Cum vor fi testați bucureștenii de coronavirus. „Sunt două teste”
Au început pregătirile pentru testările de coronavirus din București, iar primăriile de sector au aflat că până marți, 31 martie, trebuie să asigure dezinfectarea spațiilor comune din blocurile de locuințe și dotarea acestora cu dezinfectanți.
Președintele Asociației Municipiilor a atras, însă, atenția că primarilor le este imposibil să se achite de aceste sarcini într-un termen atât de scurt.
Cadre medicale de la Administrarea Spitalelor și Serviciilor Medicale din București, dar și de la centrele medicale din subordinea Primăriilor Sectoarelor 1, 2 şi 3 s-au prezentat luni la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru primul instructaj dedicat testărilor.
Livia Gomez, directorul general al Complexului Multifuncțional Caraiman: „Instructajul a fost unul pe înţelesul tuturor. Sunt două teste. Testul rapid, pe bază de anticorpi şi testul de exudat, pe bază de antigel. Testul rapid se curăţă degetul, se înţeapă, se ia sânge din deget, se pune o picătură în test, se aşteaptă câteva minute. Sunt trei linii. Pentru negativ, minim două, pentru pozitiv o singură linie și se trece mai departe, chiar dacă este pozitiv, la recoltat din gât şi din nas.”
Institutul Național de Statistică a anunțat că nu poate stabili eșantionul necesar testărilor de COVID-19. Ceea ce ar putea să mai întârzie testele demarate de Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș şi
Vladimir Alexandrescu, INS: „De data aceasta nu era vorba de nişte cercetări cu caracter social, ci era vorba de o testare care privea gradul de sănătate al populaţiei din Bucureşti. Pentru aşa ceva noi nu avem informaţiile necesare. Era vorba de persoane cu un anumit istoric medical. Statistici pe care noi nu le avem. Dacă am fi creat noi un asemenea eşantion, cu siguranţă apărea riscul de a deturna sensul testării.”
La nivelul Capitalei se cer și alte măsuri împotriva virusului. Ministrul Afacerilor Interne a anunţat că primăriile sunt obligate să asigure dezinfectarea spațiilor comune din blocurile de locuinție și dotarea acestora cu dezinfectanți.
Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: "Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri, zone aglomerate am stabilit în articolul 8 ca autorităţile administraţiei publice locale începând cu data de 31 martie 2020 vor monta dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor şi vor efectua periodic activităţi de dezinsecţie pe casa scărilor, în lifturi şi în alte spaţii comune."
Asociația Municipiilor susține, însă, că edililor le este imposibil să cumpere dozatoare cu dezinfectant de azi până mâine.
Dan Popescu, viceprimar Sectorul 2: "Nu am înțeles exact dacă trebuie să le și reumpleam. Am făcut câteva solicitări de clarificare către minister ca să înțelegem mai bine care trebuie să fie soluția pentru că dacă trebuie să instalăm 11.000 de dozatoare să le și reumpleam în fiecare zi la două zile este un efort foarte mare de logistică."
La un prim calcul, doar un singur sector din Bucureşti ar urma să cheltuiască pentru instalarea dozatoarelor o jumătate de milion de euro.