Variola maimuței, ultimele cazuri apărute în Europa. Avertismentul doctorului Adrian Marinescu
Autorităţile medicale europene sunt în alertă, din cauza unei boli contagioase numită variola maimuţei.
Des întâlnită în Africa, variola maimuței a fost depistată în ultimele săptămâni în mai multe țări din Europa la zeci de pacienți din Portugalia, Spania, Marea Britanie, Suedia, Italia dar a ajuns şi peste ocean, în Canada şi Statele Unite. Se transmite prin stropi de salivă, la un contact apropiat, sau pe cale sexuală. Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt bărbaţi, care au recunoscut că au avut parteneri de ambele sexe.
Primele cazuri de variola maimuței au apărut în Marea Britanie. Medicii de acolo au identificat virusul la nouă persoane. Ultimele patru sunt din Londra și nu se cunosc între ele. Mai mult, doar una a călătorit în Africa. Agenția pentru Securitate a Sănătății din Regat spune că patru dintre cazurile detectate s-au autoidentificat drept homosexuali sau bisexuali și vorbește despre o transmitere în comunitate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Spania și Portugalia au raportat peste 30 de cazuri suspecte, iar cinci, deja au fost confirmate. Și autoritățile din Suedia vorbesc deja de un bolnav confirmat.
Enrique Perez, director Organizația pentru Sănătate Pan-Americană (PAHO): „Ministerul Sănătății din Spania a trimis o alertă comunităților, deoarece opt pacienți au fost depistați în Madrid. Toate cazurile au fost diagnosticate la bărbați care fac sex cu bărbați".
Variola maimuței a ajuns și peste Ocean. Un caz a fost confirmat în Canada, iar alte 12 sunt investigate. Totodată, un bărbat din Massachusetts, care a călătorit recent în Canada, a aflat şi el că are boala.
Dr. Paul Biddinger, director la Spitalul General din Massachusetts: „Acel pacient este internat în prezent la Spitalul General din Massachusetts, în programul nostru special pentru agenți patogeni. Este în stare stabilă''
Liliana Curea, corespondent PROTV: „Simptomele variolei maimuței sunt asemănătoare cu cele ale variolei deja eradicate, însă mai ușoare. Vorbim de febră, durere de cap, dureri musculare, frisoane. Frecvent apare o inflamare a ganglionilor, iar apoi erupția cutanată, care începe pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal pe mâini și picioare''
Dr. Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş: „Transmiterea se face prin fluidele corporale. De la om la om se face extrem de rar, cele mai multe forme sunt forme ușoare. Aceste alerte ne arată că autoritățile intră mult mai repede în funcţiune, medicul va ști că trebuie să ia în calcul și posibilitatea, nu înseamnă că intră în panică sau că o să avem nu știu câte cazuri în România''
„Cred că e important ca atunci când pleci de la o alertă OMS să faci la fel ca la hepatita cu cauză necunoscută. Să șii că atunci când ai o simptomatologie care se aseamănă cu gripa, când ai o erupție pe care nu poți să o încadrezi, să iei în calcul că ar putea să fie și variola maimuței, mai ales pentru cei care au istoric de călătorie”, a arătat medicul.
Şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul bolilor investighează cazurile.