Schimbări la alegerile prezidențiale. De ce cozile din diaspora s-ar putea repeta
Românii sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele pe 10, respectiv 24 noiembrie. Guvernul a stabilit datele celor două zile, dedicate scrutinului.
În premieră, românii din afara graniţelor, vor putea vota trei zile, de vineri până duminică, dar şi prin corespondenţa. Analiştii susţin însă că situaţiile jenante de până acum se vor repeta, dacă autorităţile, dar şi partidele nu vor duce ample campanii de informare, privind noile proceduri.
Prima dată, la alegerile prezidenţiale din toamnă, românii din diaspora vor avea la dispoziţie trei zile pentru a vota. Votul începe vineri la prânz, adică la ora locală 12, şi va ține până duminică, la ora 9 seara. Dacă la ora închiderii secţiilor mai sunt persoane la coadă, programul se va prelungi până la 12 noaptea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei zile de votare în diaspora
vineri, 8 noiembrie - 12.00 ora locală - 21.00
sâmbătă, 9 noiembrie - 7.00 ora locală - 21.00
duminică, 10 noiembrie - 7.00 ora locală - 21.00
Ca să elimine scandalurile din diaspora, aleşii au lăsat posibilitatea romanilor de peste graniţe să voteze şi prin corespondenţa. Procedură este însă complicată şi prea puţin cunoscută.
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat o platformă, neoperationala încă, pe care românii din afara ţării ar trebui să anunţe până cel târziu pe 11 septembrie, dacă vor să voteze prin corespondenţa sau într-o secţie. Dacă într-un oraş românii anunţa că vor să vină la urne, autorităţile se angajează să le creeze condiţii. Problema e că mulţi nu ştiu despre această procedură, aşa că numărul de secţii ar putea fi în continuare insuficient.
Cei care vor să voteze prin corespondenţă, trebuie să bifeze opţiunea pe platforma autorităţii electorale şi să ataşeze o fotografie după actul de identitate, dar şi dovada dreptului de şedere.
Vor primi într-un plic autoadresat buletinele de vot pentru turul unu şi doi, pe care trebuie să le trimită înapoi astfel încât acestea să ajungă în ţara până pe 7 noiembrie, adică cu trei zile înainte de deschiderea urnelor în ţară.
Constantin Mituletu, preşedinte AEP: ”Noi suntem pregătiţi ca autoritate să preinregistram toţi cetatenii care vor să îşi exercite votul prin cele dou variante şi vom solicita MAE şi să cădem de acord să avem întâlnire cu şefii misiunilor diplomatice din statele în care au fost cel puţin 1000 de alegători".
Votul prin corespondenţa a mai folosit la parlamentarele din 2016, iar anul acesta va fi primul în care se va folosi şi în cadrul alegerilor prezidenţiale. Marea problemă va fi dacă românii din străinătate nu vor afla la timp despre tot ce trebuie să facă - pentru că, la alegerile anterioare când a fost folosit votul prin poştă, numai 9 mii au trimis cereri pentru a vota şi doar jumătate au trimis buletinele înapoi.
Cei din ţara vor avea la dispoziţie, că până acum, doar o zi pentru vot - duminică, de la 7 dimineaţa la 9 seara.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!