Românii se vor putea vaccina anti-COVID direct din mașină. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiţă
Valeriu Gheorghiţă a anunţat, marţi, că, în perioada următoare, vor fi identificate locurile potrivite pentru înfiinţarea de centre de imunizare de tip 'drive-thru'.
"Centrele de tip 'drive thru' (...) sunt prevăzute pentru etapa a treia. În perioada următoare vom identifica locaţiile potrivite şi, eventual, oraşele în care vom lua în calcul înfiinţarea unui astfel de centru de tip 'drive thru', pe de o parte, pe de altă parte, prioritatea noastră imediată este legată de operaţionalizarea centrelor mobile de vaccinare care să asigure vaccinarea celor din mediul rural, a persoanelor care nu au acces la un centru de vaccinare fix", a declarat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Centrele de vaccinare drive-through sunt centre de vaccinare fixe amenajate în mod special pentru etapa a III-a a procesului de vaccinare care este adresată populației generale. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, organizarea și amenajarea acestor centre se vor face în marile aglomerări urbane, în zone care permit accesul persoanelor cu mijloace auto proprii.
Şeful CNCAV a amintit că pentru toată campania de vaccinare anti-COVID sunt prevăzute aproximativ 750 de centre, cumulând peste 1.760 de cabinete de imunizare.
"Peste 100.000 de persoane ar putea fi vaccinate zilnic în toate aceste cabinete de vaccinare", a completat el.
Protecție un an după vaccinare
El a mai afirmat că vaccinurile asigură o protecţie împotriva virusului de aproximativ un an.
"Trebuie menţionat cât se poate de clar că estimarea este de cel puţin un an ca nivel de protecţie, însă avem nevoie de date care vor fi cumulate pe măsură ce trece timpul şi vom putea să obţinem aceste informaţii", a spus Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.
Totodată, Gheorghiță a amintit de studiile care se fac în legătură cu noile tulpini ale virusului.
"Nu avem o perioadă stabilită, dovedită ştiinţific, vorbim de o estimare probabil de un an şi din înţelegerea noastră companiile Pfizer şi Moderna urmează să facă studii de siguranţă şi de imunogenicitate legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccin, tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi şi atunci trebuie să acoperim şi din punct de vedere vaccinal şi acele noi tulpini şi au fost precizări cât se poate de clare că această opţiune de administrare a unei a treia doze nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală", a subliniat el.