Peste 30 de nave cargo, pline cu gaze lichefiate în valoare de 2 miliarde de dolari, așteaptă să crească prețurile
Peste 30 de nave-cisternă care transportă gaze naturale lichefiate plutesc în largul coastelor Europei, deoarece comercianții așteaptă să crească prețurile
Navele, care transportă împreună gaze naturale lichefiate în valoare de 2 miliarde de dolari, se află pe mare în nord-vestul Europei și în Peninsula Iberică, potrivit Insider, care citează Financial Times.
„Navele au fost puse în așteptare, în afara terminalelor europene de recepție a gazelor lichefiate, urmărind ceea ce ei speră să ajungă o piață premium pentru acest combustibil”, a declarat Felix Booth de la Vortexa pentru FT.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Booth a mai spus că va dura probabil încă o lună pentru ca tancurile să găsească un terminal pentru a-și descărca marfa, deoarece accesul a devenit mai restricționat, pe măsură ce locurile de depozitare s-au umplut.
„Deocamdată, aceste nave sunt motivate să își mențină pozițiile”, a spus el, deoarece se așteaptă ca vremea mai rece să influențeze în cele din urmă cererea de energie, care, la rândul său, să crească prețurile.
Prețurile gazelor naturale în Europa au scăzut de la maximele din august, când au depășit 346 de euro pe megawat-oră, datorită temerilor că reducerile Rusiei la fluxurile sale de export ar provoca o criză energetică în timpul iernii.
Temperaturile mai blânde decât de obicei, consumul redus de gaz și locurile de depozitare din Europa care se umplu rapid înainte de iarnă au contribuit la scăderea prețurilor.
Dar comercianții care își țin tancurile în largul mării pariază că prețurile vor urca în lunile următoare, pe măsură ce vremea mai rece se va instala și va crește cererea de încălzire.
Contractele futures pe gaze naturale olandeze TTF, prețul de referință european, au scăzut cu 3,42%, la 121,145 euro pe megawat oră, la ultima verificare de vineri la bursa ICE.
Gigantul energetic de stat al Rusiei a amenințat, de asemenea, că va reduce complet fluxurile de gaze naturale către Europa dacă se va impune un plafon de preț al gazului rusesc, un alt potențial factor de creștere a prețurilor.
Alte 30 de nave sunt de așteptat să se alăture celor aflate în larg înainte de lunile de iarnă, conform FT.