Cum se răspândește variola maimuței și care este perioada de incubație
După pandemia de COVID-19, Europa este cuprinsă de febra varolei maimuei, o posibilă nouă epidemie. În aceste condiții, specialiștii transmit informații referitoare la felul în care răspândește variola maimuței și care este perioada de incubare.
Variola maimuţei (“monkeypox”) este o boală virală, de obicei uşoară, iar printre simptomele semnalate se numără febră și eurpții cutantate pe toata suprafața corpului.
Identificată initial la maimuțe, variola maimuței se răspândește de obicei prin contact direct.
Primele cazuri au fost semnalate în Africa Centrală și de Vest.
Variola mai maimuței prezintă două tulpini: Tulpina Congo, cu o mortalitate de până la 10% și Tulpina din Africa de Vest, cu mortalitate de aproximativ 1%
Care este perioada de incubație la variola maimuței?
În cazul înfecței cu variola maimuței pacienții prezintă simptome de febra, dureri de cap, dureri de spate, dureri de mușchi si stare generală de epuizare, se arată pe site-ul Regina Maria.
Dupa 1-3 zile, febra incepe să scadă și apare o erupție la nivelul feței, urmând să se extindă pe restul corpului.
Perioada de incubație pentru variola maimuțelor este de obicei de 7 până la 14 zile, dar poate varia de la 5 până la 21 de zile.
Cum se răspândește variola maimuței
Variola maimuţei se transmite, în principal, prin contactul cu fluide corporale, leziuni ale pielii sau prin contact direct cu obiectele contaminate, precum şi prin picături de saliva. Variola maimuței are un grad de răspândire mai mic decât virsul SARS-CoV-2, conform Dr Adrian Marinescu, director medical de la Institutul Matei Balș.
Variola maimuței se transmite și pe cale sexuală
În principal, "variola maimuței se răspândește pe care aeriană, însă caracteristicile celor opt cazuri suspectate in Spania si in alte locuri indica un contact cu fluidele umane", a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate din Madrid.
Cele patru persoane care au fost diagnosticate cu variola maimuțelor în Marea Britanie sunt homosexuali sau bixesuali, iar asta înseamnă că boala este “răspândită în rețelele sexuale”, a declarat Mateo Prochazka, epidemiolog la Agentia de Securitate a Sanatatii din Regatul Unit (UKHSA).
„Cele opt cazuri suspecte de la Madrid sunt printre bărbații care fac sex cu bărbați” , a adaugat oficialul Spaniel.
Noi cazuri de variola maimuței descoperite în Europa, Australia și America
Primul pacient din Australia care prezintă simptome specifice ale infecției cu variola maimuței este un bărbat care s-a întors recent de la Londra.
În urma consultului, medicul autralian, Brett Sutton a declarat că bărbatul “A avut unele simptome înainte de a fi în zbor, dar s-a prezentat la îngrijiri medicale aproape imediat și a avut un medic generalist extrem de perspicace, care s-a gândit la variola maimuței și l-a îndrumat pentru testare, ceea ce a dus la diagnosticare precoce, izolare precoce.”
Pasagerii care au fost în același avion cu bărbatul diagnosticat cu variola maimuței sunt căutați de autoritățile australiene pentru testare.
Până acum, în Europa, au fost confirmate 18 cazuri. Alte 30 de persoane așteaptă rezultatele analizelor. În aceste condiții, autoritățile din Spania spun că se pregătesc să cumpere vaccinul care ar putea să protejeze populația de variola maimuței. Marea Britanie a declarat că a cumpărat deja primele doze de vaccin.
Vaccinul pentru variola maimuței
Vaccinul care oferă protecție împotriva variolei umane, o boală eradicată în 1980, ar putea fi folosit și pentru prevenirea infecție cu variola maimuței.
Dat fiind faptul că cele două virusuri prezintă similitudini, serul pentru combaterea variolei umane oferă o protecție de 85% pentru prevenirea variolei maimuței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.