Două cazuri de persoane suspecte de variola maimuței s-au dovedit a fi alarme false
Două cazuri de persoane suspecte de variola maimuței s-au dovedit a fi alarme false: vorbim despre o româncă din Rădăuți, care are de fapt varicelă, și de un turist român, aflat în vacanță în Grecia.
La fel ca alte țări, România va cumpăra vaccin împotriva variolei maimuței. Pe de altă parte, Belgia este prima țară care introduce carantina pentru cei cu variola maimuței: 21 de zile de izolare.
Primul caz suspect de variolă a maimuței din Grecia se dovedește a fi un caz de varicelă. Pacientul, cetățean român, a mers în vacanță în țara elenă din Anglia, împreună cu iubita lui și s-au cazat la un hotel de pe insula Kefalonia.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Koudounis Nikos, doctor: „A avut febră pentru primele două zile și imediat au apărut și erupțiile cutanate. Este bine la ora actuală. Și se așteaptă să se vadă ce va prezenta si prietena lui. Oricum prietena lui va sta in carantina 15 zile si dupa poate sa paraseasca Grecia.”
Rezultatele analizelor medicale au venit după ore lungi de așteptare. Din fericire, nu este vorba despre variola maimuței.
Îngrijorare a provocat și femeia de 43 de ani din Rădăuți, suspectă de variola maimuței. Și în cazul ei s-a decoperit că s-a îmbolnăvit de varicelă, pe care a luat-o de la copiii din familie. În acest moment primește tratament antiviral și este în stare stabilă.
Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava: „S-a descoperit istoricul bolii în familie, al banalei varicele. Analizele de laborator sunt în curs de a fi efectuate, dar datorită istoricului, prin ancheta epidemiologică, s-a stabilit că este o varicelă.”
Marea Britanie a cumpărat deja vaccin, iar Spania și-a anunțat și ea intenția, după ce aproximativ 100 de cazuri au fost diagnosticate în toată lumea, iar alte 50 sunt suspiciuni. Și România se pregătește, spune ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Există o structură la nivelul Comisiei Europene, se numește HERA și încercăm prin HERA să avem la dispoziție o anumită cantitate de vaccin, pe care să n-o utilizăm pentru vaccinare în masă, dar să poată fi utilizat în cazul contacților unui astfel de caz dacă și în România apare așa ceva.”
Emmanuel Bottieau, Șeful Unității de Boli Tropicale de la Institutul de Medicină Tropicală din Anvers: „Avem o moleculă care a fost dezvoltată pentru tratamentul variolei, pentru variola clasică. (Tratamentul) este eficient şi a fost folosit deja pentru variola maimuţei, în câteva cazuri de import. Putem trata cazuri grave. Nu e un tratament pe care l-am da tuturor bolnavilor, ci doar în cazuri foarte grave.”
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, variola maimuței este în principal o boala ușoară, iar cele mai multe dintre persoanele infectate se recuperează fără tratament. Există două tulpini principale ale infecției: tulpina Congo este mai gravă, cu o mortalitate de până la 10%, și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile secvențiate până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: variola maimutei, romania, OMS, ministerul sanatatii, europa, cazuri,
Dată publicare:
22-05-2022 19:30