Românii din diaspora vor putea vota 3 zile și prin corespondență. Modificările adoptate

Ultima actualizare: 03-07-2019 19:48

Este oficial. Vor fi 3 zile de vot în diaspora, la alegerile prezidenţiale de anul acesta. Românii din străinătate îşi vor putea exprima opţiunea şi prin corespondenţă, la fel ca la parlamentarele din 2016.

Mai mult decât atât, toţi cei aflaţi la cozi la secţiile de votare vor fi lăsaţi la urne până la miezul nopţii, în data scrutinului.

Parlamentarii au decis în timp record ca diaspora să poată vota timp de trei zile. Începând de vineri, de la ora 12:00, până duminică la 9 seara. Dar dacă vor fi în continuare oameni la coadă, după închiderea urnelor, aceştia vor fi lăsaţi să voteze până duminică la miezul nopţii.

Românii din diaspora vor putea să voteze şi prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, la fel ca la parlamentare. Cu o condiţie, însă: trebuie să se înscrie pe listele electorale cu până la 15 zile înainte, tocmai pentru a avea timp să primească prin poştă plicul cu buletinele de vot. Cu alte cuvinte, pentru primul tur din 10 noiembrie, ei se pot înscrie până în 25 octombrie.

Legea a avut parte de un consens politic aproape nemaîntâlnit în Parlament.

Tot pentru alegerile prezidenţiale ar trebui organizate mai multe secţii de votare în străinătate, în funcţie de numărul românilor aflaţi peste graniţă. Pentru asta însă, Ministerul de Externe ar trebui să ceară aceste cifre de la autorităţile străine.

Legea merge acum la promulgare, pe masa preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO