Cum se fură gazul din rețea, pentru consum gratis. Furtun auto cu coliere
Furtul de gaz a devenit o problemă iar persoanele care vor să beneficieze de confort fără să plătească apelează la improvizații care mai de care mai ingenioase, însă mereu periculoase.
Reprezentanții unei companii de gaze au făcut publice câteva asemenea situații.
937 de cazuri de consum fraudulos, dintre care 496 la gaze naturale şi 441 la energia electrică. Asta au descoperit, în primele zece luni ale anului, angajații inspecţiei energetice a Delgaz Grid, furnizor de gaze naturale şi de energie electrică. Cele 937 de fraude, depistate în toată ţara, au produs o pagubă totală de aproximativ zece milioane de lei, relatează publicația Aradon.
„De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalații clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică și, evident, fără nicio respectare a normelor de construcție a instalațiilor și de siguranță și sunt executate de așa-ziși <meseriași> ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale. Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața”, transmit reprezentanții Delgaz Grid.
Metodelele furtului de gaze i-au uimit pe inspectori
Potrivit imaginilor furnizate de angajații companiei, persoanele care au apelat la improvizații au folosit furtune obișnuite de apă sau chiar furtune de apă din sistemele de răcire ale mașinilor, materiale care nu sunt proiectate să reziste la gaz sub presiune, improvizațiile reprezentând un pericol imens.
Numai în Arad s-au constatat patru asemenea fraude, arată sursa citată.
„Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile”, mai spun reprezentanţii Delgaz Grid.
Cei de la compania de gaze şi curent au calculat faptul că furtul de curent depistat în acest an ar însemna consumul anual pentru 14.000 de apartamente, în timp ce gazele naturale furate ar acoperi consumul pe un an întreg pentru 2.000 de apartamente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: arad, furt, gaze naturale, improvizatii,
Dată publicare:
21-11-2022 10:04