Cum se vor desfășura orele de curs după 14 septembrie. Programul aplicat de fiecare școală în parte
Elevii care nu vor putea merge la școală pentru că sunt bolnavi de Covid ori au alte afecţiuni, vor face lecțiile online. Ghidul pentru începerea cursurilor, lansat de Ministerul Educației, aduce această noutate pentru activitatea școlară.
Să presupunem că a început şcoala, e prima zi şi suntem pe holul unei şcoli. Aici sunt trei clase care au acum ore - au început la fix. Ora de curs durează 55 de minute, deci mai mult decât cele 50 de minute din trecut.
Ghidul pentru gimnaziu şi liceu introduce ca noutate o pauză în interiorul orei de curs. Clasa 1 are pauză la şi 10 timp, de 10 minute, deci până la şi 20. În acest timp, elevii pot merge la toaletă, pot ieşi afară sau pot rămâne în clasă să facă activităţi şi totul sub supravegherea profesorului, cu respectarea tuturor măsurilor.
La şi 20 iese în pauză clasa cu numărul 2, care stă tot 10 minute şi apoi îşi continua ora până la fără 5. Clasa numărul 3 iese la şi jumătate în pauză şi stă un sfert de oră - e pauza în care elevii mănâncă şi sandvişul. Profesorul îi supraveghează şi nu pleacă nicăieri.
La fără 5 e pauza - dar acum nu mai iese niciun elev, ci doar profesorii au voie să schimbe clasele.
La orele de curs, dacă un singur elev lipseşte, pentru că se simte rău, e răcit, sau are părinţi ori bunici cu probleme de sănătate, profesorii trebuie să predea lecţia şi online, indiferent de scenariul în care ne aflăm. Cu alte cuvinte, chiar şi în cel verde se face predare online. În cel galben fac online elevii din clasele 5-7 şi 9-11, iar dacă e roşu de infectare cu covid, toată lumea trece online.
Conectarea pe platforma online şi introducerea copiilor în aplicaţie, apoi deconectarea şi plecarea profesorului se face în această pauză de 5 minute prevăzută de Ghidul pentru liceu şi gimnaziu pentru profesori. Aceştia trebuie să completeze şi agenda care ţine loc de catalog, să ajungă în următoarea clasă, chiar dacă e în alt corp de clădire, şi să ajungă, aşa cum e omeneşte, şi la toaletă. Dacă mai are timp, pentru că pauza e comună cu toţi profesorii din şcoală şi cele 1-2 grupuri sanitare pentru cadre didactice vor fi asaltate - atenţie, trebuie păstrate măsurile de distanţare şi de igienă - adică spălat pe mâini 20 de secunde.
Școlile au început instalarea de camere și rețele wireless pentru internet
Aceste propuneri au ajuns la directorii unităţilor de învăţământ, care caută soluţii pentru ca toată lumea să fie în siguranţă în clase şi pe holurile şcolilor.
Letiția Neamțu, director scoală gimnaziala : „Orele se vor desfăşura o parte din copii la şcoală, o parte acasă, care vizionează online predarea orelor la clasă. În ordine alfabetică, deocamdată, sunt propuneri. În această clasă, fiind 32, ne-am gândit 16 la şcoală şi 16 acasă.”
Reporter: „Şi rotirea se face la ce perioadă de timp?”
Director: „N-am stabilit încă. Noi aşteptăm şi feedback de la părinţi"
Carmen Ștefănescu, director liceu: „Mai îngrijorată sunt pentru perioada pauzelor care, din cauza faptului că noi avem un număr de 80 de clase, care învaţă în două schimburi, nu pot fi decalate aşa cum sunt recomandările ministerului, iar această perioadă a recreaţiilor va fi ft greu de gestionat. Am solicitat şi aşteptăm srpijin de la primărie. Am primit o parte din suma pentru camere şi laptopuri care ar permite profesorului să îşi desfăşoare activitatea. Săptămâna viitoare se finalizează montarea unor routere care să conecteze la internet toate spaţiile".
„Spaţiul şcolar a fost reconfigurat total. În ideea în care trebuie să îi aducem pe toţi la şcoală şi noi avem clasă de 34 . Aşadar, în fiecare din această sală se va instala o cameră video care va filma lecţia. Totul este live acasă la copil. Există şi un dezavantaj pe care nu mă feresc să îl mărturisesc. Nu se poate interacționa între copilul de acasă şi profesor” spune un alt responsabil dintr-o instituție de învățământ.
Școlile și liceele vor anunţa pe 10 septembrie cum se vor desfăşura cursurile, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, scoala, scoala online, cursuri,
Dată publicare:
02-09-2020 18:05