Cum sunt vaccinați acasă românii care nu se pot deplasa până la centrele speciale
Peste un milion de persoane cuprinse în etapa a doua de vaccinare au deja un cont în platforma electronică şi vor avea prioritate la programare.
Asta înseamnă că imunizarea populaţiei generale ar putea începe, cel mai devreme, abia în a doua jumătate a lunii aprilie.
Până acum 620.000 de români au primit cele două doze de ser anti-Covid. Iar de câteva săptămâni, pe teren sunt şi echipele mobile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ora 9 dimineaţa. După ce se îmbracă în costumele de protecţie şi îşi iau geanta frigorifică în care sunt dozele de vaccin, cei din echipele mobile merg să le administreze serul oamenilor imobilizați la pat.
Prima oprire, o familie în care pe listă sunt doi soţi de aproape 79 de ani, cu boli cronice dar şi femeia care îi îngrijeşte.
Apoi vine rândul bărbatului. Medicul îi verifică dosarul, ca să se asigure că omul nu are contraindicaţie pentru vaccinare.
Bărbat: ''Eu am 11 stenturi şi 2 balonaşe pe arteră.''
Rudolf a fost profesor de limba română vreme de 37 de ani şi s-a bucurat teribil la vederea medicilor.
Cum nu au apărut reacţii adverse, după 15 minute echipa mobilă îşi continuă drumul.
Urmează familia Pantazi, unde bărbatul a rămas cu sechele grave în urma unui accident vascular cerebral suferit în 2019.
Oamenii vor să ştie ce trebuie să facă dacă apar reacţii adverse.
Medic: “Pentru durere locală, puneți o compresă cu apă rece...asta a fost cea mai frecventă''
Asistentă: ''Chiar dacă aţi făcut vaccinul nu înseamnă că s-a terminat aici. În continuare mască, spălat pe mâini, distanțare.''
Pentru echipele de vaccinare, fiecare ser administrat este o luptă câştigată cu virusul, mărturiseşte asistenta care îşi aniversează ziua de naştere la muncă.
Asistentă: “Am aşteptat atât de mult acest vaccin, nu mai contează că e ziua mea. Mă bucur că sunt pe teren.”
În fiecare dimineaţă, echipele mobile de vaccinare primesc lista pe care sunt adresele şi numerele de contact ale persoanelor pe care trebuie să le vaccineze în ziua respectivă. În Bucureşti sunt 6 astfel de echipe, fiecare formată din medic, asistentă şi registrator.
dr. Bogdan Socea, coordonator centru de vaccinare Spitalul Sf. Pantelimon: “Vaccinăm în centre de dializă, sociale şi acum suntem la persoanele nedeplasabile. Estimăm în jur de 1000.”
În toată ţara, 25.000 de persoane aşteaptă echipele mobile. Oamenii nu se înscriu în platforma electronică, ci sunt trecuţi pe liste de angajaţii de la direcţiile de asistenţă socială din primarii.
Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV: 'S-au vaccinat peste 4.400 până acum. E un proces anevoios, mai lent.''
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ''România este pe locul 2 în Europa şi pe 7 în lume în ceea ce priveşte numărul persoanelor vaccinate.''
În săptămânile următoare va începe şi vaccinarea prin intermediul caravanelor care vor ajunge în zonele izolate.