamana, merge la cursuri. Inceputul este greu, insa nu renunta.

Fata: "Mi-a placut foarte mult ideea si am zis sa vin. Incerc sa fac tot ce pot. Ma pun cateodata seara in pat si incep sa cant la chitara."

Cel mai mic dintre cursanti, in varsta de 6 ani, a lasat deoparte joaca pentru a invata ceva nou.

Reporter: "Ce ai invatat tu?"

Baiat: "Multe acorduri si am si cantat cu niste fete niste cantece. La jucarii nu prea fac eu si numai ma joc, dar aici fac eu cu mainile mele."

Pustii cu experienta au sustinut si spectacole. Paula, de pilda, s-a indragostit de acest instrument in urma cu un an, cand a calcat pentru prima oara in sala de cursuri.

Eleva: "Imi place sa cant, imi place tot ce tine de muzica, ma relaxeaza. Am luat-o mai mult ca pe o joaca. Dupa, a inceput sa-mi placa, am inceput sa invat tot mai mult si am ajuns sa cant si in festivaluri."

Profesorul care ii ghideaze pe cei mici spune ca astfel vrea sa ii atraga spre arta.

Nicolae Iosub, profesor de muzica: "Incerc sa-i invat ceva din ceea ce eu am acumulat pana la varsta asta. Nu ma asteptam sa am atatia copii care sa isi doreasca sa invete chitara."

Petru Fagaras, coordonatorul Asociatia Sunetul Muzicii: "Raman cu ceva si nu uita ca sa mersul pe bicicleta e cantatul la chitara nu se uita niciodata."

Cursurile de chitara sunt gratuite.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO