O scoala de soferi pentru persoane cu dizabilitati atrage elevi din toata tara. Conditiile speciale de examen
Handicapul locomotor iti blocheaza doar picioarele, nu si visele. In asta cred cu tarie mai multe persoane cu dizabilitati care pot da chiar si examen pentru obtinerea unui permis de conducere auto.
Iar scolile de soferi s-au adaptat si si-au modificat masinile, astfel incat sa poata fi coordonate doar cu ajutorul mainilor. O lectie de condus, la scoala de soferi pentru persoanele cu dizabilitati din Galati incepe destul de greu pentru elevi. Nici pentru instructori nu e usor, din moment ce, in unele cazuri, sunt nevoiti sa isi duca in brate cursantii, pana la masina.
Si nu este vorba despre o masina de scoala obisnuita. Frana si acceleratia sunt manuale, iar cutia de viteze de automata.
Marta are 39 de ani, e din Galati si este imobilizata intr-un scaun cu rotile. Asta nu o impiedica sa fie o persoana activa. Este si motivul pentru care si-a dorit cu tarie sa obtina permisul de conducere. "A fost o provocare, dar acum sunt fericita ca am mult mai multa autonomie”, spune ea/ "E mult mai usor sa ai o masina la dispozitie tot timpul si pur si simplu sa iti traiesti viata, cum fac toti oamenii, de altfel."
In Romania sunt doar trei, patru scoli de soferi pregatite sa ii instruiasca pe cei cu dizabilitati. Sunt oameni care vin la Galati de la sute de kilometri distanta, pentru a putea sa invete sa conduca si sa obtina un permis de conducere, chiar daca nu isi pot folosi membrele inferioare.
Niculita Garbulet a venit sa faca scoala tocmai de la Lugoj. “Lucrand in strainatate mi s-a cerut permis si atunci am optat pentru optiunea asta, sa fie totul bine!"
"Deocamdata avem patru elevi. Doi sunt admisi, doi sunt in curs”, spune administratorul scolii de soferi. “Si suna. Braila, Vrancea, Brasov - ne-au sunat sa ne intrebe, chiar avem masina modificata pentru... Da, avem!"
Politistii spun ca examenul pentru obtinerea permisului de conducere se desfasoara la fel ca pentru orice alt candidat.
"O persoana care are deficiente locomotorii trebuie sa se adreseze unui medic specialist, care va stabili care sunt problemele medicale care le are. Masina cu care va sustine examenul va fi modificata in consecinta.", explica comisarul sef Antonio Petrea, de la Serviciul Public de Permise Auto Galati;
Toate modificarile aduse masinii trebuie sa fie agreate, insa, de Registrul Auto Roman. Persoanele cu handicap care vor sa ajunga soferi au si o serie de avantaje: nu platesc rovinieta, iar pentru masinile aflate la prima inmatriculare in Romania acestea nu trebuie sa achite taxa.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, examen, auto, politie, soferi, permis, handicap, dizabilitati,
Dată publicare:
31-01-2016 07:20