Măsuri luate de școlile din lume în contextul pandemiei. Danemarca și SUA ar putea scurta orele

Ultima actualizare: 01-09-2020 19:57

Condițiile și măsurile de siguranță adoptate pentru deschiderea școlilor diferă de la o țară la alta.

De la învățământ hibrid la exclusiv în clase ori online, cu sau fără măști, distanțați ori în formulă normală, responsabilii caută soluția optimă pentru o educație în siguranță.

Danemarca și Statele Unite se gândesc, de pildă, să modifice programa pentru a scurta orele. Cert este că elevii din toată lumea abia așteaptă să-și revadă colegii, în timp ce părinții și profesorii se tem de boală.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemia "a provocat cea mai gravă perturbare a sistemelor educaţionale din istorie, afectând aproape 1,6 miliarde de elevi". Sănătatea trebuie totuși să rămână prioritatea absolută.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Repornirea activităților fără să ai situația sub control e rețeta sigură pentru dezastru.”

Școala a început în Marea Britanie

 

Milioane de elevi din Marea Britanie au revenit astăzi în bănci, chiar dacă părinții au avut dubii până în ultima clipă.

Mama unui elev: „Cu o săptămână înainte de începerea şcolilor autorităţile încă elaborau un ghid de măsuri. E ridicol. Din cauza asta, şcolile nu au avut prea mult timp la dispoziţie să se pregătească sau să comunice cu părinţii sau cu elevii.”

Nu toate sălile de clasă sunt pregătite în Franța

 

Școlile și grădinițele din Franța au luat și ele un start poticnit. Pe fondul unei înmulțiri dramatice a infectărilor, ministrul educației a recunoscut că nu toate sălile de clasă au fost gata la timp.

Cei mai mulți elevi așteptau însă cu nerăbdare să-și revadă colegii.

Dina Asdaghi, 15 ani: „Interacțiunea fizică te ajută să-ți păstrezi motivația de-a lungul anului, în timp ce școala acasă te predispune să te lași pe tânjală, să amâni sarcinile, temele.”

În Franța, măștile obligatorii de la vârstă de 11 ani, deci din ciclul gimnazial.

În Belgia, doar adulții poartă măști în școli

 

În școlile din Belgia, este dezinfectant la discreție în școli, dar măști poarta numai adulții. Și nici nu s-a impus o limitare a numărului de elevi în clase, cum s-a întâmplat în iunie, când doar jumătate dintre copii mergeau fizic la ore.

Rușii și ucrainienii au păstrat festivitățile de deschidere a anului școlar

 

În schimb, pandemia nu i-a împiedicat pe ruși ori ucraineni să tina tradiționalele festivități din prima zi de scoală. Părinți, dascăli și elevi au împărțit cu toții spațiul restrâns din curtea școlii.

Măsuri luate în Cehia și Israel

 

În Cehia, purtarea măștilor de către elevi a fost lăsata la latitudinea directorilor de scoli.

Și în Israel, s-au redeschis școlile cu excepția celor din zone cu focare ample. Clasele sunt limitate la 18 elevi, iar elevii mai mari vin fizic în clasa doar de 2 ori pe săptămână. În rest, fac cursuri online.

Iris Kiviti, director școală: „Am trimis părinților declarația de sănătate pe propria răspundere, pe care trebuie s-o semneze și s-o trimită cu elevii în fiecare dimineață.”

După ce în prima faza, Israelul s-a descurcat de minune cu pandemia, redeschiderea, în mai, a școlilor, a provocat o explozie a îmbolnăvirilor.

Pe de alta parte, mulți părinți, ai căror copii fac ore online, semnalează efecte colaterale îngrijorătoare. Timpul în exces petrecut în fața monitorului afectează starea psihică și fizică a elevilor.

Părinte:Are cursuri de la 8 dimineața la ora 14, cu o mică pauză de prânz. Plânge după-amiezele, atât de tare îl doare capul după atâta timp petrecut în fața ecranului.”

Oftalmologii au sesizat o creștere cu 20% a numărului de pacienți veniți pentru exces de clipit, oboseală de la ecrane, ochi frecați. Ei recomandă elevilor să acorde ochilor scurte momente de "odihnă".

Pretutindeni în lume, în căutarea unui delicat echilibru între siguranță și educație în școli, responsabilii încă bâjbâie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO