Hotelurile ar putea găzdui personal medical, odată cu intrarea în vigoare a Scenariului 4
Atunci când vor fi înregistrate mai mult de 2.000 de îmbolnăviri, iar autoritățile vor aplica Scenariul 4 de luptă împotriva coronavirusului, va fi nevoie și mai mult de medici.
Unii ar putea fi detașați, în hotelurile pregătite pentru tratarea pacienților cu forme ușoare. Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă ca pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de infectare să fie tratați în afara spitalelor, că să rămână locuri pentru cazurile grave.
Un mesaj important vine de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Reprezentanții instituției au precizat, pentru Știrile PRO TV, că pacienții asimptomatici pot fi tratați și acasă, așa cum se întâmplă acum în unele zone din Italia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor: „Conform recomandărilor OMS, Scenariul 4 ar putea însemna reorganizarea unor spitale și extinderea unor secții de terapie intensivă în care să poată ajuta și medici de alte specialități, după un training prealabil. Pacienții cu forme ușoare și medii ar putea fi tratați în unități turistice rechiziționate temporar. Acolo ar fi supravegheați inclusiv de studenți la medicină, rezidenți sau doctori și asistenți pensionați”.
Primarul stațiunii Moneasa, din județul Arad, susține că prefectul județului l-ar fi inștiințat deja că nu este exclusă trimiterea de pacienți cu COVID 19, însoțiți de personal medical aferent, la cele două hoteluri mari din localitate. Unul aparține Ministerului Muncii și a fost deja dezinfectat.
Nu departe, la spitalul județean din Arad, au decedat câțiva pacienți cu coronavirus și există suspiciunea ca unii medici ar fi infectați.
Ioan Herbei, primarul stațiunii Moneasa: „Oamenii sunt supărați, se tem să nu vină bolnavii în localitate”.
Pregătirea pentru Scenariul 4 s-a făcut încă de aseară, prin prevederile Ordonanței 4. Conform textului, medicii și asistenții nu se pot opune dacă sunt trimiși să lucreze în afara unității unde sunt angajați.
Șeful secției de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, acolo unde ajung pacienții cu COVID din regiunea Banat-Crișana, spune că dacă cei infectați nu interferează cu cei din comunitate și că nu există riscuri. Iar pacienții din hoteluri pot fi tratați și de personal infectat, fără simpotome sau cu forme ușoare, cu o mențiune: expunerea îndelungă la virus poate duce la agravarea stării de sănătate, atât pentru medici, cât și pentru pacienți.
Medicii vor să se știe protejați
Virgil Musta, şeful secţiei Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş": „Medicii vor să își facă meseria, indiferent dacă în spital sau în alte locuri, dar vor să se știe protejați”.
În lipsa testărilor și a echipamentelor de protecție din unitățile sanitare, mai mulți medici și asistente din toată țara și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la o posibilă infectare atât a lor, cât și a membrilor familiei. În noul scenariu, autoritățile din alte state europene, de exemplu, au decis inclusiv că personalul medical infectat, cu forme ușoare, să poată îngriji pacienții cu Covid-19, dar în afară spitalelor.
În măsură în care pacienții cu forme ușoare nu mai ajung la spitale, cum se întâmplă în prezent, va fi ușurată munca în unitățile de boli infecțioase și în spitalele de suport. Acolo ar urma să fie tratate doar cazurile grave.
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: „Practic, în momentul de față, în afară de spitalele de boli infecțioase, există multe alte unități sanitare de suport, în fiecare județ, care să poată să preia aceste cazuri, și încă un lucru care este, din punctul meu de vedere, important, este posibilitatea de a oferi oxigen acestor pacienți și unora dintre ei care au nevoie de acel suport, să fie acele echipamente care știm că sunt limitate în toate țările”.
Președintele Federației Industriei Hoteliere din România spune că tratarea în unități de cazare nu e o problema, cât timp personalul hotelier poate fi înlocuit cu oameni instruiți care să se ocupe de tot ce înseamnă mentenanță și servicii de curățenie, în camerele celor infectați.
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere: „Problema e la personal, situația e mai complicată, spații se găsesc, dar e vorba de serviciile pentru cazarea lor”.
De asemenea, într-un nou scenariu, mai restrictiv, poată fi instituită carantina totală în anumite zone, localităţi sau perimetre din localități.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, coronavirus, hoteluri, personal medical, asistenta,
Dată publicare:
30-03-2020 18:25