Guvernul vrea sa modifice examenul auto, pentru a elimina suspiciunile de coruptie. Cum se vor desfasura cele doua probe

Ultima actualizare: 02-07-2016 00:00

Examenul auto va fi monitorizat si inregistrat video si audio. O ordonanta de urgenta, data de Guvern, urmeaza sa fie pusa in aplicare in maximum un an de la publicarea ei in Monitorul Oficial.

Autoritatile considera ca filmarea examinarii va stopa coruptia, in timp ce instructorii auto cred ca o singura camera, montata in interiorul masinii, nu va garanta corectitudinea probei.

Cam asa ar arata perspectiva oferita de o singura camera video montata pe bordul unei masini, la un examen auto. Insuficient pentru a surprinde toate eventualele greseli pe care un candidat le ar putea face in timpul probei, cred instructorii auto.

Din aceasta cauza nu este filmata proba practica, desi oficialii au mai incercat si in trecut sa introduca un sistem de inregistrare.

Marius Teodorescu: "Au fost voci care au spus exista posibilitatea sa ai mama camerei pe masina, daca eu iti spun ca din dreapta venea o masina si nu i-a acordat prioritatea, camera nu vede ca filmeaza in fata si elevul poate fi admis sau respins pe drept sau nedrept."

Acum, autoritatile trebuie sa puna la punct in cel mai scurt timp detaliile tehnice, ca sa introduca inregistrarea audio si video, pentru a stopa coruptia.

Marius Teodorescu: "Exista posibilitate sa vina cu modificarea, montarea unor camere suplimentare sa fie una principala care vede in fata si altele care sa vada spatele, lateral, stanga, dreapta."

Sistemele tehnice de inregistrare si stocare ar putea fi asigurate de serviciile publice comunitare.

Mihai Enache, purtator de cuvant DRPCIV: "La un an de la publicarea in Monitorul Oficial, proba teoretica va fi inregistrata video, iar cea practica video si audio."

In acest moment, la nivel national, fiecare sala de examinare este dotata cu o camera video care monitorizeaza ceea ce se intampla in interior, iar fiecare statie de lucru este dotata cu alta camera video, insa in acest moment nu se si inregistreaza ceea ce se intampla aici.

Noul sistem ii incanta pe cei care vor sa obtina permisul si care, de multe ori, se considera nedreptatiti de politistul examinator.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO